Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), care transmite in prezent programele TVR, si-a adjudecat trei din cele cinci licente de televiziune digitala terestra, contra sumei de 1,02 milioane de euro, a anuntat marti Catalin Marinescu, presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM). SNR a castigat multiplexul 'free to air' prin care populatia poate receptiona 15-17 programe in format Standard Definition si alte doua multiplexuri in banda UHF. RCS&RDS, cealalta companie care a depus oferte in aceasta licitatie, nu a castigat nimic. Caietele de sarcini ale licitatiei au fost anterior cumparate de sapte companii: SNR, RCS&RDS, 2K Telecom, Ericsson Telecomunications Romania SRL, Pro TV S.A., Media Sat SRL si Antena TV Group SA.

Rezultatele licitatiei digitale terestreFoto: Hotnews

Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, a declarat marti ca in vara acestui an va organiza o dezbatere publica privind destinatia celorlalte doua multiplexuri neadjudecate in cadrul licitatiei si in functie de rezultatele consultarii, in toamna s-ar putea organiza o noua licitatie pentru acestea.

O noua platforma de televiziune digitala - din 17 iunie 2015

  • "Nu a existat nici o contestatie si nu vedem la acest moment nici un motiv pentru a fi depuse contestatii.

Populatia ar trebui sa stie ca va mai exista inca o platforma prin care se poate informa, pe langa cablu si satelit si speram ca prin ofertele pe care le va face sa concureze celelalte platforme in beneficiul utilizatorilor", a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Ce vor putea receptiona utilizatorii?

  • "Prin cele trei multiplexe castigate, SNR ar putea transmite 45-50 de programe in format Standard Definition (SD)", a declarat Bogdan Iana, directorul directoiei executive administrare spectru radio in ANCOM.

Multiplexul digital reprezinta un grup de programe de radiodifuziune si televiziune, servicii multimedia suplimentare si alte date asociate de identificare transmise de la statiile de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecventa.

Taxa de licenta trebuie achitata in urmatoarele 90 de zile calendaristice, dupa care, ANCOM va acorda Societatii Nationale de Radiocomunicatii licentele de utilizare a frecventelor radio in vederea operarii celor trei multiplexuri nationale de televiziune digitala. Licentele sunt acordate pentru o perioada de 10 ani si vor intra in vigoare incepand cu 17 iunie 2015.

Prin intermediul primului multiplex in UHF (MUX 1) "free to air", Societatea Nationala de Radiocomunicatii va avea obligatia de transmitere in conditii transparente, concurentiale si nediscriminatorii, a posturilor publice si private de televiziune care se transmit in prezent in sistem analogic terestru, in conformitate cu prevederile Legii audiovizualului. De asemenea, acest multiplex va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu pana la 31 decembrie 2016.

Pentru celelalte multiplexuri adjudecate, Societatea Nationala de Radiocomunicatii va avea obligatia ca, pana la 1 mai 2017, sa puna in functiune cel putin 36 de emitatoare pentru fiecare dintre retelele corespunzatoare acestor multiplexuri, instalate cate unul in fiecare zona de alocare.

  • UPDATE SNR (care opereaza sub brandul Radiocom) a anuntat marti ca prin cele trei licente castigate, "va transmite atat programele publice ale Societatii Romane de Televiziune, cat si programele altor producatori de content, numarul total al acestora fiind de aproximativ 40 de programe in format SD. Prin cele 3 multiplexuri se pot transmite si programe in format HD.
  • Astfel, Radiocom va putea furniza si alte servicii asociate cum ar fi: subtitrare, EPG (Electronic Programme Guide), Video on Demand (VoD - programe video la cerere, contra cost), transmitere de date (de exemplu buletin meteo) etc. 
  • Programele care vor fi transmise pe multiplexul nr. 1 sunt de tip 'free to air', adica vor putea fi receptionate gratuit, fara plata unor abonamente suplimentare. 
  • Daca telespectatorul doreste sa receptioneze programe TV transmise terestru, atunci are nevoie de o antena de receptie de tip Yagi, degajata si indreptata spre emitatorul din zona respectiva, precum si de un set top box sau tunner DVB-T2 si un televizor adecvat.

In Romania, procesul de tranzitie de la emisia analogica terestra de televiziune la emisia digitala terestra trebuie sa se incheie pana la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de Romania si Strategiei adoptate de Guvern. La data de 17 iunie 2015, orice transmisie analogica terestra va inceta, aceasta fiind inlocuita cu transmisia digitala terestra a programelor de televiziune si servicii multimedia suplimentare.