IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale si Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre au devenit incepand din luna iunie a acestui an actionari minoritari ai Teamnet, fosta firma a deputatului PSD Sebastian Ghita, in urma unei investitii de cate 5 milioane euro in capital propriu si cate 7,5 milioane euro in imprumuturi pe termen lung efectuate de fiecare dintre investitori. Grupul Teamnet, ale carui afaceri au crescut cu 35% pana la 71 milioane de euro in 2013, a anuntat joi ca isi va deschide filiala si in Croatia, pe langa Belgia, Turcia, Republica Moldova si Serbia, ca tinteste extinderea in 12 noi piete pana in 2018 si listarea pe bursa in 5-7 ani.

Noi actionari in grupul TeamnetFoto: Hotnews

In urma investitiei, cei doi noi investitori vor detine pana la sfarsitul acestui an cate 8,33% din actiunile Teamnet International, companie care controleaza alte companii membre ale grupului Teamnet.

80% din veniturile totale ale grupului Teamnet sunt generate din proiecte IT in sectorul public, planurile fiind ca in urmatorii 5 ani, acest procent sa scada la 70%, potrivit lui Bogdan Padiu, seful grupului Teamnet.

  • "Rezultatele financiare ne confirma potentialul de crestere atat in Romania, cat si la nivel regional, de aceea planurile noastre strategice pentru urmatorii patru ani se vor concentra pe extinderea pe piete internationale importante, in care putem dezvolta proiecte de anvergura in domeniile noastre de business: inginerie, cloud, externalizarea proceselor de business  si vehiculele aeriene fara pilot. Impreuna cu IFC si Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre, in calitate de parteneri, ne propunem sa dezvoltam potentialul de crestere din Romania si din intreaga regiune", a declarat Bogdan Padiu, CEO Teamnet Group.

Acesta a precizat ca in urma atragerii noilor actionari, pachetul sau de actiuni va scadea la peste 50% din Teamnet International.

  • "Am fost fondator al Teamnet, iar in momentul in care Sebastian Ghita (in prezent deputat PSD) s-a retras am preluat de la el 49,9% din Teamnet International. Anterior acestor investitii facute de noii actionari detineam direct 15,81% din Teamnet International si indirect inca 49,91% prin Fintech Investment LTD, pe care o detin integral", a explicat Bogdan Padiu.

Reprezentantii Teamnet au precizat pentru HotNews.ro ca "prin intrarea noilor actionari, detinerea totala actuala a lui Bogdan Padiu direct si indirect in Teamnet International SA este de 51.69%".

Firmele si oamenii cheie din Asesoft si Teamnet

Potrivit Rise Project, "corporatiile Asesoft si Teamnet au evoluat impreuna, practic, avand timp de peste zece ani istorii similare. Sebastian Ghita le-a infiintat in 2001 si, pana in 2011, el a fost stapanul lor absolut, controland permanent pachetul majoritar din actiunile fiecareia. Firmele au cartierul general la aceeasi adresa de pe strada Mihai Bravu din Ploiesti si s-au dezvoltat la comun, de-a lungul anilor, in special din contracte publice cu aproape toate institutiile posibile ale statului, de la primarii si consilii judetene, la ministere si servicii speciale.

Cand Sebastian Ghita a iesit oficial din ambele afaceri, in aceeasi zi din februarie 2011, Teamnet si Aseosoft se transformasera deja in corporatii, functionand pe principiul divizarii operatiunilor in firme satelit. Imediat, Ghita a fost inlocuit in actionariate de un offshore cipriot pe care tot el il detinea, dar, ulterior, structurile de proprietate ale celor doua holdinguri s-au schimbat, fiecare in felul ei: grupul Asesoft a fost preluat de rudele lui Ghita si Teamnet de prietenii lui Ghita.

Iar prietenii lui Ghita de la Teamnet sunt Bogdan Padiu, Ion Ovidiu Trascu si Radu Nedelcu, fostii colegi de liceu ai mogulului PSD, dar si oamenii alaturi de care acesta a fondat afacerea si care, in tot acest timp, i-au fost angajati si parteneri minoritari. (...)"

Ca reactie la articolul Rise Project, Sebastian Ghita a precizat pentru HotNews.ro ca "foarte multe din informatiile publicate de cei de la Rise Project contin inadvertente si evident lucruri fortate".

Intr-un interviu pentru HotNews.ro, realizat de Dan Tapalaga, deputatul PSD Sebastian Ghita a declarat ca nu doreste sa mai detina firme IT in Romania si ca se isi doreste exclusiv o cariera politica.

  • "Grupul, firmele au fost fondate in general cu colegi de-ai mei, de la liceu, de la baschet, de la facultate. Sunt colegii mei, traiesc cu ei, le cunosc sotiile, oamenii aia is destepti, priceputi, au invatat. Au si ei dreptul la o viata. Oricat de mare si de important ma credeti pe mine, oamenii aia exista, muncesc, au si ei dreptul sa aiba firme, sa conduca. Sunt mult mai buni decat multi altii din piata media.

