Posta Romana a precizat luni ca a primit solicitari pentru distribuirea de pliante electorale "carora le-a dat deja sau le va da curs in zilele urmatoare" si de la Monica Macovei, Elena Udrea si Calin Popescu Tariceanu. Posta spune ca este vorba de contracte comerciale si ca in privinta continutului de text, intreaga raspundere revine beneficiarilor. Precizarile vin dupa ce Alianta Crestin Liberala (ACL) a acuzat ca PSD se foloseste de o institutie de stat, Posta Romana, pentru livrarea de pliante in care dezinformeaza alegatorii ca odata ajuns presedinte, Klaus Iohannis va gira taieri de pensii si salarii.

Foto:

Precizarile facute luni, 20 octombrie, de Posta Romana:

  • In urma informatiilor eronate transmise de o parte a mass-media, legat de distribuirea de flyere electorale de catre Posta Romana pentru unul dintre partidele aflate in competitia electorala, revenim cu urmatoarele precizari:
  • POSTMESAGER PLUS este un serviciu din portofoliul Postei Romane, care consta in distribuirea de trimiteri catre anumite segmente de clienti, trimiteri cu greutatea maxima de 50g, inclusiv, de tipul: ziare, cataloage, pliante, brosuri sau alte materiale publicitare, precum si de publicitate electorala sau marketing politic. Distribuirea de catre Posta Romana a trimiterilor POSTMESAGER PLUS, constand in materiale publicitare cu caracter electoral sau de marketing politic, se realizeaza doar pe perioada derularii campaniei electorale.
  • Derularea serviciilor de publicitate neadresata/semiadresata se realizeaza prin intermediul factorilor postali, fie prin depunere la cutia postala, fie prin inmanarea acestora segmentului ales de client, in functie de cererea acestuia. Toti solicitantii, persoane fizice sau juridice, pot accesa pe baza contractuala serviciile de publicitate neadresata/semiadresata (Postmesager, Postmesager Plus, Postghiseu si Postcatalog) la tarifele afisate in oficiile postale sau pe site-ul Postei Romane si pot beneficia de reduceri tarifare pentru indeplinirea conditiilor de volum specificate in contract.
  • In ceea ce priveste continutul de text si imaginea trimiterii, intreaga raspundere revine beneficiarului. Pentru campania electorala privind alegerile prezidentiale 2014, Posta Romana a primit solicitari similare ¬ carora le-a dat deja sau le va da curs in zilele urmatoare - din partea urmatorilor candidati:
  • Monica Macovei - solicitare la nivelul administratiei centrale, dar si la nivel local
  • Elena Udrea (PMP)
  • Calin Popescu Tariceanu - solicitare la nivel local
  • Posta Romana a incheiat astfel de contracte in toate campaniile electorale anterioare, cu majoritatea formatiunilor politice implicate. In campaniile electorale din 2012 si 2013, Posta Romana a incheiat contracte  POSTEMESAGER PLUS cu urmatoarele partide/aliante, fie la nivel central, fie local: USL, PP-DD, PSD Organizatia Arad, USL Braila, PP-DD-Buzau, PNL Roman, PDL Alba, USL Alba, USL-PNL Sibiu pentru Mircea Cazan, PP-DD Braila colegiu senat nr.1, USL Bucuresti, Deputat Petru Calian, PDL Tulcea, USL Bistrita Nasaud, USL Brasov, USL Arad, PP-DD, PDL Dambovita, PDL Iasi, USL Giurgiu, USL Buzau, PDL Suceava, USL Dambovita, USL Dambovita pentru Sorin Rosca Stanescu, PRM Mures, PDL Tulcea, USL Bucuresti pentru Ana Birchall, USL Bucuresti pentru Victor Cristea, Deputat Aurel Vladoiu, PP-DD Bacau, Uniunea Democratica a Maghiarilor din Romania, PDL Tulcea, PDL Timis, PP-DD Sibiu, PDL Brasov.

Context:

Saptamana trecuta, bucurestenii au gasit in cutiile postale pliante electorale cu mesaje precum: "Klaus Iohannis vrea sa iti Taie Pensia!", Traian Basescu il sustine si il voteaza pe Klaus Iohannis! si 'Doar Ponta protejeaza pensiile!'.

In replica, Alianta Crestin Liberala (ACL) a dat in 15 octombrie un comunicat in care acuza ca PSD se foloseste de o institutie de stat, Posta Romana, pentru a dezinforma si insela alegatorii speriindu-i pe oameni ca, odata ajuns presedinte, Klaus Iohannis va gira taieri de pensii si salarii:

Cateva detalii din comunicatul ACL - sursa Agerpres:

  • Este extrem de grav ca PSD se foloseste de o institutie de stat, Posta Romana, ai carei angajati sunt obligati ca, odata cu pensia, sa le distribuie persoanelor varstnice si pliante cu aceste informatii false.
  • Posta Romana, permanent capusata de grupuri de interese si ajunsa acum in situatia de a da afara oameni, este in continuare parazitata fara jena de PSD. Practic, Victor Ponta isi face campanie pe banii romanilor, folosind institutii publice.
  • Cerem PSD sa faca public contractul incheiat cu Posta Romana pentru a distribui aceste materiale de propaganda. Vrem sa urmarim, de asemenea, in ce masura aceste sume se regasesc in documentele oficiale referitoare la bugetul de campanie.
  • Teama PSD si a lui Victor Ponta de a pierde alegerile ii determine sa angreneze in lupta impotriva candidatului ACL institutii ale statului. Astfel, numeroase primarii din tara sunt obligate sa distribuie aceste pliante mincinoase, cu scopul de a-i speria pe oameni.
  • Acest nou atac josnic nu are nicio acoperire. Programul prezidentiabilului ACL nu contine nicio referire la scaderi de venituri pentru romani".

Posta Romana a reactionat in aceeasi zi, subliniind ca distribuirea acestor pliante s-a facut in baza unui contract comercial, asa cum a facut-o si in alte campanii electorale, si ca nu o priveste continutul mesajelor livrate.

Iata cateva detalii din comunicatul dat in 15 octombrie de Posta Romana: Sursa Agerpres:

  • "operatorul national de servicii postale a livrat astfel de produse in toate campaniile electorale, pentru toate partidele interesate, pe baza de contract comercial. Este si cazul contractului semnat cu Alianta Electorala PSD - UNPR - PC, prin Partidul Social Democrat - PSD. Posta Romana are solicitari si din partea altor partide implicate in campania electorala din 2014, la care va da curs, in situatia in care partile raspund criteriilor privind incheierea unui contract comercial".
  • (..)
  • Compania Nationala Posta Romana nu isi asuma in niciun fel responsabilitatea pentru continutul mesajelor livrate. De asemenea, Posta Romana se detaseaza de orice polemici de natura politica si respinge orice interpretare subiectiva a activitatii sale. Reamintim faptul ca Posta Romana este o companie care functioneaza pe criterii comerciale, de profitabilitate, si nu poate fi considerata sub nicio forma anexa vreunui partid politic sau a unor interese de moment".