Microsoft a prezentat in SUA, la conferinta Build,noul Windows Phone 8.1 care va aparea in lunile urmatoare pe noi smartphone-uri si tablete si aduce o serie de schimbari importante. Pana acum compania primea de la producatorii de smartphone-uri si tablete intre 5 si 15 dolari pentru fiecare terminal pe care era instalat Windows, insa de acum il va furniza gratuit pentru gadget-urile cu ecran de sub 9 inch, scrie Reuters. Compania condusa de indianul Satya Nadella a anuntat si lansarea Cortana, un asistent ce raspunde la comenzi vocale.

Windows Phone 8.1Foto: Microsoft

Microsoft a vrut de ani buni sa se impuna cu Windows Phone in domeniul smartphone-urilor si tabletelor, insa cota este undeva pe la 3-5%. Cu Windows Phone 8.1 compania spera sa schimbe lucrurile si sustine ca interfata noului sistem de operare are un grad foarte mare de personalizare, iar ecranul de start poate fi construit astfel incat sa reflecte personalitatea utilizatorului.

Un aspect important tine de faptul ca Microsoft va furniza de acum Windows Phone gratuit producatorilor de terminale mobile, in timp ce pana acum primea intre 5 si 15 dolari pentru fiecare dispozitiv pe care Windows Phone ajungea. Filosofia lui Bill Gates a fost mereu ca lumea trebuie sa plateasca pentru software, insa declinul Windows si progresele lente din domeniul mobile au modificat lucrurile.

Compania va incasa bani doar de la companiile care produc tablete de peste 9 inch destinate segmentului business si ideea este ca userii sa fie incurajati sa foloseasca serviciile de cloud ale companiei si ca si imbold sunt oferite abonamente gratuite pe un an la suita Office 365 pentru cei care cumpara terminale cu noul Windows Phone.

Indianul Satya Nadella, noul sef al companiei, spune ca viziunea este legate de concentrarea pe cloud si pe dispozitivele mobile prin construirea de platforme care sa incurajeze dezvoltatorii sa creeze aplicatii.

Un pas anticipat tine si de lansarea Cortana, o aplicatie in stil Siri care se vrea a fi un asistent ce raspunde la comenzi vocale pe Windows.

Deocamdata vorbim de o versiune beta, insa Cortana poate fi folosit pentru a cauta pe web, pentru setarea alarmei, pentru initierea de apeluri si pentru actiuni in diverse aplicatii.

Cortana va ajunge in SUA, Marea Britanie si China in a doua parte din 2014 si in restul lumii in 2015. Compania spune ca asistentul digital este creat astfel incat sa invete cat mai multe despre tine, inclusiv sa-ti pronunte numele corect, pentru ca apoi sa dea raspunsuri cat mai apropiate de cele asteptate.