Curtea Constitutionala a decis ca Legea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay este neconstitutionala. A doua lovitura data de CCR unor legi sustinute de comunitatea de informatii

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 16 septembrie 2014, 14:27 Economie | Telecom


Curtea Constitutionala a decis marti ca Legea referitoare la identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay este neconstitutionala, judecatorii CCR admitand o sesizare a Avocatului Poporului in acest sens, anunta Agerpres. Avocatul Poporului atacase pe data de 9 iulie 2014 la Curtea Constitutionala legea privind identificarea celor care folosesc cartele telefonice preplatite si retele Wi-Fi, pe motiv ca aceasta ar aduce atingere principiului garantarii si ocrotirii vietii intime familiale si private de catre autoritatile publice si principiului proportionalitatii prevazut expres de art. 53 alin. (2) din Constitutie.

 • Este a doua lovitura in ultimele saptamani data de CCR unor initiative legislative sprijinite tacit sau explicit de SRI, dupa decizia privind neconstitutionalitatea legii care permitea retentia datelor datelor de trafic (nu si a continutului) ale tuturor utilizatorilor de telefonie si internet, cunoscuta ca legea ''Big Brother''.

"Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.111/2011 privind comunicatiile electronice este neconstitutionala, in ansamblul ei. Curtea a constatat ca dispozitiile legii criticate nu au un caracter precis si previzibil, iar modalitatea prin care sunt obtinute si stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicatii electronice pentru care plata se face in avans, respectiv a utilizatorilor conectati la puncte de acces la internet nu reglementeaza garantii suficiente care sa permita asigurarea unei protectii eficiente a datelor cu caracter personal fata de riscurile de abuz, precum si fata de orice accesare si utilizare ilicita a acestor date", arata CCR, intr-un comunicat.

Judecatorii CCR mai arata ca "Curtea a retinut incidenta in prezenta cauza a considerentelor Deciziei nr.440 din 8 iulie 2014, intrucat actul normativ dedus controlului de constitutionalitate nu reprezinta in fapt decat o completare a dispozitiilor Legii nr.82/2012, preluand partial solutii legislative acolo reglementate, dar care au incetat sa mai produca efecte juridice ca urmare a constatarii neconstitutionalitatii lor. Dispozitiile legale criticate nu numai ca relativizeaza garantiile de siguranta a retinerii si pastrarii datelor, neimpunand standarde corespunzatoare de asigurare a nivelului de securitate si confidentialitate care sa poata fi controlate efectiv, asa cum a retinut Curtea in argumentarea solutiei pronuntate prin Decizia nr.440 din 8 iulie 2014, ci, prin lipsa oricarei reglementari cu privire la modalitatea de accesare si utilizare a datelor cu caracter personal, legea este viciata in mod iremediabil. Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4938 vizualizari

 • -1 (29 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 16 septembrie 2014, 14:32)

  [anonim]

  • +10 (16 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 16 septembrie 2014, 16:55)

   [anonim] i-a raspuns lui

   • 0 (0 voturi)    
    Comment sters de user (Miercuri, 17 septembrie 2014, 8:54)

    Captain Romania [anonim] i-a raspuns lui

  • +7 (9 voturi)    
   de ce? (Marţi, 16 septembrie 2014, 18:56)

   J_W [utilizator] i-a raspuns lui

   Simplu. Pentru ca beneficiul mentionat de tine (descurajarea catorva excroci care te suna sa trimiti credit) este mult mai mic decat costul inpus de lege (cresterea birocratiei, complicarea vietii pt toata lumea si piedicile in calea initiativei).
   Mai ales in cazul retelelor wi-fi, sa trebuiasca sa te identifici peste tot, inclusiv in cele libere este groaznic, mai bine nu mai pui retele wi-fi ca intreprinzator decat sa organizezi asa ceva.
   Cred ca Romania are nevoie de mai putina birocratie, nu mai multa.
  • +3 (7 voturi)    
   MINUS CU BRIO!! (Miercuri, 17 septembrie 2014, 5:20)

