Microsoft a anuntat finalizarea achizitiei Nokia Devices and Services, preluarea fiind aprobata de investitorii Nokia, precum si de autoritatile de reglementare din intreaga lume. 30.000 de angajati Nokia sunt transferati la Microsoft care insa nu va prelua si fabricile din Coreea de Sud si India. Satya Nadella, cel care conduce din februarie Microsoft, isi pune sperantele in noul Windows Phone 8.1 si spera ca sistemul de operare mobil va continua ritmul de crestere alert.

Microsoft a batut palma in 2013 pentru a prelua divizia de telefonie mobila a Nokia, suma finala fiind de 5,44 miliarde euro. Microsoft spera ca Windows Phone isi va creste cota de piata de la cele 3% din prezent, Android si iOS avand 96% dintre cele 290 de milioane de smartphone-uri vandute pe plan mondial in ultimul trimestru din 2013.

"Windows Phone este ecosistemul cu cea mai rapida crestere in piata de smartphone-uri, iarportofoliul de device-uri premiate continua sa se extinda.Conform IDC, in cel de-al patrulea trimestru al anului 2013 Windows Phone si-a intarit pozitia intre primele trei sisteme de operare pentru smartphone-uri si a fost platforma cu cea mai rapida crestere in aceasta categorie, cu un avans anual de 91%", se arata in comunicatul de presa al Microsoft.

Cu referire la piata locala, in comunicat se precizeaza ca "Windows Phone continua trend-ul puternic in Romania, unde este deja al doilea ecosistem din piata. Cu device-urile Lumia existente, precum si cu cele ce urmeaza sa fie lansate, ne asteptam sa castigam in continuare cota de piata in Romania".

Microsoft preia si 30.000 de angajati ai Nokia, insa nu si doua dintre fabricile Nokia (Masan din Coreea de Sud si Chennai din India).

Stephen Elop, fost Presedinte si CEO Nokia, va raporta catre Satya Nadella din rolul de Vicepresedinte Executiv al Microsoft Devices Group, din care va conduce un business extins de device-uri ce include smartphone-urile si tabletele Lumia, telefoanele mobile Nokia, Xbox, Surface si Perceptive Pixel (PPI), precum si accesorii pentru aceste produse.

Microsoft si-a anuntat si rezultatele financiare pe Q1 2014, vanzarile scazand cu sub jumatate de procent, spre 20,4 miliarde dolari, iar profitul de la 6,05 miliarde dolari, la 5,66 miliarde dolari.