Noi licente nationale pentru servicii de transmisii de date si acces la internet se vor licita in prima parte a anului 2015

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 17 octombrie 2014, 16:27 Economie | Telecom

Autoritatea de reglementare in comunicatii a lansat vineri o consultare publica cu privire la la utilizarea viitoare in Romania a benzilor de frecvente 3400-3600 MHz si 3600-3800 MHz. In aceste frecvente se pot furniza servicii de transmisii de date si acces la internet prin intermediul aplicatiilor de tip BWA (Broadband Wireless Access - acces pe suport radio de banda larga). Dupa consultarea publica, autoritatea a anuntat ca va actualiza strategia privind utilizarea acestor benzi de frecvente si va organiza o procedura de selectie, cel mai probabil in prima parte a anului 2015, pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio in aceasta banda.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a publicat vineri un chestionar cu privire la utilizarea viitoare in Romania a benzilor de frecvente 3400-3600 MHz si 3600-3800 MHz, pentru a afla opinia furnizorilor si a altor parti interesate cu privire la diverse aspecte tehnice relevante pe aceasta tema cum ar fi, de exemplu, tipul optim de aranjament de canale radio care sa fie utilizat in Romania pentru banda de frecvente 3400-3600 MHz si oportunitatea acordarii atat de licente nationale, cat si judetene, in ambele benzi de frecvente in discutie.

Dupa prelucrarea raspunsurilor la chestionar, Autoritatea va actualiza strategia privind utilizarea benzii de frecvente 3,4-3,8 GHz, elaborata in anul 2011, si o va adopta in urma unei consultari publice. Ulterior, autoritatea va organiza o procedura de selectie, cel mai probabil in prima parte a anului 2015, pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio in aceasta banda. Autoritatea intentioneaza sa organizeze o procedura de selectie unica pentru ambele benzi de frecvente, urmand ca noile drepturi de utilizare a spectrului radio sa  intre in vigoare la 1 ianuarie 2016. Cei care vor obtine drepturile de utilizare vor putea utiliza aceste benzi de frecvente pentru furnizarea de servicii de transmisii de date si acces la internet prin intermediul aplicatiilor de tip BWA (Broadband Wireless Access - acces pe suport radio de banda larga).

Autoritatea si-a prezentat, inca din anul 2011, intentiile legate de benzile 3400-3600 MHz, respectiv 3600-3800 MHz, elaborand in acest sens Documentul de strategie privind implementarea si dezvoltarea sistemelor BWA (Broadband Wireless Access acces pe suport radio de banda larga) la nivel national in banda de frecvente 3400-3800 MHz pe perioada 2011-2020.

In prezent, in banda de frecvente radio 3400-3600 MHz sunt in vigoare sapte licente , toate fiind acordate pentru furnizarea la nivel national de retele publice si de servicii de comunicatii electronice prin intermediul aplicatiilor de tip FWA (Fixed Wireless Access - acces fix pe suport radio) si NWA (Nomadic Wireless Access - acces pe suport radio de tip nomadic), iar in banda de frecvente 3600-3800 MHz exista o licenta acordata pentru furnizarea la nivel national de retele publice si de servicii de comunicatii electronice prin intermediul aplicatiilor de tip BWA.

Chestionarul privind utilizarea in Romania a benzilor de frecvente 3400-3600 MHz si 3600-3800 MHz poate fi accesat aici. Autoritatea asteapta raspunsuri pana in data de 10 noiembrie.


Citeste mai multe despre   
Articol sustinut de BRD Groupe Société Générale

Atelier de idei. Cum te ajuta tehnologia sa-ti faci mai mult timp pentru tine si planurile tale

Munca multa, stres, ore peste program, termene limita, sedinte lungi. Uneori, asa arata ziua de lucru a multora dintre noi. Din acest motiv e foarte important sa investesti in lucruri care te pot ajuta sa iti folosesti mai bine timpul petrecut la birou. Sa lucrezi mai bine, mai usor si mai repede poate insemna mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi. Iti propunem, asadar, cinci directii care te pot ajuta pe plan profesional si personal.

768 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică