Diana Voicu, secretar de stat la Ministerul pentru Societatea Informationala a declarat pentru EurActiv.ro ca in ultima varianta a Strategiei Nationale privind Agenda Digitala a Romaniei este inclusa o noua abordare a introducerii retelelor ultrarapide de fibra optica [cunoscute sub denumirea de retele de acces de noua generatie (next generation access - NGA)]; ceea ce va ridica necesarul total de investitii la minimum 3,9 miliarde euro in urmatorii 7 ani. Strategia Nationala va fi aprobata de Guvern cel mai probabil pana la sfarsitul acestei luni, fiind una dintre conditionalitatile pentru alocarea fondurilor UE 2014-2020.

Ministerul pentru Societatea Informationala a publicat in septembrie o varianta actualizata a Strategiei Nationale Agenda Digitala. Potrivit secretarului de stat Diana Voicu, cea mai importanta modificare din document se refera la abordarea retelelor "next generation access" - NGA. "

"In variantele anterioare, referitor la introducerea NGA, noi am luat in calcul numai infrastructura <>, adica ultimele puncte periferice din reteaua nationala. Recent, Comisia Europeana a solicitat ca Statele Membre sa aiba in vedere intreaga infrastructura nationala in Strategie, adica accesul la servicii de calitate pentru fiecare gospodarie, asa incat a trebuit sa revizuim toata abordarea", a explicat Diana Voicu.

Acest lucru a atras si suplimentarea necesarului de fonduri. "Daca la inceput pe NGA aveam o dimensiune financiara intre 1,2 si 1,7 miliarde euro, acum vorbim de 3,1- 5,4 miliarde necesare numai pentru infrastructura broadband NGA, ceea ce revizuieste automat si dimensiunea totala a bugetului necesar pentru atingerea obiectivelor Strategiei. In total, vorbim de un minim de 3,9 miliarde euro", a mai spus secretarul de stat.

Citeste articolul integral pe EurActiv.ro