Ce cred oficialii Cosmote despre initiativa Guvernului de a introduce obligativitatea inregistrarii si stocarii datelor de identificare ale utilizatorilor prepaid

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 22 aprilie 2014, 13:00 Economie | Telecom

 documente
(22 Apr 2014) PDF, 283KB
Oficialii Cosmote, al treilea mare operator local de telefonie mobila, spera sa-si poata exprima in Parlament punctul de vedere asupra initiativei Guvernului de a introduce obligativitatea inregistrarii si stocarii datelor de identificare ale utilizatorilor prepaid si a contribui la asigurarea unui echilibru intre cerintele clientilor, ale companiilor si ale autoritatilor, potrivit unui raspuns comunicat HotNews.ro. Acestia amintesc ca este al patrulea proiect initiat in ultimii trei ani cu scopul introducerii obligativitatii inregistrarii utilizatorilor de cartele prepaid si ca, recent, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a invalidat asa numita Directiva 'Big Brother' privind stocarea datelor de trafic ale tuturor utilizatorilor de telefonie si internet.

 • "Avand in vedere ca proiectul urmeaza a fi inaintat spre adoptare Parlamentului, ne exprimam increderea ca in cadrul dezbaterilor parlamentare ni se va fi oferi prilejul de a ne exprima punctul de vedere, astfel incat sa putem contribui, din perspectiva experientei dobandite in furnizarea de servicii de comunicatii, la asigurarea unui echilibru intre cerintele utilizatorilor, ale companiilor si ale autoritatilor Statului Roman.
 • Reamintim ca proiectul in cauza este cel de-al patrulea initiat in ultimii trei ani cu scopul introducerii obligativitatii inregistrarii utilizatorilor de cartele prepaid. Dorim, de asemenea,  sa evidentiem ca la nivelul UE, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a invalidat Directiva 2006/24/CE a Parlamentului European, ca urmare a constatarii ca aceasta nu si-a dovedit eficacitatea si reprezinta o imixtiune disproportionata in drepturile fundamentale la protectia datelor cu caracter personal", au precizat pentru HotNews.ro reprezentantii Cosmote Romania, al treilea mare operator local de telefonie mobila.

La finalul lui martie 2013, numarul total de clienti ai Cosmote Romania (inclusiv Zapp) a fost de 6,07 milioane utilizatori (n.a SIM-uri valabile), 75,1% dintre acestia fiind utilizatori de cartele preplatite.

Potrivit expunerii de motive la acest proiect legislativ (vezi documentul atasat), piata de telefonie mobila din Romania este dominata de clientii de tip prepay, care reprezinta aproximativ 67% din numarul total de utilizatorii de comunicatii mobile.

Guvernul a initiat si aprobat in data de 9 aprilie 2014 un proiect de lege privind inregistrarea detinatorilor de cartele telefonice pre-platite, incepand cu 1 ianuarie 2015.

 • "In ultima sedinta a CSAT s-a luat decizia de a promova urgent un act normativ pentru prevenirea si contracararea riscurilor la adresa securitatii nationale. Este vorba despre obligatia detinatorilor de cartele prepay de a le inregistra, de a depune un act de identitate. Si, de asemenea, obligatii pentru operatorii de telefonie mobila", a declarat Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, la finalul sedintei de Guvern din data de 9 aprilie.

In termen de sase luni din momentul in care legea va intra in vigoare, toti cei care detin astfel de cartele vor trebui sa se inregistreze la operatorii de telefonie. Aceleasi obligatii le vor avea si cei care doresc sa achizitioneze cartele noi, indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice.

 • "Daca nu vor face acest lucru, operatorul de telefonie mobila va sista furnizarea serviciului pana cand detinatorul cartelei va inregistra cartela pe baza unui document de identitate. Furnizorii de servicii vor avea obligatia de informa, de a notifica toti detinatorii de cartele prepay cu privire la aceasta obligatie. Practic, din momentul intrarii in vigoare a legii, toti cei care vor dori sa achizitioneze cartele prepay vor avea obligatia de a depune un document de identitate", a spus Cazanciuc.

