Proiectul legii securitatii cibernetice a Romaniei: Furnizorii de internet si telefonie trebuie sa permita accesul la datele clientilor catre reprezentantii SRI, MApN, MAI, ORNISS, SIE, STS, SPP, CERT-RO si ANCOM 'la solicitarea motivata' a acestora

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 6 iunie 2014, 12:37 Economie | Telecom


 documente
(06 Iun 2014) PDF, 145KB
​Detinatorii de infrastructuri cibernetice (n.a toti furnizorii de internet si telefonie) trebuie sa permita accesul la datele detinute, relevante în contextul solicitării, reprezentantilor Serviciului Român de Informaţii, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Protecţie şi Pază, CERT-RO şi ANCOM la "solicitarea motivata" a acestora. Dispozitia apare in proiectul Legii securitatii cibernetice a Romaniei, initiat si adoptat de Guvern in 30 aprilie, si dezbatut acum in Parlament.

Dispozitia din proiectul de lege a fost semnalata initial de juristul Bogdan Manolea pe blogul sau: Drept & Internet - noutati si opinii.

Iata ce prevede articolul 17 din acest proiect legislativ:

Art. 17 -  (1) Pentru realizarea securităţii cibernetice, deţinătorii de infrastructuri cibernetice au următoarele responsabilităţi:

 • a) să acorde sprijinul necesar, la solicitarea motivată a Serviciului Român de Informaţii, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Protecţie şi Pază, CERT-RO şi ANCOM, în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin acestora şi să permită accesul reprezentanţilor desemnaţi în acest scop la datele deţinute, relevante în contextul solicitării;

Proiectul de lege are urmatoarea definitie pentru infrastructuri cibernetice:

 • infrastructuri cibernetice - infrastructuri din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, constând în sisteme informatice, aplicaţii aferente, reţele şi servicii de comunicaţii electronice;

Proiectul Legii securitatii cibernetice a Romaniei a fost adoptat in sedinta Guvernului din data de 30 aprilie, in aceeasi zi in care a fost scos in dezbatere publica pe site-ul Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI).

Proiectul a fost inregistrat la Camera Deputatilor in data de 27 mai 2014. Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională si Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor au avut termen de depunere amendamente data de 3 iunie 2014, iar in 10 iunie 2014 au termen pentru depunere raport.

Potrivit proiectului Legii securitatii cibernetice a Romaniei, detinatorii de infrastructuri cibernetice, furnizori de servicii de internet, au obligatia de a-si notifica, de indata, clientii, persoane de drept public si privat, in  situatiile in care sistemele informatice utilizate de acestia au fost implicate in incidente sau atacuri cibernetice si de a dispune masurile necesare in vederea restabilirii conditiilor normale de functionare.

Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si se va pedepsi cu amenda de la 500 la 5000 de lei. Cheltuielile firmelor private legate de executarea dispozitiilor acestei legi vor fi deductibile fiscal in conditiile si cuantumul stabilit de Ministerul Finantelor Publice.

Pentru detalii privind acest proiect, citeste si: UPDATE Proiectul Legii securitatii cibernetice a Romaniei: Furnizorii de servicii de internet risca amenzi de pana la 5000 lei daca nu-si notifica, de indata, clientii in cazul incidentelor sau atacurilor cibernetice
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7996 vizualizari

 • +8 (16 voturi)    
  au inceput sa curga legile americanesti (Vineri, 6 iunie 2014, 12:47)

  jackalphonse [utilizator]

  ....care nus e deosebesc prea mult de cele rusesti
  • 0 (6 voturi)    
   DOH! (Vineri, 6 iunie 2014, 13:26)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   ia zi la voi cum e?marele urs te ia in brate si nu-ti mai da drumul,nu?
  • +7 (9 voturi)    
   din contra (Vineri, 6 iunie 2014, 14:15)

   fara imunitate [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   e deosebire, la americani e nevoie de mandat de la judecator ptr asa ceva, in timp ce la rusi nu e nevoie, si in curand se pare ca nici la noi...
 • +8 (12 voturi)    
  big brothers (Vineri, 6 iunie 2014, 12:56)

  Mazeta [utilizator]

  Era mai simplu când datele ajungeau de la SRI direct la NSA, fără atâta birocrație. Acum o să se încurce între ei.
 • +6 (8 voturi)    
  Inca un pas inapoi ! (Vineri, 6 iunie 2014, 12:57)

  gica43 [utilizator]

  Intradevar,proiectul legii "SECUTITATII".
 • +14 (14 voturi)    
  motivare (Vineri, 6 iunie 2014, 12:58)

  grongobar [utilizator]

  motivare:vrem sa stim cine-i ala de-l critica pe ponta pe internet (sau pe oricare alt politician).pana nu e definita cu punct si virgula notiunea de "solicitare motivata" avem deschis, nu drum, ci autostrada catre abuzuri.
  • +5 (5 voturi)    
   legea asta este dincole de ponta, basescu and comp (Vineri, 6 iunie 2014, 13:50)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

   este o lege la comanda
   • -1 (5 voturi)    
    dincolo de cuvinte (Vineri, 6 iunie 2014, 14:49)

    Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

    Cu lege sau fără lege, se asculta și până acum în draci. Românii sunt prea mici în jocul ăsta. Ce putem face noi este să facem accesibile aceste informații cât mai multor oameni și instituții. Cu cât suntem ascultați de mai mulți, cu atât mai bine.
  • +2 (4 voturi)    
   da (Vineri, 6 iunie 2014, 14:12)

   gazpefoc [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

   si procese de incalcare a drepturilor omului unde Romania va pierde, si alti bani de la buget se vor duce pe despagubiri..
   • +2 (2 voturi)    
    Pai sper ca va pierde pana cand... (Vineri, 6 iunie 2014, 16:31)

    mcris [utilizator] i-a raspuns lui gazpefoc

    poporul asta se va trezi.
 • +2 (4 voturi)    
  ce-a ajuns romanul de rind... (Vineri, 6 iunie 2014, 12:59)

