- "Grupul acesta de experti este un grup format din specialisti IT de la aproximativ 10 institutii si venim si analizam situatia pe termen scurt-mediu, cum ne pregatim pentru inceperea negocierilor cu Microsoft, ce planificam ca si strategie pentru perioada 2014 -2015. Avem o comunicare si cu siguranta saptamana viitoare venim cu informatii publice, adica chiar ma voi intalni cu media sa dam primele informatii.
- Evident ca luam in calcul extinderea pentru o perioada de timp a suportului tehnic pentru Windows XP (n.a asa cum s-a intamplat in Marea Britanie si Olanda). Tocmai de aceea vom discuta la nivelul Guvernului si vom intra intr-o negociere formala oficiala pe pachetul de servicii pe care doresc sa ni-l furnizeze, pe preturi.
- Daca preturile vor fi bune si se vor baza pe ce am stabilit cu Microsoft adica tinand cont de parteneriatul strategic - pentru ca avem un acord semnat cu ei - sigur ca vom gasi mijloacele cele mai eficiente sa continuam", a spus Cotovelea.
Intrebat daca are o estimare a efortului financiar necesar din partea statului, Ministrul a precizat ca in acest moment se face o analiza a numarului de licente de care este nevoie in termeni reali.
- "Nu e nimeni in masura sa estimeze efortul financiar, pentru ca sunt niste variabile in calcul. Cate XP-uri folosim? Ce se intampla de exemplu cu trei institutii, minstere sau agentii, care iti spun ca noi casam 100 de PC-uri care folosesc XP? La nivel national exista aceasta dinamica si trebuie sa vedem cate licente sunt in termeni reali. Este vorba de zile pana vom avea aceasta situatie. In momentul in care mergem si negociem trebuie sa avem toate datele", a precizat Razvan Cotovelea.
Microsoft a intrerupt marti, 8 aprilie, suportul tehnic si de securitate pentru Windows XP, sistem de operare vechi de 12 ani si care este utilizat inca de unul din trei PC-uri din Romania. In lipsa actualizarilor, PC-urile pe care ruleaza acest sistem de operare pot deveni vulnerabile la virusi, spyware si alte programe care afecteaza securitatea si confidentialitatea datelor. Nici programele anti-virus nu vor mai putea oferi protectie completa odata cu expirarea suportului pentru Windows XP, conform oficialilor Microsoft.
Problema majora o reprezinta PC-urile din institutiile publice care din cauza vechimii infrastructurii hardware nu suporta migrarea catre sisteme de operare mai noi precum Windows 7 sau 8.
Anuntul Microsoft a fost facut demult si problema popularitatii XP nu este doar in Romania.
Guvernele din Marea Britanie si Olanda au semnat in aceasta luna acorduri in valoare de milioane de euro cu Microsoft pentru extinderea cu inca 1 an a suportului tehnic si de securitate pentru Windows XP.
Ministerul pentru Societatea informationala a anuntat marti, 8 aprilie, ca "politicile de securitate sunt implementate si actualizate periodic de catre toate institutiile publice, motiv pentru care, odata cu incetarea suportului Microsoft pentru sistemul de operare Windows XP, nu exista niciun pericol real suplimentar si imediat pentru securitatea informatiilor aflate in gestiunea institutiilor publice".
Ministerul a mai precizat marti ca Microsoft a inaintat o propunere privind directiile de cooperare cu privire la posibila utilizare a tehnologiilor sale in sectorul public si ca imediat ce va primi in mod oficial o propunere financiara din partea Microsoft, se vor continua discutiile in cadrul Guvernului.
Ca sa poata folosi toata lumea documentele facute de ei, nu doar cei cu windows.
Si Linux merge mai bine decat XP pe acelasi hardware.
De ce sa arunce atatia bani pe upgrade ?
Eu am avut unul cu XP timp de 7 ani. Apoi l-am schimbat in 2012.
Si atunci de ce sa dea bani pt a instala si configura Linux pe nishte porkaryii de calculatoare vechi, pe care, oricum, in urmatorii 2 ani le vor casa?
Mai ar reveni sa inlocuiasca treptat calculatoarele cu altele noi. Daca este bine ca cele noi sa fie cu Windows sau cu oareashce Linux - aici ar fi de facut ceva calcule tinand cont si de ce programe vor trebui sa fie cumparate ca sa faca pe Linux ceea ce fac cele care acum merg pe Windows, pt ca nu sunt sigur in ce masura pe un emulator de Windows din Linux programele acelea vor merge la fel de bine.
LOOOOOOOOOOOOL
"extinderea pentru o perioada de timp a suportului tehnic pentru Windows XP (n.a asa cum s-a intamplat in Marea Britanie si Olanda)"
A fost si un articol pe tema asta pe aici.
Pregatesc terenul sa mai bage Microsoft pe gat la institutii niste crap de-al lor..