Aceste masuri se vor aplica si in cazul firmelor, acestea urmand sa fie obligate sa prezinte documente de constituire a societatii.

 • Ce obligatii de inregistrare si stocare a datelor sunt introduse la utilizarea retelelor Wi-Fi gratuite

Potrivit proiectului, "in cazul punctelor de conectare la internet puse gratuit la dispozitia publicului de catre persoane juridice, este obligatorie securizarea accesului pe baza de parola, precum si asigurarea procedurilor si echipamentelor necesare stocarii pe o perioada de 6 luni a datelor furnizorului de servicii pentru a identifica utilizatorii conectati in aceste puncte. Utilizatorii acestor puncte au obligatia de a-si comunica datele de identificare la accesarea acestor servicii.

La sfarsitul perioadei de retinere, toate datele retinute exclusiv in temeiul acestei legi, cu exceptia datelor accesate si retinute conform legii, puse la dispozitia autoritatilor, trebuie distruse, prin procesuri ireversibile, la data expirarii termenului de 6 luni.

Acest proiect de lege initiat de Guvern a fost inregistrat la Senat in data de 14 aprilie 2014.


 • Mai multe ONG-uri au cerut parlamentarilor sa nu voteze proiectul: Sub pretextul protejarii securitatii nationale, toti cetatenii sunt considerati suspecti si sunt supravegheati in stil orwellian

Nici societatea civila nu a primit pozitiv acest nou proiect legislativ. Astfel, in data de 11 aprilie, reprezentantii Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH), ai Asociatiei pentru Tehnologie si Internet (ApTI), ai ActiveWatch - Asociatia de Monitorizare a Presei si ai Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) au cerut parlamentarilor sa nu voteze acest proiect de lege.

 • "Acest proiect de lege a fost adoptat la numai o zi dupa ce, prin decizia din 8 aprilie 2014 a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), a fost invalidata Directiva 2006/24/CE a Parlamentului European, privind pastrarea datelor utilizatorilor de telefonie si internet - cunoscuta si ca 'Directiva Big Brother' - pe motiv ca aceasta reprezinta o imixtiune deosebit de grava si disproportionata in drepturile fundamentale la respectarea vietii private si la protectia datelor cu caracter personal.
 • Semnatarii considera ca si proiectul de lege adoptat de Guvern in sedinta din 9 aprilie 2014 urmeaza acelasi caracter dispoportionat al directivei recent invalidate de instanta europeana, intrucat, sub pretextul protejarii securitatii nationale, toti cetatenii sunt considerati suspecti si sunt supravegheati in stil orwellian, specific unei societati totalitare", au atentionat semnatarii acestui apel.

Potrivit acestora, "proiectul este neclar si are influente asupra mai multor domenii decat cartelele telefonice preplatite. De exemplu:
 • - toti cetatenii care se conecteaza le sisteme WiFI gratuite vor trebui identificati;
 • - toti cei 10 milioane de utilizatori de cartele pre-pay trebuie sa se inregistreze in termen de 6 luni de la data adoptarii legii, in caz contrar serviciul le este dezactivat;
 • - inregistrarea utilizatorilor se face in conditii incerte, nu se stie cine are acces la baza de date, de ce este necesar CNP-ul utilizatorilor etc.

Semnatarii solicita Guvernului sa nu se transforme intr-o anexa, cu mai putin personal, a serviciilor de informatii sau a CSAT-ului si sa retraga acest proiect de lege, care afecteaza grav dreptul la respectarea vietii private".

