​Cosmote, al treilea mare operator mobil local, a anuntat joi ca rețeaua 4G a ajuns la o acoperire de 90% din teritoriu și populație în București, precum și în alte 19 orașe: Bacău, Botoșani, Brăila, Predeal, Buzău, Cluj-Napoca, Constanța, Galați, Iași, Bragadiru, Jilava, Otopeni, Baia Mare, Piatra Neamț, Bușteni, Ploiești, Sinaia, Satu Mare și Suceava. Reteua permite viteze de descărcare de până la 150 Mbps și viteze de încărcare de până la 50 Mbps, sustine operatorul, care a mai anuntat ca in prezent testeaza capacitatea retelei pentru viteze de 300 Mbps. Cosmote si Romtelecom vor investi in acest an peste 170 milioane euro in retelele proprii.

Fostul Romtelecom, absorbit de OrangeFoto: Romtelecom

“Cosmote a fost primul operator care a demonstrat viteza de 150 Mbps în aprilie 2013. Vorbind deja de viteze de descărcare de 300 Mbps, asistăm la o nouă dovadă a ritmului uimitor al evoluției tehnologice. Noul spectru ne oferă posibilitatea de a aduce servicii de comunicații bazate pe tehnologii avansate cu scopul de a îndeplini toate exigențele clienților. Până la finalul anului, plănuim să dublăm acoperirea 4G din prezent și, până în 2015, vom intensifica și mai mult investițiile noastre, bazându-ne pe creșterea cererilor consumatorilor și a ratei de penetrare a smartphone-urilor, acoperind cu 4G/4G+ 100% din zonele urbane relevante. Cosmote își unește forțele cu Romtelecom investind mai mult de 170 milioane de euro, din care cea mai mare parte va fi alocată pentru optimizarea rețelei, ca parte a strategiei de a livra servicii inovative, de încredere și complete”, a declarat Bob Konstantinidis, Director Executiv Operațiuni și Tehnologie, Romtelecom și Cosmote România.

Cu serviciile de date 4G disponibile la capacitate maximă, utilizatorii pot experimenta calitate video HD, asculta muzică online, încărca fotografii și fișiere mult mai rapid prin aplicații sau diferite activități online care necesită un răspuns rapid și o conexiune stabilă, precum jocurile în rețea. Parteneriatele strategice, precum cel cu WhatsApp, rămân o prioritate ce generează rate de adopție mari și îmbogățesc stilul de comunicare al consumatorilor, potrivit operatorului de telefonie mobila.

  • Orange si Vodafone au anuntat de asemenea in aceasta saptamana extinderea retelelor 4G si testarea vitezelor de 300 Mbps

Luni, 31 martie, Orange si Vodafone, primii doi operatori mobili locali in functie de numarul de clienti, au anuntat extinderea retelelor 4G in tara si faptul ca testeaza viteze de 300 Mbps.

Orange a anuntat ca incepand din data de 7 aprilie 2014 va permite servicii de internet mobil 4G la viteze de pana la 150 Mbps in 90 de orase din tara, printre care toate resedintele de judet. In total, reteaua 4G acopera peste 1000 de localitati, respectiv 45% din populatie.

Vodafone a anuntat ca va creste incepand din 1 aprilie 2014 viteza la internet mobil 4G de la 100 Mbps pana la 150 Mbps in zonele unde ofera aceste servicii si ca urmatorul prag de viteza, de 300 Mbps, este deja testat in reteaua Vodafone, urmand a fi disponibil clientilor in cursul anului. In noul an fiscal (aprilie 2014 - martie 2015), Vodafone va creste numarul de site-uri 4G, cu scopul de a acoperi 70% din populatia urbana, pana in luna martie 2015. De asemenea, pana in luna martie 2016, 100% din populatia urbana va avea acces la acoperirea retelei 4G, a anuntat operatorul.