Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a decis luni, 14 aprilie, suspendarea licitatiei demarate de Institutul National de Cercetare in Informatica (ICI) pentru implementarea unei platforme de cloud computing pentru institutiile publice, contract estimat la o valoare de aproape 17 milioane euro. CNSC a admis contestatia formulata de firma Astra Sisteme Integrate care a acuzat nereguli in documentatia de atribuire.

  • "Admite cererea de suspendare a procedurii de atribuire formulată în cadrul contestaţiei înaintată S.C. ASTRA SISTEME INTEGRATE S.R.L., (...) în contradictoriu cu autoritatea contractantă INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETARE DEZVOLTARE ÎN INFORMATICĂ, (...) şi dispune suspendarea procedurii de atribuire. (...) Împotriva prezentei decizii se poate formula plângere, în termen de 5 zile de la comunicare", se arata in decizia CNSC.

Contestatia firmei Astra Sisteme Integrate nu este singura. CNSC a decis astazi, 15 aprilie, respingerea, pe motiv ca au ramas fara obiect, a altor trei contestatii care au cerut suspendarea licitatiei formulate de catre trei firme separate SC MAS-ART Design SRL, ROMSYS SRL si SC Elinfo Training SRL.

  • "Practic, prin modalitatea in care a fost lansata documentatia de atribuire, AC (n.a autoritatea contractanta - ICI) obliga operatorii economici sa creeze asocieri sau sa prezinte sustineri din partea unor terti, astfel incat sa poata participa la licitatie cu sanse reale, or cata vreme legislatia in materia achizitiilor publice prevede expres dreptul, si nu obligatia operatorilor economici de a se asocia, in mod evident transformarea dreptului in obligatie, conduce la incalcarea dispozitiilor legale. (...) Includerea in cadrul prezentei proceduri a unor activitati care nu au nici o conexiune directa si vizeaza domenii total diferite (IT, consultanta in management de proiect) este de natura a restrange concurenta intre operatorii economici si creeaza premisele utilizarii ineficiente a fondurilor", se arata in prima contestatie la aceasta licitatie, din data de 10 aprilie 2014, potrivit datelor din SEAP.

"Cloud computing-ul" este o noua tehnologie care permite stocarea, procesarea si utilizarea de date (cum ar fi fisiere text, fotografii si fisiere video) si de software pe computere aflate la distanta pe care utilizatorii le pot accesa oricand in baza unei conexiuni la internet utilizand diverse terminale.

Contractul presupune "achizitia infrastructurii hardware si software necesare pentru realizarea proiectului, precum si a serviciilor pentru pregatirea si managementul proiectului, serviciilor de dezvoltare si implementare a platformei de Cloud Computing (analiza cerintelor, proiectare, implementare, testare platforma, inclusiv portal web, precum si instruirea personalului care va administra Centru de Date si platforma de Cloud Computing).

Valoarea estimata cu TVA a contractului este de aproape 76 milioane de lei (17 milioane de euro).