 • Din trei initiative legislative ale PD-L de identificare a celor care cumpara cartele preplatite, una se dezbate inca in Parlament/Guvernul Ponta a transmis pe 20 mai 2013 ca nu sustine nici acest proiect legislativ

Despre obligatia inregistrarii cartelelor pre-platite s-a mai discutat si in iulie 2013, existand o intentie a deputatului PSD Sebastian Ghita de a depune o initiativa legislativa care sa permita identificarea celor care cumpara cartele preplatite. Insa, intentia anuntata de Ghita a starnit controverse deoarece prin acea initiativa legislativa s-ar fi permis posibilitatea interceptarii cartelelor telefonice pre-platite de catre serviciile secrete. Atunci, premierul Victor Ponta a declarat ca sustine intentia deputatului PSD Sebastian Ghita care intr-un interviu din 17 iulie 2013 catre HotNews.ro a spus ca vrea sa depuna aceasta initiativa legislativa care sa permita identificarea celor care cumpara cartele preplatite. Ponta a mai spus ca nu doar ca sustine aceasta initiativa, ci exista si o decizie in acest sens luata de Consilul de Securitate si Aparare a Tarii (CSAT) in luna august 2012, in urma atentatului din Bulgaria.

Trei initiative similare de identificare a celor care cumpara cartele preplatite au fost lansate in Guvernarea PD-L, una dintre acestea fiind inca in dezbatere in Parlament.

Astfel, propunerea legislativa privind colectarea si stocarea datelor necesare identificarii celor care cumpara cartele preplatite, initiata in luna decembrie 2011 de deputatul PD-L Daniel Pirpiliu, a fost respinsa pe 21 mai 2012 de catre Senat si ulterior pe 16 aprilie 2013 si de catre Camera Deputatilor, care era camera decizionala. Primul Guvern Ponta, al carui mandat a inceput pe 7 mai 2012, nu a sustinut adoptarea acestei initiative legislative.

 • Comisia IT din Camera Deputatilor a respins initiativa PD-L pe motiv ca masura colectarii datelor prepaid este inutila din punct de vedere practic

Inclusiv Comisia IT&C din Camera Deputatilor a respins aceasta propunere PD-L privind colectarea si stocarea datelor necesare identificarii clientilor serviciilor de comunicatii electronice furnizate prin intermediul cartelelor preplatite, din urmatoarele considerente:
 • - masura colectarii datelor necesare identificarii clientilor de servicii de comunicatii electronice furnizate prin intermediul cartelelor preplatite este inutila din punct de vedere practic. Utilizarea de persoane interpuse este o practica frecventa care face introducerea in zona infractionala a unor categorii de persoane extrem de sarace, credule sau chiar minori. Utilizarea de date aferente unor carti de identitate false sau furate (ori pierdute) este, de asemenea, posibila avand in vedere zona larga de persoane implicate in distribuirea cartelelor telefonice preplatite, inclusiv prin Internet. Metodele investigative aflate la dispozitia organelor de aplicare a legii sunt suficiente pentru identificare inclusiv a titularilor cartelelor preplatite (pot fi folosite date de trafic, inclusiv geo-localizare, corelarea IMSI cu cartela, etc).;
 • - aceasta propunere legislativa creeaza costuri suplimentare pentru operatori si distribuitori si are un impact negativ asupra utilizatorilor, avand in vedere ca la ora actuala in Romania 60- 70% din cartelele SIM de pe piata sunt preplatite;
 • - legea romaneasca se aplica persoanelor fizice si juridice romane, dar cartele SIM preplatite pot fi achizitionate in state terte cum ar fi Republica Moldova, iar posesorii lor pot intra pe teritoriul Romaniei si pot folosi aceste cartele prin activarea serviciul de roaming, ceea ce face ca eficacitatea acestei legi sa se reduca semnificativ;
 • - la nivelul Uniunii Europene nu exista un act normativ de natura sa oblige statele membre sa identifice utilizatorii cartelelor de telefonie de tip PrePay. In Raportul de evaluare a Directivei 2006/24/CE privind retinerea datelor, Comisia Europeana precizeaza ca eficacitatea masurii inregistrarii obligatorii a identitatii utilizatorilor de servicii preplatite nu a fost dovedita, iar in momentul de fata Comisia nu este convinsa de necesitatea de a actiona in acest domeniu la nivelul UE.