Intrebat daca si-a vandut firmele IT, acesta a spus:

  • "Da, pe sume foarte mici. La sfarsit i-am spus cumnatului meu, stimate domn, acum ca tot ai invatat atatea si tot faci pe destepul, na, poftim tu o afacere si da tu salarii 15 ani. Eu ajunsesem sa am grija salariilor pentru 7000 de oameni intr-o luna, ceea ce inseamna enorm de mult. Grupul ASESOFT a fost o lunga perioada cel mai mare grup IT din Romania. Am intrat in politica. Nu o sa mai fac IT. Punct".

Teamnet a anuntat joi, 26 iunie, ca va investi in deschiderea unui nou birou international, adaugand Croatia pe lista celor 4 tari in care activeaza prin filiale regionale, precum Belgia, Turcia, Republica Moldova si Serbia. Compania dezvolta proiecte si in alte 10 tari din regiune, iar in urmatorii patru ani planuieste sa aiba o acoperire geografica a regiunii europene Centrale si de Est, dar si a Orientului Mijlociu si Africii de Nord. Ca parte a acestei strategii, Teamnet va deschide birouri regionale in 12 piete noi precum Polonia, Italia si Bulgaria, o proportie de 40% din venituri urmand sa fie generate de activitati din afara Romaniei, pana in 2018.

Bogdan Padiu a spus ca pentru extindere este alocat un buget de 10 milioane de euro, din care 5 milioane de euro pentru achizitia altor jucatori mai mici, iar 5 milioane de euro pentru investitii de tip greenfield, cum este si cea din Croatia.

  • "Romania este o tara cu potential foarte mare si oportunitati remarcabile pentru inovatie. Tehnologia are puterea de a schimba si sustine dezvoltarea unei economii, de aceea consideram aceasta industrie una importanta si o sustinem in intreaga lume. Teamnet are o echipa puternica si o oferta de produse bine plasata pentru crestere, iar dezvoltarea sa va permite consolidarea industriei de IT&C din regiune", a declarat Ana Maria Mihaescu, Sef de Misiune IFC in Romania.

In total, Teamnet a ajuns la finantari de 25 milioane euro, prin care va sustine etapele strategice si planurile de extindere din Romania si din regiune.

  • "BSTDB are un puternic portofoliu de investitii in Romania, axat pe agricultura, energie, IMM-uri, dar si sectorul de microfinantare. Banca urmareste sa-si extinda orizonturile operationale prin adaugarea sectorului IT&C pe lista prioritatilor de investitii in Romania.  Suntem increzatori ca parteneriatul nostru cu Teamnet va asigura noi oportunitati de afaceri mutual benefice atat in Romania, cat si in regiunea Marii Negre", a declarat Mustafa Boran, vicepresedintele BSTDB.

UPDATEPotrivit informatiilor HotNews.ro Casa de Avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii a asigurat serviciile de asistenta juridica pentru societatea Teamnet in negocierile cu IFC si Black Sea Trade and Development Bank.

In cadrul conferintei de joi, reprezentantii Ymens, compania de cloud din cadrul grupului Teamnet, au anuntat asocierea cu NEC Europe intr-un parteneriat strategic care va presupune dezvoltarea impreuna de solutii de tip cloud dedicate sectorului public din Romania.

Potrivit lui Bogdan Padiu, NEC este cel mai mare jucator IT din Japonia cu afaceri anuale de 30 miliarde de dolari.

Ca parte a strategiei Teamnet pe termen lung, un pas important va fi IPO (oferta publica initiala), care va stimula planurile de extindere si inovatie continua ale companiei.

  • "O pregatire pentru listarea la bursa dureaza circa 2 ani si probabil se va intampla in urmatorii 5-7 ani, in functie de conditiile de piata. Probabil vom face o listare dubla", a mai spus Padiu.

Teamnet s-a relocat recent intr-un nou sediu, cladirea de birouri Green Gate, in care lucreaza peste 600 de angajati, in timp ce mai putin de 10% din forta de munca Teamnet ramane in alte birouri locale si internationale. Teamnet isi propune sa-si extinda echipa si sa ajunga la 750 de angajati pana la finele acestui an.

Grupul Teamnet este compus din mai multe companii, detinute intr-o proportie mai mare de 50% de catre Teamnet International SA. Ca si companii active avem Teamnet International SA (intagratorul), Daedalus Teamnet Medical, Teamnet Engineering si Ymens (compania de cloud). In realizarea sistemelor pe care le facem avem si alte companii - Teamnet Solutions, Teamnet Project management, Teamnet Operations - toate detinute de Teamnet International.

Investitia celor doi noi actionari s-a realizat in compania mama, Teamnet International - unde cei doi actionari vor detine cate 8,33%.

Datele de la Ministerul de Finante arata ca firma Teamnet International a avut afaceri de 285,2 milioane de lei (64,5 milioane de euro) si un profit net de 18,3 milioane de lei. Compania avea un numar mediu de salariati de 171 de angajati in 2013.