   T34 [utilizator] i-a raspuns lui

   Azi m-am logat pe acest forum doar ca sa-ti pot da tie minus! Probabil te-a spalat pe creier rau propaganda asa-zis "anti-terorista" de dupa 11 Septembrie, destinata EXCLUSIV controlului maselor, si nicidecum combaterii activitatii anti-teroriste...
   Cum poti sustine ca tu ai vrea ca oarece angajati ai SRI, politiei, operatorului de telefonie sau internet pe care nu-i cunosti si nu-i vei cunoaste vreodata - corupti sau nu - sa poata avea acces la comunicatiile tale? Daca te deranjeaza cineva la telefon, fa plangere la Politie, iar Parchetul poate dispune, pe baza plangerii tale (si implicit a autorizarii tale de a-ti fi monitorizate convorbirile) sa fie identificati cei care te apeleaza.

   Serviciile secrete sa puna mana sa munceasca, sa adune informatii despre cei care desfasoara activitati din aria lor de competenta, si sa OBTINA MANDAT, emis de un JUDECATOR, pe baza unor DOVEZI TEMEINICE ale unor activitati ilegale, daca vor sa stie ce numere a apelat cineva, de catre cine a fost apelat, ori ce pagini web a vizitat! Astfel de activitati trebuie derulate PUNCTUAL, pe cazuri clare, nu general, pe intreaga populatie!!

   In fapt, inca de prin anii 2000-2001, SRI a achizitionat scule performante si cumplit de scumpe cu care pot intercepta ORICE numar de telefon vor muschii lor (si o si fac, dar nu pot folosi datele fiindca e ilegal!!). Acum vin cu tot felul de gaselnite ca sa isi bage golaniile in legalitate si sa fie scutiti de munca si de cheltuieli: sa nu munceasca ei, cand pot munci angajatii firmelor de telefonie sa intercepteze convorbiri sau listing-uri de apeluri pentru ei, si sa nu investeasca ei, cand pot obliga aceleasi firme de telefonie / internet sa investeasca, iar ei doar sa profite (eventual, pentru a-l santaja pe ala care a vorbit cu amanta, sau sa-l ameninte pe ala care a postat un comentariu ca al meu)...
   • +2 (2 voturi)    
    de acord (Miercuri, 17 septembrie 2014, 10:12)

    H0mbre [utilizator] i-a raspuns lui T34

    Mereu ni se flutura in fata amenintarea cu teroristii, cu unii care ne suna aiurea, cu pedofili si alte asa-zise "beneficii" ale supravegherii populatiei.

    Faptul ca ei colecteaza date utile cu care sa poata santaja ziaristi, procurori, ONG-uri, militanti pt drepturile omului, persoane din interior care fac dezvaluiri si eventual opozitia incomoda....ei astea sunt doar chestii aditionale, nu-i asa? Ei nu vor folosi datele astea in mod necinstit, ca doara si istoria ii recomanda ca cel mai onest partid din istorie.
    SA I-O SPUNA LU' MUTU :p
 • +2 (28 voturi)    
  o idiotenie (Marţi, 16 septembrie 2014, 14:49)

  Ed___ [utilizator]

  CCR viseaza cai verzi pe pereti

  cand o sa avem un tren explodat in urma unui atentat de nebuni teroristi, nu stiu daca tot asa idioti o sa fie

  in multe tari este IMPOSIBIL sa ai o cartela de telefon prepay FARA DOCUMENTE CLARE de identificare a persoanei

  numai noi romanii vedem democratia mai cu motz
  pentru ca suntem mult mai idioti
  • +4 (12 voturi)    
   Bleah ! (Marţi, 16 septembrie 2014, 15:10)

   Andra99 [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   Internetul este plin de oferte unde poti cumpara tone de cartele prepay gata inregistrate si activate. Dupa mine, toata tevatura asta nu are nici un sens si va complica foarte mult comertul cu aceste cartele. Serviciile secrete prin operatorii de retele pot monitoriza aceste cartele si pe baza numarului IMEI al telefonului. Anonimitatea este numai o iluzie.
  • +7 (17 voturi)    
   de acord (Marţi, 16 septembrie 2014, 15:12)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   este absolut o idiotenie sa crezi ca cei care intr-adevar vor sa arunce un tren in aer, nu vor putea sa faca rost de cartele luate pe bune de un om de bine contra a 5 lei sau chiar pe abonament.