Pentru detalii privind toate aceste initiative citeste si: UPDATE Din trei initiative legislative ale PD-L de identificare a celor care cumpara cartele preplatite, una se dezbate inca in Parlament/Guvernul Ponta a transmis pe 20 mai 2013 ca nu sustine nici acest proiect legislativ


Citeste mai multe despre   
Articol sustinut de BRD Groupe Société Générale

Atelier de idei. Cum te ajuta tehnologia sa-ti faci mai mult timp pentru tine si planurile tale

Munca multa, stres, ore peste program, termene limita, sedinte lungi. Uneori, asa arata ziua de lucru a multora dintre noi. Din acest motiv e foarte important sa investesti in lucruri care te pot ajuta sa iti folosesti mai bine timpul petrecut la birou. Sa lucrezi mai bine, mai usor si mai repede poate insemna mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi. Iti propunem, asadar, cinci directii care te pot ajuta pe plan profesional si personal.

5516 vizualizari

 • +6 (12 voturi)    
  Care a propus asemenea timpenie? (Marţi, 22 aprilie 2014, 13:13)

  ac [utilizator]

  "in cazul punctelor de conectare la internet puse gratuit la dispozitia publicului de catre persoane juridice, este obligatorie securizarea accesului pe baza de parola"

  Deci pe de o parte e open wifi, da are parola. Asta numai persoanele juridice. Una fizica poa sa dea open wifi.
  Iar legi pe principiul "eu la geam am o plasa pentru tintarii mari si alta pentru tintarii mici". Cind dracu o sa le intre in cap ca legea e pentru toata lumea?
  Parca citesc "Caldura mare" a lu nenea Iancu.
  "Domnu i-acasa?" "Da, dar mi-a poruncit sa spui c-a plecat." etc.
  • +8 (10 voturi)    
   cel putin Un Parlamentar din 10 (Marţi, 22 aprilie 2014, 13:21)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui ac

   are Amanta, nu va vota aceasta lega ca sa afle nevasta Lui !,
    () ()
 • +6 (10 voturi)    
  adresa catre Orange, Vodafone, Cosmote, RCS-RDS... (Marţi, 22 aprilie 2014, 13:24)

  mbembe [utilizator]

  Daca din oarecare considerente tampenia asta de lege trece de parlament, adica nu mai exista viata privata in Romania (ca ochiul albastru oricum ne vegheaza) va rog ca toate conversatiile-sms a parlamentarilor sa fie postate pe un site.
  Astfel, daca ei vor sa stie ce face omul de rand atunci sa stim si noi cu ce se ocupa parazitii /// pe banii nostri!
  Are cineva curaj sa ridice intrebarea in presa sau inernet?
 • +5 (9 voturi)    
  musai cu CNP? (Marţi, 22 aprilie 2014, 13:31)

  danzigk [utilizator]

  deci strainii (pe care, chipurile, guvernu' cinstit se "chinuie" sa-i atraga'n tara) nu o sa poa' sa-si ia numar local... sau le da SRI-ul adeverinta si/sau CNP temporar!?!?!
 • -3 (11 voturi)    
  Dubios (Marţi, 22 aprilie 2014, 13:51)

  Andradda [utilizator]