Ar fi de facut o socoteala in ce masura ceva sisteme open-source ar ajuta ca TCO (adica nu numai licentzele ci si instalarea si mentenantza... si ce ar mai fi de facut pt a avea diferite programe pe un oareshce Linux) sa scada fatza de sisteme de operare Microsoft.
Imun la Windows malware-ului, și nu aveți nevoie de software anti-malware, antivirus ...
Exista suport atat gratuit cat si pe bani
Rulează foarte bine pe hardware-ul mai slab sau mai vechi (lubuntu/lxde/debian)
Fără restricții de licență se poate instala oriunde si oricand
Nu introduce versiuni diferentiate artificial (pro/home..) pentru a justifica prețuri mai mari
Nu telefoneaza acasă la Microsoft/NSA pentru permisiunea de a utiliza propriul computerul așa cum doriți să il folositi
Este Flexibil și configurabil (kde/gnome/xfce)
Este Ușor de instalat software cu un singur clic și din surse sigure (app store/synaptic)
Suport hardware foarte bun din start, fără a fi nevoie pentru a vâna drivere pe internet
O lume enorma de software gratuit, precum și o mulțime de mare de software comercial
Este Întreținut de o comunitate deschisă, globală de dezvoltatori de prim rang (mozilla, linux foundation, the document foundation , psp, php , firebird)
Tot software-ul Linux este disponibil pe Internet, astfel încât nu-l pierzi niciodata.
https://www.linux.com/learn/tutorials/769024-replace-the-retiring-windows-xp-with-linux
Avantajul la open source e ca se poate extinde. Si chiar este permanent imbunatatit. Closed source inseamna un singur fel de mancare. Open source inseamna o gama variata de optiuni.
Problema e ca in administratie nu e de ajuns doar sistemul de operare. Sunt 1001 alte softuri care-s facute pe windows si de care aia de-acolo au nevoie de ele ca sa lucreze. Custom made software, nu doar Libra Office.
Sigur, o sa zici ca e cazul sa faca alt software. De acord, doar ca astia n-au bani nici sa extinda functionalitatile la ce exista. De exemplu la ANAF inca nu s-au imlementat in aplicatia lor unele modificari legislative din 2012, asa ca impozitul in unele cazuri nu se calculeaza, ca nu se stie. Sau daca se stie impozitul, au mari probleme cu penalitatile care sunt dupa legea veche.
Parerea mea e ca mai bine isi arunca calculatoarele si trec inapoi la hartie. Si asa trebuie sa le duci aceleasi copii la toate institutiile pe unde mergi. Poate in viitor, cand vor stii cum se folosesc calculatoarele, internetul, retelele interne, ssl, dns, vpn si routerele, vor fi si ei pregatiti pt era informationala.
Deocamdata inca tot dischetele sunt la baza in administratie. USB? N-au auzit. Internet? alien stuff, care oricum mai mult nu merge (in special conexiunea cu bucurestiul) Cautare in alte baze de date? N-au voie, ca e un directoras prost care i-e frica sa ia decizii pe undeva si mai bine raman la manivela lor.
La cat ne-au chinuit astia din administratie cu incompetenta lor, cred ca le-am face noi romanii development .... asa, pro-bono. Doar ca ei nu or sa accepte, pt ca deh, un site trebuie sa coste de la 10 milioane bucata in sus.
ieri am lipsit de la servici ca sa platesc la ANAF trasa a doua de impozit si CAS-ul, pe care in martie nu mi l-au retinut. Era coada mare la Camera1, deoarece la sectorul 3 plata impzitului se face in trei etape: mai inati te duci la camera 1 ca sa iti souna exact cat ai de plata, apoi te duci la camera 2 sa iti printeze chitanta, si abi in final poti palti la casierie. Timp de o ora nu au mersa calculatoarele, insa cei care erau la coada spuneau ca luni si marti intereuperea a fost de TREI ore. Iar dupa ce am obtinut valoarea de plata, am msi stat jumate de ora pt ca IMPRIMANTA se blocase cu hartie, si pina nu a reparat-o, nu am putut merge mai departe ...
Pacat sa ratezi niste bani din 'negocieri'....
Nu, hai sa mai facem un contract sa dam bani la Micro$oft.
Nu folosesc decat office sa tipareasca ceva documente si restul de programe folosite prin administratie sunt pagini de web care merg in orice browser....
Treceti pe sisteme deschise si reduceti riscul.
Se stia de muuult ca XP-ul se termina, chiar a fost aminat termenul, asa ca SOLUTIA, indiferent daca este vorba de trecerea la Open source, instalarea de PC-uri cu Windows 9, sau acest acord de prelungire a suportului pentru XP, trebuia cautata si gasita de mult!
Este ca si cum, in loc sa alegi intre patru lanturi de benzinarii pe autostrada, ramai in pana in mijlocul desertului, si te rogu de cei care trec, le dai si de zece ori mai mult ca sa iti imprumute cativa litri de combustibil ...