   Ce sa mai zic de imbecilitatea deciziei de a cere id pentru wifi gratuit, in conditiile in care se poate da parola usor dupa aceea iar logistica necesara stocarii si procesului in sine va duce la neoferirea unui serviciu. Ca tot avem turism si servicii deosebite... sa le facem si mai bune.

   Chiar ca multi idioti care nu inteleg ca legea nu va afecta decat pe cei corecti prin complicatii inutile, cei care vor dori sa arunce trenuri in aer fiind cu temele facute.

   Macar DrPepper de mai sus ridica o problema reala, care are insa si alta rezolvare: pedepsirea celor care spameaza repetat, pentru ca se poate face tehnic si trebuie doar o reglementare legala.
  • -6 (20 voturi)    
   chiar discriminare (Marţi, 16 septembrie 2014, 15:13)

   titiacs [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   de ce eu care platesc abonament sunt identificat si e constitutional , iar cei care platesc anticipat NU sunt identificati , ba chiar e anticonstitutional ! de rasul curcilor aceasta "curte" ! poate ii va trezi vreun infarct in familie prin metoda " accidentul " !!!
   • +9 (15 voturi)    
    Pai e la mintea cocosului (Marţi, 16 septembrie 2014, 15:39)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui titiacs

    Daca platesti abonament, plata o faci la finalul lunii cind se emite factura. In conditiile astea e normal sa fii identificat, ca la orice tranzactie cu plata la final.
    La cartela n-ai contract, platesti anticipat, deci nu e necesar din punct de vedere economic/contabil sa fii identificat.
    • -3 (11 voturi)    
     imi pare nespus de rau (Marţi, 16 septembrie 2014, 18:04)

     titiacs [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     ca nu ai inteles "iluzia " ( a se citi "aroganta" ) ! din pacate "este" multi k tine sub mintea cocosului...
     • +2 (2 voturi)    
      Ce n-am inteles?!? (Miercuri, 17 septembrie 2014, 10:08)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui titiacs

      "Iluzia"?!? Poate ALUZIA ai vrut sa zici?
      Da' ALUZIA nu are legatura cu aroganta...

      Si da, crek-s multi ca mine "sub mintea cocosului", ca nu prea pare sa priceapa nimeni ce ai vrut sa zici cu comentariul asta.

      Ca-n bancul ala: "El si ea, pe autostrada. La radio: - Atentie, 2 nebuni circula pe autostrada pe sensul opus!!! La care el catre ea: - Numai 2, sunt sute care circula pe sensul opus!"
 • +7 (13 voturi)    
  Esti liber (Marţi, 16 septembrie 2014, 15:22)

  aresblack [utilizator]

  Da, esti liber sa mergi unde iti place, chiar in acele tari in care iti este incalcat dreptul la viata privata in numele sigurantei. Drepturile si libertatile individului nu sunt atacate brusc, direct si deschis, nu de alta dar pana si cei ca voi s-ar trezi; ele sunt erodate lent pana in ziua in care le pierdem cu totul.
 • -5 (21 voturi)    
  Tara de cacat... (Marţi, 16 septembrie 2014, 15:29)

  Qwertz [utilizator]

  Intr-o tara de cacat totu-i pe dos... Inca o dovada ca romanii inteleg gresit democratia.
  • +4 (8 voturi)    
   ti-ai pus problema (Marţi, 16 septembrie 2014, 19:01)

   J_W [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

   .. ca poate intelegi tu gresit democratia?
   De unde aceasta suficienta a celor carora le place autoritarismul ca ei sunt detinatorii adevarului absolut despre cum "trebuie" inteleasa libertatea?
   Mai curand cred ca aceasta atitudine ascunde faptul ca nu prea va place libertatea, ba chiar sunteti putin nostalgici dupa vremurile cand Securitatea va asculta peste tot.
 • -5 (9 voturi)    
  Poate... (Marţi, 16 septembrie 2014, 15:50)

  ofsenita [utilizator]