  Eu am abonament la o firma de telefonie mobila, de vreo 10 ani. Asta inseamna ca tot de-atata timp datele mele sunt stocate permanent, undeva, pt a putea sa achit factura si pt a se putea vedea cat trebuie sa platesc in fiecare luna.
  Nu vad care-ar fi problema daca si un cumparator de cartela prepaid ar avea datele stocate in legatura cu un numar de telefon?
  Oamenii care folosesc prepaid, o fac din doua motive.
  1. Ca sa aiba ei insisi un oarecare control asupra banilor pe care-i cheltuieste lunar pe telefon.
  2. Ca sa poata sa telefoneze fara a li se putea afla identitatea.
  In primul caz, nu vad de ce s-ar ofusca Ion, Maria sau Gheorghe daca odata cu cumpararea cartelei si-ar da si datele personale.
  In cazul al 2-lea, nu cred ca mai e nevoie de explicatii.
  Iar in ce priveste internetul, cred ca este cam la fel.
  Cine are abonament la internet, are automat datele stocate.
  Cine vrea sa umble prin oras cu un laptop sau iphone, ca sa acceseze internetul ca "anonim" are exact aceeasi problema ca cei cu prpaidu care se opun inregistrarii datelor personale.
  • +3 (7 voturi)    
   Chiar? (Marţi, 22 aprilie 2014, 14:15)

   ac [utilizator] i-a raspuns lui Andradda

   Sint de acord cu 1, dar cu 2 - cine nu vrea sa fie sunat de identitate hidden, isi seteaza Deny withheld numbers si am terminat.
   Pe internet am VPN si TOR. Mai greu de setat, dar daca asa vreau eu, nu legea o sa ma impiedice.
   Problema aici e DE CE e nevoie de date personale sa ma dau pe net. Un server intoarce dupa un GET aceeasi pagina, indiferent de caller, DNS etc. Problema aici e ca cineva vrea sa STIE ce fac eu. Nu e vorba ca un server da o pagina pentru ala cu abonament si alta pentru ala prepaid. Pentru asta exista user authentication; nu vrei user/pass, nu dam pagina. Simplu.
   Pe cind si la TV? Nu vor sa vada daca ma uit la femei goale?
    () ()
  • +3 (7 voturi)    
   viitorul "full-control" (Marţi, 22 aprilie 2014, 15:06)

   mbembe [utilizator] i-a raspuns lui Andradda

   Urmeaza ca atunci cand o sa cumperi o bere sa dai CNP-ul, sa ti se imprime un cod de bara pe fund si atunci cand folosesti hartia igienica cu cititor de bare incorporat sa stie si Andradda cata hartie ai folosit, de cate ori ai vizitat buda...
   Ca de ce nu ar vrea Ion, Maria sau Gheorghe sa dea datele!?
   Datele noastre personale circula in nestire in foarte multe institutii, foarte multe date personale sunt folosite fraudulos.
   Pai hai atunci chiar sa nu mai avem viata privata!
    () ()
  • +2 (4 voturi)    
   bună dimineaţa, tovarăşă! (Miercuri, 23 aprilie 2014, 7:36)

   Ava_ps [utilizator] i-a raspuns lui Andradda

   Datele utilizatorilor prepay SÎNT deja stocate. Cînd mi-a fost furat telefonul, n-am ştiut să zic cine a cumpărat sim-ul, că a fost acum mai bine de 10 ani pe firmă, dar m-au identificat după ce le-am recitat numerele apelate cel mai des. Care erau în sistem. Greu o fi, la nevoie, să îl întrebe pe Ghiţă, care a cumpărat cartelele pentru firmă acum 10 ani, cui le-au fost repartizate numerele...
   Aburelile cu "n-am nimic de ascuns" sînt primul pas spre societatea Big Brother. Trebuie să fii niţel naiv să te oferi voluntar pentru îngrădirea libertăţii.
 • +3 (9 voturi)    
  legi (Marţi, 22 aprilie 2014, 14:07)

  Airwaves [utilizator]

  Cu toata seriozitatea si in spiritul acestei legi propun sa putem cumpara, DOAR cu buletinul, urmatoarele:
  -cutite de bucătărie
  -ascutitori
  -walkie talkie
  -drujbe
  -telefoane mobile
  -apa imbuteliata la bidoane de 5 litri (poti folosi ulterior recipientul la fabricarea unei bombe)

  Cre(ș)tinii ăstia de parlamentari, dupa ce ca sunt p****i ca noaptea, ne mai si cred dobitoci precum americanii. Ce securitate nationala visati, mai? Vreau sa vad lumea in strada pentru 'nimicul' asta, numit intimitate, numit drept fundamental, numit libertate. Lipsa de reactie a societatii civile pe acest subiect arată ca putem accepta ORICE.

