​Apple a prezent marti la Cupertino smartphone-urile iPhone 6 si iPhone 6 Plus care au ecrane de 4,7, respectiv 5,5 inci, dar sunt si cele mai subtiri telefoane Apple de pana acum. Compania spune ca e cea mai importanta lansare din istoria de sapte ani a iPhone-ului. In cele mai importante noua piete telefoanele se lanseaza in 19 septembrie, iar pana la final de an ajung in 115 piete. Noile iPhone dispun si de aplicatia Apple Pay prin care prin NFC poti face plati electronice prin simpla apropiere a telefonului de un terminal special, in magazine.

S-au lansat noile iPhone-uriFoto: Apple

iPhone 6 are ecran de 4,7 inci, rezolutie 1334x750 si 326 ppi, in timp ce iPhone 6 Plus are ecran de 5,5 inci si rezolutie 1920x1080, 401 ppi. Compania spune ca ecranul iPhone 6 are peste un milion de pixeli, iar 6 Plus, peste doua milioane. Noile iPhone sunt si mai subtiri decat 5S (6,9 mm si 7,1 mm, in comparatie cu 7,6 mm). Camera este de 8 MP, focus-ul este de doua ori mai rapid si exista noi optiuni pentri macro, stabilizare de imagine si fotografii panoramice. Camera poate realiza video la 1080 p la 30 sau 60 fps si filmulete slow-motion la 120 sau 240 fps.

iPhone 6 vine in trei nuante de culori: argintiu, auriu si "space gray". In SUA iPhone 6 costa 199 de dolari cu abonament pe doi ani, iar iPhone 6 Plus de la 299 dolari. Telefonul are si barometru inclus si noua aplicatie care monitorizeaza starea de sanatate.

Compania spune ca fiind subtiri si usoare pot fi usor de utilizat cu o singura mana, chiar daca ecranele sunt mai mari. Procesorul este A8, cu 50% mai eficient ca si consum de energie si ca performante grafice si cu 13% mai mic decat A7. Procesorul are doua miliarde de tranzistori, dublu fata de generatia precedenta.

Noile iPhone dispun si de aplicatia Apple Pay prin care prin NFC poti face plati electronice prin simpla apropiere a telefonului de un terminal speical, in magazine. Apple spune ca poate fi folosita in 220.000 de magazine si Apple nu tine evidenta user-ilor, nici cine cumpara, nici ce si nici cand.

Prima generatie de iPhone s-a lansat in 2007 si acum suntem la a opta. Lucrul la proiectul secret "Purple" a inceput in 2004 si totul se petrecea pe un singur etaj unde doar cativa oameni aveau dreptul sa intre.

iPhone a fost primul smartphone in adevaratul sens al cuvantului si in sapte ani s-a vandut in peste 500 de milioane de exemplare, dintre care peste 130 de milioane in acest an. iPhone-ul a evoluat mult de la prima generatie care avea ecran de 3,5 inci, 128 MB RAM si o camera modesta pentru standardele de acum, insa excelenta pentru vremea aceea.

iPhone fusese numit "Jesus phone" si inca de la prima generatie oamenii au stat cu zilele - sau chiar saptamanile - in fata magazinelor unde se va lansa noul model. In prezent multe iPhone mai vechi sunt in uz, iar compania a produs vechile generatii mult timp dupa ce lansase modele noi fiindca a existat cerere si iPhone-urile din generatii mai vechi deveneau mai acceptabile la pret. Ca exemplu, iPhone 3GS si iPhone au fost produse peste trei ani.

Cu siguranta si anul acesta romanii care vor dori sa fie primii posesori ai noului iPhone vor plati peste 4.000 de lei pentru el, dar il vor putea avea pana la sfarsitul acestei luni.