  Sa se interzica cartela pre-pay!
 • 0 (12 voturi)    
  OH. (Marţi, 16 septembrie 2014, 16:42)

  letsoc [utilizator]

  Daca tara este atacata e neconstitutional sa lupti impotriva atacatorilor . Atacatorul este si el om si ii incalci drepturile . Nu stiu ce e asa de greu de inteles . Cu stima , NC .
  • +2 (8 voturi)    
   Corect. (Marţi, 16 septembrie 2014, 19:58)

   mionut [anonim] i-a raspuns lui letsoc

   Stiti ca daca va intra un hot in toiul noptii in casa, si tu il "altoiesti" pe respectivul dupa care suni la 112, ala te poate da in judecata? Si ce e mai aberant, chiar castiga pentru faptul ca ti-ai aparat caminul, casa, familia?

   Sunt total de acord ca cei care cumpara cartele prepay sa-si dea datele de indentificare. Partea cu WIFI public este in schimb o cretinitate inaplicabila si total ridicola.
  • -1 (1 vot)    
   Orice om are dreptul (Marţi, 16 septembrie 2014, 21:59)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui letsoc

   să-și facă plăcerile. Să-i interzici plăcerile n-a fost, nu este și nu va fi niciodată o soluție, soluțiile trebuie căutate în plăcerea respectivă. Spre exemplu unui criminal îi place să omoare, întrebarea este nu cum îl faci să nu mai omoare ci cum faci ca plăcerea lui să nu-i afecteze pe ceilalți.
 • -2 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 16 septembrie 2014, 16:47)

  [anonim]

  • -1 (7 voturi)    
   ce vina are ciorbea? (Marţi, 16 septembrie 2014, 20:49)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui

   ciorbea si-a facut datoria, i s-a parut ca o lege e neconstitutionala si a sesizat ccr
   ccr a analizat sesizarea si a hotarat ca legea e neconstitutionala, nu ciorbea a decis ca legea e neconstitutionala, nu ciorbea a facut legea
  • +2 (2 voturi)    
   Corect (Miercuri, 17 septembrie 2014, 11:57)

   soringusar [utilizator] i-a raspuns lui

   Si cele 45 zile cu migratia politica, alt rahat.
   D-l Ciorbea este santajabil (vezi datoriile la banca) si face ce i se spune.
 • -6 (10 voturi)    
  Sa astepttam motivarea... (Marţi, 16 septembrie 2014, 16:54)

  hipster [utilizator]

  Poate fi adaptata legea/ordonanta intocmai dupa placul CCR. In majoritatea tarilor europene (Germania e sigur una), te inregistrezi cand cumperi o cartela prepay... Daca la ei se poate, asigurandu-se prin aceasta in definitiv siguranta natioanala, se pare ca CCR-ul nostru se opune, stabilind statutul de tara cu apucaturi dubioase.
  • +2 (4 voturi)    
   neee... (Miercuri, 17 septembrie 2014, 5:29)

   T34 [utilizator] i-a raspuns lui hipster

   De ce vorbesti prostii? In Germania se cumpara cartele la liber! In tarile BE-NE-LUX la fel. Despre altele nu stiu...
 • -3 (9 voturi)    
  Ce (Marţi, 16 septembrie 2014, 16:57)

  TadeusParascovici [anonim]

  facem cu ISIS
  Beleaua este mare.
 • +2 (2 voturi)    
  Triumful (temporar) al ratiunii... (Miercuri, 17 septembrie 2014, 9:46)

  _tudor_ [utilizator]

  Triumful (temporar) al ratiunii...
  Legea asta era precum o lege care interzicea sa trmiti scrisori fara sa te identifici cu buletinul. Pentru ca daca trimiti scrisori fara sa poata fi identificat (simplu si fara exhivoc) expeditorul esti un potential terorist.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by