  E dreptul MEU sa imi păstrez anonimitatea. Daca încalc legile acestei tari folosindu-ma de anonimat, este rolul autoritătilor sa ma gaseasca si sa mă identifice, ca pentru aia le platesc din banii mei prin zecile de taxe cu care ma cocoseaza. Si tot pentru aia au cumparat pe banii nostri aparatura de tot felul. Securitate nationala pe naiba.
  • +3 (7 voturi)    
   Absolut (Marţi, 22 aprilie 2014, 15:20)

   ac [utilizator] i-a raspuns lui Airwaves

   Si as adauga si acces la forumuri pentru cei carora li se pare normal ca statu sa stie tot despre toti.
   In aceasta ordine de idei, ii rog pe toti care dau cu minus pe-aici in numele a "n-am nimic de ascuns" sa isi posteze adresa de acasa si gradinita la care merg copiii.
    () ()
 • -1 (7 voturi)    
  Cred ca... (Marţi, 22 aprilie 2014, 14:13)

  Andradda [utilizator]

  ...aceasta intreaga isterie pleaca de fapt de la lobby-isti si de la cei care se ocupa cu afaceri necurate. Politicieni, afaceristi dubiosi si tot soiul de interlopi.
  In rest, nu prea vad de ce si-ar face probleme omul de rand, ca SRI-ul sau oricare alt serviciu, i-ar putea crea vreun necaz de pe urma convorbirilor telefonice private pe care le efectueaza.
  Dar se defileaza permanent cu ideea de "viata privata". Bullshit. De parca ar avea cineva pe lumea asta capacitatea logistica sa analizeze zecile de miliarde de SMS-uri si convorbiri telefonice care se transmit, intr-o singura ora, la nivel mondial.
  • +2 (4 voturi)    
   nu neaparat (Marţi, 22 aprilie 2014, 14:36)

   Sword [utilizator] i-a raspuns lui Andradda

   exista foarte multe tari (eu unul iti spun din proprie experienta) unde cumpararea SIM urilor nu se poate face fara un act de identitate.

   in toate tarile GCC asta este o regula. iar in Arabia Saudita, nici macar reincarcarea nu poate fi efectuata fara o serie valida de act de identitate.

   asta tine mai mult de descurajarea unor anumite actiuni (hai sa sunam la 112 sa anuntam un incendiu apoi sa ne amuzam cat de fraieri sunt aia ca ne iau in seama).

   stocarea datelor nu are nici o legatura cu identitatea utilizatorului. din cate stiu, oricum datele legate de trafic se pastreaza o perioada la operatori (data si ora apelului, celula din care s-a efectuat apelul, destinatar si durata, precum si IMEI ul telefonului). trebuie facuta o distinctie intre stocarea acestor date si inregistrarea CONTINUTULUI unor mesaje sau convorbiri care nu se poate face decat cu mandat (cel putin teoretic).
    () ()
  • +2 (8 voturi)    
   Nume & CNP (Marţi, 22 aprilie 2014, 15:09)