  IancuJianu [utilizator]

  despuiat si la propriu si la figurat (ca bun de pus in vitrina) si sclav pe mosia PSD.
 • +8 (8 voturi)    
  Sfarsitul statului de drept (atat cat era el) (Vineri, 6 iunie 2014, 13:13)

  RazTaz [utilizator]

  Aceasta prevedere reprezinta o grava incalcare a drepturilor omului, inclusiv cele prevazute in Constitutie privind libertatile individuale si viata privata, precum si in totala contradictie cu Regulamentele si Directivele EU in domeniul protectiei informatiilor private si al conditiilor in care se face accesul la aceste date de catre autoritatile statului.

  Ceea ce mi se pare infiorator este ca toate aceste institutii au dreptul sa ceara orice date despre oricine, in orice conditii si in orice moment, in baza unei simple *cereri motivate*. Nu mandat de la judecator, nu nimic. Nici macar motivarea nu trebuie sa fie de vreun fel, pot scrie orice... si aia e.

  Si pe vremea lu' Ceausescu, cand securistii vroiau sa ne asculte telefoanele, tot trebuiau sa ceara voie de la sefii lor si sa documenteze cumva.

  Cred ca orice om care foleseste internetul si telefonul ar trebui sa fie speriat de aceasta lege.
 • +5 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 6 iunie 2014, 13:24)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  securitate cibernetica (Vineri, 6 iunie 2014, 13:49)

  H0mbre [utilizator]

  adica departamentul cibernetic al securitatii statului.
 • -2 (2 voturi)    
  Birocratie (Vineri, 6 iunie 2014, 13:50)

  Nivius [utilizator]

  Le supraapreciați competentele...

  Dar, vesti bune, șomajul va scădea!

  Vor fi angajați 10000 de bugetari care sa printeze toate datele colectate, sa le sorteze în funcție de site-urile accesate si care sa sune utilizatorul de internet sa verifice dacă chiar au vizitat paginile respective.

  Dupa asta ei vor preda hârtiile Departamentului de Transport Date Electronice Printate (alte vesti bune! alte locuri de munca!) care le vor duce la Departamentul de Analiza Manuala a Datelor Electronice (normal, noi locuri de munca!).
 • +5 (5 voturi)    
  ARTICOLUL 28 (Vineri, 6 iunie 2014, 14:20)

  _tudor_ [utilizator]

  Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.
  PUNCT.
  Orice demers bazat pe informatiile obtinute cu incalcarea art 28 din Constituie deste nul de drept.
  Orice actiune intreprinsa care imi creaza vreun prejudiciu (material sau moral) bazat pe aceste demersuri duc la costuri reparatorii ale prejudiciului.
  Daca SRI, SPP, MAPN, ETC inregistreaza ce su cum vorbesc eu cu amanta, treaba lor: niste voyeuri clandestini. In schimb incercarile lui Puie Monta de a ma santaja cu astfel de informatii sfarsesc prin a plati costrui reparatorii, costuri care ne afecteaza pe noi - platitorii de taxe.
  • +2 (2 voturi)    
   Nu amanta ii intereseaza ci... (Vineri, 6 iunie 2014, 16:33)

   mcris [utilizator] i-a raspuns lui _tudor_

   ...afacerile, inventiile, inovatiile si alte lucruri din care ies bani!
  • +2 (2 voturi)    
   "Violul e uneori bun, uneori rau" -ministru indian (Vineri, 6 iunie 2014, 19:52)

   PesteleConstitutiei [utilizator] i-a raspuns lui _tudor_

   Ei bine, buna dimineata romani! Daca au publicat asa "proiect" pentru "dezbatere publica" dimineata si l-au aprobat deja la pranz

   Apai nu inseamna asta ca tocmai au violat putin constitutia? In grup?

   "Proiectul Legii securitatii cibernetice a Romaniei a fost adoptat in sedinta Guvernului din data de 30 aprilie, in aceeasi zi in care a fost scos in dezbatere publica pe site-ul Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI)"

   http://www.theguardian.com/world/2014/jun/05/india-state-minister-rape-crimes-comment
 • 0 (2 voturi)    
  Emigrati fratilor, emigrati! (Vineri, 6 iunie 2014, 16:23)

  Matrafirefox [utilizator]

  Pana nu e prea tarziu! Viata-i buna in alte locuri, nu ca-n Ro!
 • +2 (2 voturi)    
  Vodafone spune tot (Vineri, 6 iunie 2014, 16:28)

  open [utilizator]

  Pentru cine vrea sa afle, Vodafone spune tot, au firele serviciilor direct bagate in servere, articol in franceza:http://www.lemonde.fr/pixels/article/2014/06/06/vodafone-explique-comment-29-pays-surveillent-les-utilisateurs-de-son-reseau-telephonique_4433213_4408996.html?xtmc=vodafone&xtcr=1
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 6 iunie 2014, 16:32)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  vodafone spune tot (Vineri, 6 iunie 2014, 16:33)

  open [utilizator]

  Vodafone spune tot in engleza http://www.theguardian.com/business/2014/jun/06/vodafone-reveals-secret-wires-allowing-state-surveillance
 • 0 (0 voturi)    
  Este proiect, (Luni, 9 iunie 2014, 6:55)

  xrogo [utilizator]

  asa ca datul cu parerea este liber,dar intra in firea romanilor,ei se pricep la orice!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by