​Compania canadiana Blackberry a lansat in evenimente simultane la Toronto, Londra si Dubai smartphone-ul Passport care dispune de un ecran senzitiv patrat si tastatura fizica, dar cu dubla comanda. Smartphone-ul - care va ajunge sa se vanda in 30 de tari pana la final de 2014 - este adresat clar segmentului de business si compania spera ca vanzarile o vor ajuta sa iasa din declinul dur.

Blackberry PassportFoto: Blackberry

Passport are un ecran patrat de 4,5 inci si rezolutie 453 ppi, procesor de 2,2 GHz, 3 GB de RAM, camera de 13 MP pe spate si stocare 32 GB. Telefonul se numeste Passport fiindca are forma si marimea unui pasaport inchis, dar elementul special tine de faptul ca are o tastatura fizica ce este insa si "touch-sensitive"

De exemplu, miscand degetul rapid catre stanga pe taste poate fi sters ultimul cuvant scris pe ecran, in timp ce miscand degetul lent pe taste puteti muta cursorul in directia dorita.

Marty Beard, directorul operational al companiei, admite ca Blackberry a fost prea agresiva in ultimii ani si s-a diversificat mai mult decat a trebuit, astfel ca acum trebuie sa se concentreze strict pe partile unde se pricepe. Incercand sa atraga si oamenii din companii, dar si clienti persoane fizice Blackberry, a "reusit" sa isi duca vanzarile de la peste 12 milioane de telefoane pe trimestru vandute acum cateva ani, la sub doua milioane in prezent.

"Segmentul tinta este concentrat pe companii si e vorba de profesionisti si de cei care vor sa fie productivi", spune Marty Beard care adauga ca domeniile in care compania are experienta sunt bancar, guvernamental si sanatate si acolo trebuie lucrat pentru a atrage clienti.

Analistii din piata spun ca e un lucru pozitiv faptul ca Blackberry si-a dat in sfarist seama ca trebuie sa se concentreze doar pe segmentul business unde are traditie. Insa opinia generala este ca desi Blackberry isi va pastra baza de clienti, e greu de crezut ca va putea castiga un numar mare de useri noi.