   Googlescu [utilizator] i-a raspuns lui Andradda

   Draga doamna Andradda,

   Nu contest nimic din ceea ce afirmatai dar ce nu inteleg eu este:
   1. De ce nu va scrieti numele complet, oricum cel putin Andradda presupun ca este prenumele real , cel pe care-l aveti in buletin.
   2. De ce nu va publicati si CNP-ul , consider ca este o lipsa de respect fata de cei care citesc ceea ce scrieti sa nu cunoasca interlocutorul. Ca si cand eu as veni cu o masca pe fata sa-mi exprim unele opinii ... Oricum unele femei doresca sa-si ascunda varsta iar din CNP se poate afla, asa ca aveti unele circumstante referitor la CNP. Poate propuneti un amendament la lege sa nu se cera CNP-ul prentru femei.
    ()
  • +1 (5 voturi)    
   Viata privata e bullshit? (Marţi, 22 aprilie 2014, 15:17)

   ac [utilizator] i-a raspuns lui Andradda

   Pe ideea asta gresita ca "n-am nimic de ascuns" s-au mai facut securisme din astea, ca nu? daca n-ai facut nimic, n-ai nimic de ascuns. Argument incorect, pentru ca - cum am zis si mai sus - nu TU hotarasti ce consider EU ca e privat. Fie si culoarea brichetei. Nu poti impune o lege pe baza unor considerente de gust sau pareri personale. Daca lezezi si pe un singur om, atunci acea lege e gresita.
    () ()
 • +1 (5 voturi)    
  La ora actuala... (Marţi, 22 aprilie 2014, 17:53)

  Andradda [utilizator]

  ...cand eu sau oricine altcineva putem sa scriem public pe internet sau pe bloguri ca Basescu e un mafiot, Obama e un bleg, Putin e un dictator, Ponta e un plagiator, Dragnea e un corupt, fara sa avem nici cele mai mici probleme cu "securitatea" nu prea vad de ce ne-am teme ca SRI ar afla ca ne sunam sotul sau sotia sa cumpere ceapa sau ne sunam copilul sa-si ia fularul daca pleaca la joaca?
  Sa-mi spuneti si voi, astia panicati, care-ar fi problemele pe care vi le-ar putea crea statul pt ca va obliga sa va cumparati cartele prepaid pe baza unor documente oficiale?
  Am zis si mai sus.
  As vrea niste motive concrete, nu doar sloganul cu "sfera privata". Sper ca intelegeti cu totii ca stocarea informatiilor si a identitatii, nu are absolut nimic de-a face cu ascultarea lor in timp real, de catre cineva anume pus pt a face acest lucru.
  Absolut nimeni in lumea asta nu dispune de logistica necesara pt a asculta si analiza in timp real (sau chiar si "post factum", toate miliardele de informatii care circula in fiecare secunda in mediul virtual, al telefoniei sau internetului!
  Ca va place sau nu, eu raman la parerea ca numai interlopii si coruptii se tem de aceste inregistrari. Nu mai vb de teroristi.
  Si cum , dintre cei mai mari interlopi si corupti fac parte si foarte multi politicieni si afaceristi cu functii si puteri economice uriase, acestia o dau inainte cu "sfera privata" si cu incalcarea a nustiu ce drepturi fundamentale. Manipulare totala.
  Dar tocmai acesti "protestatari" sunt cei care profita de zeci de ani de zile de toate datele "secrete" ale populatiei pt a-si vinde marfa sau pt a-si impune ideile.
  • 0 (6 voturi)    
   Andradda- lobbysta (Miercuri, 23 aprilie 2014, 12:09)

   mbembe [utilizator] i-a raspuns lui Andradda

   Pentru ca tu nu intelegi cuvintele pe care le scrii si frazele care te contrazic vreau sa-ti sugerez sa citesti ceva din domeniul dreptului omului, sa citesti ce sta la temelia democratiei!
   Daca o sa rasfoiesti putin cele mentinute mai sus o sa vezi ca "sloganul cu "sfera privata"" este fundamentul de drept al unui individ pare a societatii!
   Daca consideri ca ai dreptate (cand toti pe acest forum iti zic ca nu) atunci nu ai decat sa te ei de mana cu toti dictatorii de pe lumea asta, mai corect ar fi sa te duci in Corea de Nord si sa dormi linistita.
   Acolo viata privata nu exista prin definitie!
   Ca si concluzie- ori esti lobbysta ori nu stii pe ce lume te afli!
    ()


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version