UPC, al doilea mare operator local de comunicatii prin cablu, a anuntat marti ca incepand din luna octombrie toti clientii sai de internet pot accesa gratuit internetul in peste 200.000 de puncte de acces Wi-Fi si in alte milioane de locatii in lume. Compania isi motiveaza investitia pe rezultatele unui studiu GFK potrivit caruia la nivelul pietei se remarca o nevoie ridicata de conectivitate in afara casei prin Wi-Fi - 52% dintre persoanele adulte din mediul urban folosesc conexiuni Wi-Fi in afara casei, in timp ce internetul mobil (3G/4G) este folosit de 29%, iar internetul mobil prin stick USB de 23%. UPC are peste 400.000 de clienti de internet.

Wi-Fi gratuit pentru clientii UPCFoto: Hotnews

"Clientii vor sa fie conectati oriunde, oricand, pe orice dispozitiv. UPC Wi-Free este un produs global, care revolutioneaza experienta clientilor nostri. Ofera acces simplu, gratuit si nelimitat la sute de mii de hotspot-uri din Romania. Foarte important, cu Wi-Free, clientii nostri de internet au Wi-Fi gratuit si in strainatate - in Europa exista deja milioane de hotspot-uri UPC Wi-Free, iar numarul lor creste zi de zi", declara Robert Redeleanu, CMO UPC Romania.

Conectarea la UPC Wi-Free se face automat. Primul pas pentru activarea serviciului este crearea unui cont My UPC, urmata de configurarea parolei Wi-Free. Odata autentificat, un client de internet UPC va ramane conectat permanent in locatiile in care exista acoperire Wi-Free. Accesul la internet este gratuit, nelimitat si sigur - doar clientii autentificati se pot conecta.

Potrivit companiei, Wi-Free foloseste o latime de banda dedicata, suplimentara (10 Mbps download), independenta de banda alocata abonamentului fiecarui client. UPC Wi-Free functioneaza prin crearea a doua retele wireless distincte si poate suporta pana la 5 conexiuni simultane UPC Wi-Free.

UPC Wi-Free are o acoperire de sute de mii de hotspot-uri in Romania si milioane de alte puncte de acces in Europa, in tarile Liberty Global. Serviciul va fi disponibil, in curand, si in alte tari europene, dar si in SUA, datorita acordului dintre Liberty Global si Comcast.

Detalii despre UPC Wi-Free sunt disponibile pe www.upc.ro/wi-free.

De notat ca din iulie 2014, Romtelecom (in prezent Telekom Romania) le permite clientilor sai de internet acces gratuit la peste 13 milioane puncte de acces WiFi din intreaga lume, prin optiunea Fon, fara nici un cost suplimentar. Pentru a beneficia de acces, clientii trebuie sa permita, la randul lor, acces la propria conexiune WiFi Romtelecom.

Clientii Romtelecom pot activa sau dezactiva oricand optiunea FON, ori de cate ori considera necesar, fara costuri suplimentare, prin contul propriu de MyAccount sau sunand la 1930 (apel gratuit in reteaua Romtelecom).

FON este o retea publica de acces WiFi la internet care in prezent are peste 13 milioane de puncte de acces WiFi in toata lumea. Comunitatea FON e formata din acei clienti care sunt de acord sa imparta conexiunea WiFi de acasa cu alti membri ai acesteia. Acest lucru este posibil prin separarea retelei WiFi pe care o detin in 2 retele: cea privata, personala, si una publica. Lista completa a punctelor de conectare FON este disponibila pe corp.fon.com/maps.

Primul operator de telecomunicatii care a lansat o retea nationala de hotspoturi Wi-Fi a fost RCS&RDS, cel mai mare operator de comunicatii prin cablu din tara.

In luna martie 2013, RCS&RDS detinea peste 2400 de hotspot-uri Wi-Fi amplasate in majoritatea oraselor din tara, prin care abonatii proprii la internet fix si mobil pot accesa gratuit internetul daca dispun de terminale compatibile Wi-Fi.