"Avem o tinta clara pentru Romania sa avem o fuziune integrala (n.a intre Romtelecom si Cosmote) si asta nu inseamna doar o fuziune legala, inseamna functiuni si retele integrate", a declarat pentru HotNews.ro Claudia Nemat, membru in Board-ul Deutsche Telekom pentru Europa, la rebrandingul celor doua companii in Telekom Romania. In privinta vanzarii actiunilor detinute de statul roman la Romtelecom, Nikolai Beckers spune ca in acest proces 'mingea este acum in terenul Guvernului", care nu a finalizat evaluarea privind modul in care doreste sa faca privatizarea.

Claudia Nemat, membru in board-ul Deutsche Telekom pentru EuropaFoto: Hotnews
  • "Mai intai Guvernul trebuie sa-si finalizeze evaluarea si sa ne spuna ce doresc, noi vom reveni, si cred ca in cele din urma toti vom fi de acord ca fuziunea este un proces bun. Daca si cand - vom vedea cum va evalua acest proces. Poate fi finalizat in 2014? Cred ca este un termen cam abitios, dar suntem aici si vom oferi toata asistenta autoritatilor romane", a declarat pentru HotNews.ro Nikolai Beckers, seful Telekom Romania.

Telekom Romania Communications (Romtelecom) este detinuta de grupul elen OTE (54% din actiuni) si statul roman (46% din actiuni), iar actionarul majoritar al grupului elen este grupul german Deutsche Telekom.

In data de 6 martie 2014, fostul ministru al Comunicatiilor, Dan Nica, a declarat in conferinta de final de mandat ca a semnat luna trecuta contractul pentru servicii de consultanta in procesul de finalizare a privatizarii Romtelecom, unde statul detine 45,99% din actiuni si ca se asteapta ca in acest an sa fie listate pe bursa actiunile detinute de stat la Romtelecom.

Ministerul pentru Societatea informationala (MSI) a semnat in data de 28 februarie 2014 impreuna cu reprezentantii consortiului format din SSIF Swiss Capital S.A. (lider de consortiu), UBS Limited, Musat si Asociatii SPARL si BT Securities contractul pentru servicii de consultanta in procesul de finalizare a privatizarii Romtelecom, unde statul detine 45,99% din actiuni.

Obligatiile consultantului constau in furnizarea de servicii de consultanta, elaborarea si implementarea strategiei de privatizare si propunerea metodei de privatizare, iar termenul stabilit pentru realizarea acestor servicii este 11 august 2014, cu precizarea ca acest termen poate fi prelungit, in functie de circumstante. Consultantul va castiga 2,085% din profitul brut obtinut din vanzarea tuturor sau a unei parti a actiunilor Romtelecom, iar daca tranzactia actiunilor detinute de stat nu se realizeaza consultantul nu primeste nimic.

Actualul ministru al Comunicatiilor, Razvan Cotovelea, a lipsit de la evenimentul de rebranding al Romtelecom si Cosmote, in contextul in care participa in perioada 12 - 16 septembrie 2014, la reuniunea bilaterala Romania - Israel in domeniul societatii informationale, precum si la lucrarile Conferintei Israel Cyber Week, care se va desfasura la Tel-Aviv in perioada 14-17 septembrie.

In acest context, Ministrul pentru Societatea Informationala din Romania si Ministrul Comunicatiilor din Statul Israel vor semna Memorandumul de Intelegere intre Guvernul Romaniei si Guvernul Statului Israel pentru cooperare in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor.

Reuniunea celor doi ministri de resort are ca scop consolidarea relatiilor bilaterale in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor intre Romania si Statul Israel, a interesului comun pentru promovarea raporturilor stranse in domeniul IT&C, cat si pentru dezvoltarea investitiilor, a proiectelor comune, initiativelor si pietelor aferente sectorului TIC.