Circa 150 de postasi, membri ai Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania (SLPR), au cerut miercuri in fata sediului central al Postei Romane demiterea directorului general al companiei, Ion Smeeianu, si acordarea unei cresteri salariale, egala cu echivalentul inflatiei, in suma fixa, tuturor salariatilor, incepand cu data de 1 iunie 2014, a declarat Matei Bratianu, presedintele SLPR. Potrivit acestuia, circa 1500 de postasi au protestat astazi la prefecturile judetene din toata tara, urmand ca duminica, 11 mai 2014, circa 5000 de postasi sa participe la mitingul din Piata Victoriei, din Bucuresti.

Potrivit Agerpres, cei aproximativ 150 de postasi care au pichetat, miercuri, de la ora 11,00, sediul Companiei Nationale Posta Romana din Bucuresti, au incheiat la ora 12,15 actiunea revendicativa, fara sa se inregistreze niciun fel de incidente.

Postasii au solicitat in principal demiterea directorului general, Ion Smeeianu, a directorului executiv, Rosita Alexe, si a restului trupei pe care domnul Smeeianu a adus-o de la Radiocomunicatii (n.r. Societatea Nationala de Radiocomunicatii - SNR), precum si acordarea unei cresteri salariale, egala cu echivalentul inflatiei, in suma fixa, tuturor salariatilor, incepand cu data de 1 iunie 2014.

In adresa de protest inmanata astazi tuturor prefectilor judeteni (vezi documentul atasat), SLPR acuza printre altele ca:

"In aceeasi 2 ani, de cand cuplul Ion Smeeianu, Rosita Alexe au fost adusi in Posta Romana, situatia salariatilor este urmatoarea:

- Intre 700 si 1200 lei este venitul lunar net al peste 85% din salariati (cu toate sporurile si tichetele de masa incluse)

- In acesti 2 ani au disparut, la ordinal directorului general, 6000 de postasi

- In acesti 2 ani salariul net lunar al directorului general a crescut de la 70 milioane lei net la 484 milioane lei lunar net, dupa ce, atins de bagheta magica a OUG 109/2011, s-a transformat, intr-o singura zi, din director si functionar de stat in manager privat.

- Salariatii lucreaza inca, in multe subunitati, fara grupuri sanitare suficiente, fara caldura sau cu aprovizionarea cu combustibil dupa 1-2 luni dupa scaderea severa a temperaturii, fara apa curenta, in conditii de munca mizerabile (igrasie, pereti crapati pana la exterior, lipsa de aparate de aer conditionat suficiente, mobilier degradat, tencuiala cazuta, tamplaria geamurilor neetansata etc., etc.)

6. Salariatii (ale caror venituri sunt intre 700 si 1200 lei lunar) sunt delegate de CNPR sa cumpere, din banii lor, tot ceea ce directorul general refuza de 2 ani sa asigure, pentru desfasurarea activitatii, asa cum il obliga Contractul Colectiv de Munca:

  • imprimate postale
  • rechizite
  • consumabile
  • scanere,imprimante,tastaturi

Acest lucru face ca, lunar, salariatii sa fie obligati sa scoata din buzunar sume intre 20 si 40 lei, realizand, in acest fel, economii cu care se umfla in pene 'managerul privat'".

Conform calendarului anuntat cu o zi in urma de sindicalisti, marti 13 mai 2014 se va organiza greva japoneza in toata tara, iar joi 15 mai 2014 - pichete la sediile Oficiilor Judetene de Posta din toata tara si la sediul central al Postei Romane.

Incepand cu data de 19 mai 2014, in situatia in care autoritatile competente ale statului vor ignora solicitarile SLPR, liderii de sindicat impreuna cu reprezentanti din structurile de conducere, vor intra in greva foamei.

Amintim ca remuneratia neta a Directorului General al Postei Romane, Ion Smeeianu, este de 6.000 Euro lunar si ca depasirea cu peste 10% a tuturor indicatorilor de performanta stabiliti prin Contractul de Mandat poate determina acordarea de bonificatii suplimentare, pana la nivelul de 10.000 de euro lunar net.

Citeste si: Postasii incep protestele in tara pentru demiterea directorului general al Postei si cresterea salariilor/In replica, conducerea companiei se lauda cu a sasea luna de profit operational dupa reducerea personalului cu peste 4200 de angajati