Un mare concern international va veni in Romania si va crea 3000 de noi locuri de munca in domeniul IT, a declarat marti Razvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informationala, in cadrul unei conferinte dedicate Agendei Digitale 2014-2020. "Avem deja al doilea mare concern international care doreste sa-si externalizeze de peste ocean niste activitati si asta inseamna inca 1500 de noi locuri de munca in Bucuresti sau in alta localitate din Romania, decizia le apartine dansilor", a mai spus Cotovelea, fara a oferi alte detalii.

Captura interviu VIDEO Razvan Cotovelea (II)Foto: Hotnews
  • "Anul 2015 este anul de gratie al domeniului ITC. Suntem al treilea mare producator de venituri in PIB-ul Romaniei. Avem deja o competitivitate recunoscuta la nivel regional pe acest domeniu. Deja, nu pot sa fac publice aceste date, avem un mare concern international care va veni in Romania si va crea 3000 de noi locuri de munca in domeniul IT. Avem al doilea mare concern international care doreste sa-si externalizeze de peste ocean niste activitati si asta inseamna inca 1500 de noi locuri de munca in Bucuresti sau in alta localitate din Romania, decizia le apartine dansilor", a spus marti ministrul Razvan Cotovelea, in cadrul unui eveniment dedicat Strategiei Nationale privind Agenda Digitala a Romaniei, organizat de Concord Communication.

UPDATE: Ulterior conferintei de presa, Ministrul Cotovelea a dat cateva detalii suplimentare ziaristilor prezenti:

  • "Asteptam sa-si ia toate masurile necesare si sa faca public acest lucru (n.a concernul care vrea crearea a 3000 de noi locuri de munca), iar noi nu putem decat sa sprijinim moral acest lucru pentru ca financiar nu avem cum. Dansii sunt prea mari ca sa fie in masura sa ceara ajutorul nostru financiar. Au fost extrem de incantati de politica Guvernului privind taxarea si impozitarea si calitatea fortei de munca pe care o gasesc aici. Complementar acestui demers, sunt alte analize realizate de alt concern de peste ocean, care ia in calcul crearea pe piata romaneasca a inca 1500 de noi locuri de munca, tot in IT", a spus Cotovelea.

Ministerul pentru Societatea Informationala a publicat in luna septembrie 2014 o varianta actualizata a Strategiei Nationale Agenda Digitala. Potrivit secretarului de stat Diana Voicu, cea mai importanta modificare din document se refera la abordarea retelelor "next generation access" - NGA. "

"In variantele anterioare, referitor la introducerea NGA, noi am luat in calcul numai infrastructura <>, adica ultimele puncte periferice din reteaua nationala. Recent, Comisia Europeana a solicitat ca Statele Membre sa aiba in vedere intreaga infrastructura de comunicatii in Strategie, care sa asigure accesul la servicii de calitate pentru fiecare gospodarie, asa incat a trebuit sa revizuim toata abordarea", a explicat Diana Voicu pentru Euractiv.ro.

Acest lucru a atras si suplimentarea necesarului de fonduri. "Daca la inceput pe NGA aveam o dimensiune financiara intre 1,2 si 1,7 miliarde euro, acum vorbim de 3,1- 5,4 miliarde necesare numai pentru infrastructura broadband NGA, ceea ce revizuieste automat si dimensiunea totala a bugetului necesar pentru atingerea obiectivelor Strategiei. In total, vorbim de un minim de 3,9 miliarde euro", a mai spus secretarul de stat.

Aceste fonduri vor fi asigurate intr-o mica masura din fonduri structurale - circa 500 milioane euro, o alta suma va fi asigurata prin accesarea programelor comunitare, in plus, mai spune Diana Voicu, vor fi realizate parteneriate cu institutii financiare internationale. "Spre exemplu, am inceput discutii cu Banca Mondiala pentru o solutie de asistenta tehnica pentru a pune bazele arhitecturii Romania Digitala".