Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) a atribuit in data de 26 iunie 2014 un contract de 4,5 milioane de euro (19,8 milioane lei, inclusiv TVA) catre firma Bion Advanced Support Team pentru dezvoltarea unui sistem IT de administrare a documentelor si a proceselor de munca în administratia publica, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Oferta castigatoare are ca tert sustinator tehnic si financiar Teamnet International, fosta firma a deputatului PSD Sebastian Ghita. Contractul este finantat prin fonduri UE.

In cadrul licitatiei au fost depuse trei oferte, respectiv:

1. SC Insoft Development & Consulting SRL

2. Asocierea SC Power Net Consulting SRL (lider de asociere, avand ca subcontractant S&T Romania), SC Aego Business Consulting SRL, SC Total Network Solution SRL si SC Total Soft SA (avand ca subcontractant SC Storage SRL)

3. SC Bion Advanced Support Team SRL (avand ca tert sustinator tehnic si financiar pe SC Teamnet International SA).

Licitatia a fost demarata in data de 26 octombrie 2013 (numar anunt de participare: 147438/24.10.2013), estimarea initiala a valorii contractului fiind de 28,1 milioane de lei (inclusiv TVA). Contractul a fost atribuit in 26 iunie 2014, valoarea totala finala a contractului fiind de 19,8 milioane lei.

Descrierea contractului:

Implementarea unui sistem IT de administrare a proceselor de munca în administratia publica prin sistemul work-flow si administrarea avansata a documentelor in vederea simplificarii procedurilor de lucru în cadrul institutiei. Sistemul integrat va fi format din doua subsisteme: i) subsistemul de Document Managent System (DMS) si ii) subsistemul de analiza si raportare; Proiect: Îmbunatatirea gestiunii documentelor în Casa Nationala de Pensii Publice si institutiile sale subordonate, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative, axa prioritara 2 – Îmbunatatirea capacitatii si eficientei furnizarii serviciilor publice. (Mai multe detalii in Caietul de Sarcini atasat articolului)

Sistemul ar trebui implementat in 7 luni de la data atribuirii contractului.

Ce inseamna tert sustinator

Potrivit "OUG nr. 34 din 2006 - Art. 190 - (1) Capacitatea tehnica si profesionala a ofertantului/candidatului poate fi sustinuta, pentru indeplinirea unui contract, si de o alta persoana, indiferent de natura relatiilor juridice existente intre ofertant/candidat si persoana respectiva, in masura in care acea sustinere se refera numai la resurse tehnice si/sau profesionale".

Altfel spus, tertul sustinator este o persoana care are o garantie suplimentara in vederea indeplinirii de ofertanta a obligatiilor contractuale. Potrivit specialistilor consultati de HotNews.ro entitatea sustinatoare nu este o inlocuitoare a ofertantului, acesta din urma are obligatia de a indeplini criteriile de calificare, sustinerea putand avea ca obiect numai o parte dintre aceste criterii, economice, financiare, tehnice etc.

Experti consultati de HotNews.ro sustin ca desi tertul sustinator prezinta un angajament ferm in atribuirea unui contract, autoritatea contractanta nu are nicio parghie pentru a-i angaja raspunderea daca nu se executa contractul. (vezi aici explicatii pe larg despre institutia tertului sustinator in achizitiile publice).

IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale si Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre au devenit incepand din luna iunie a acestui an actionari minoritari ai Teamnet, fosta firma a deputatului PSD Sebastian Ghita, in urma unei investitii de cate 5 milioane euro in capital propriu si cate 7,5 milioane euro in imprumuturi pe termen lung efectuate de fiecare dintre investitori. Grupul Teamnet, ale carui afaceri au crescut cu 35% pana la 71 milioane de euro in 2013, a anuntat luna trecuta ca isi va deschide filiala si in Croatia, pe langa Belgia, Turcia, Republica Moldova si Serbia, ca tinteste extinderea in 12 noi piete pana in 2018 si listarea pe bursa in 5-7 ani.

Teamnet Business Services, firma controlata de Teamnet International, se numara printre cele 11 firme IT care au primit in acest an acorduri de finantare intr-o schema de ajutor de stat gestionata de Ministerul de Finante. Ajutorul de stat pe care-l va primi Teamnet Business Services este de 7,6 milioane de euro pentru un proiect de extindere a activitatii Teamnet de dezvoltare de software la nivelul Europei Centrale si de Est, in care se vor crea 300 de noi locuri de munca. Firma estimeaza ca valoarea costurilor salariale cu acesti noi angajati va fi de 19,01 milioane de euro.

Citeste si: Guvernul a aprobat in 2014 ajutoare de stat de 67,27 milioane euro pentru 11 firme IT care au promis ca vor crea aproape 3000 de locuri de munca. Printre castigatori se numara Vodafone, eMag si Teamnet, firma fondata de Sebastian Ghita