Valoarea actiunilor detinute de stat la Romtelecom se situeaza undeva intre 300 si 600 milioane de euro. Valoarea de un miliard de euro este imposibil de cuantificat, a declarat joi Razvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informationala in cadrul unui eveniment organizat de ZF. "Pana la sfarsitul acestui semestru consultantul ne va spune care este cea mai buna metoda de privatizare din punct de vedere financiar si ca interval de timp - listarea pe bursa sau negociere directa cu investitorii interesati", a spus acesta, care a precizat ca inclusiv miercuri, 9 aprilie, a avut o intalnire cu oficialii Deutsche Telekom (DT).

Sediul RomtelecomFoto: Hotnews
  • "Vanzarea pachetului minoritar de actiuni detinut de stat la Romtelecom este o prioritate a Guvernului. In acest moment calendarul este ca pana la finele acestui semestru vom avea o proiectare foarte exacta din partea unei echipe de consultanti pe care-i avem si presedintele comitetului de privatizare din Minister va veni cu o analiza astfel incat sa vedem ce metoda este mai buna din punct de vedere financiar si al incadrarii in unitatea de timp. Poate fi un IPO (n.a. oferta publica initiala prin intermediul Bursei) sau Guvernul poate decide pe o solutie de negociere directa. Eu tind sa cred ca, numai in situatia in care strategia consultantilor va fi rentabila pentru Guvern din toate punctele de vedere, negocierea directa este metoda cea mai buna", a spus Razvan Cotovelea.

Intrebat pe ce isi bazeaza aceasta estimare, Ministrul a precizat ca estimarea este una extrem de grosiera.

  • "Este o estimare extrem de grosiera.  Este o evaluare a unor consultanti care sunt acolo, angajati de minister, si ne ajuta in procesul nostru. Dar va fi asumata. Sunt mai multi factori de evaluare - activele, pasivele incasarile din gama  de servicii, proiectele pe care le au ei pe dezvoltarea pe noi tipuri de afaceri, deci exista un business plan pus pe masa care se intinde pe 1-2 ani si care cuantifica intr-o oarecare masura o suma. Sunt insa alti indicatori care urmeaza sa fie analizati - precum incasarile pe anul trecut unde nu sunt cifre finale - abia in luna mai se inchide anul fiscal. Exista niste elemente fixe din toti acesti indicatori care iti asigura o garantie de x milioane de euro", a mai declarat Razvan Cotovelea.

Romtelecom este detinuta de grupul elen OTE (54% din actiuni) si statul roman (46% din actiuni), iar actionarul majoritar al grupului elen este grupul german Deutsche Telekom.

In data de 6 martie 2014, fostul ministru al Comunicatiilor, Dan Nica, a declarat in conferinta de final de mandat ca a semnat luna trecuta contractul pentru servicii de consultanta in procesul de finalizare a privatizarii Romtelecom, unde statul detine 45,99% din actiuni si ca se asteapta ca in acest an sa fie listate pe bursa actiunile detinute de stat la Romtelecom.

Ministerul pentru Societatea informationala (MSI) a semnat in data de 28 februarie 2014 impreuna cu reprezentantii consortiului format din SSIF Swiss Capital S.A. (lider de consortiu), UBS Limited, Musat si Asociatii SPARL si BT Securities contractul pentru servicii de consultanta in procesul de finalizare a privatizarii Romtelecom, unde statul detine 45,99% din actiuni.

Obligatiile consultantului constau in furnizarea de servicii de consultanta, elaborarea si implementarea strategiei de privatizare si propunerea metodei de privatizare, iar termenul stabilit pentru realizarea acestor servicii este 11 august 2014, cu precizarea ca acest termen poate fi prelungit, in functie de circumstante. Consultantul va castiga 2,085% din profitul brut obtinut din vanzarea tuturor sau a unei parti a actiunilor Romtelecom, iar daca tranzactia actiunilor detinute de stat nu se realizeaza consultantul nu primeste nimic.

Citeste si:Vanzarea actiunilor pe care le mai detine statul la Romtelecom: Strategia si metoda de privatizare vor fi stabilite pana pe 11 august 2014. Termenul poate fi prelungit in functie de circumstante