Importatorul unor corpuri de iluminat cu LED-uri care au fost montate in sistemul de iluminat public din comuna Timisesti, judetul Neamt, a fost amendat cu 10.000 de lei, deoarece respectivele corpuri de iluminat nu respectau cerintele UE de compatibilitate electromagnetica si afectau serviciile de televiziune retransmise de un operator de cablu din zona, a anuntat marti Autoritatea de reglementare in Comunicatii (ANCOM). Autoritatea a solicitat Primariei Timisesti scoaterea din uz a lampilor in cauza.

Lampa de iluminatFoto: AGERPRES
  • UPDATE Contactati de HotNews.ro, oficialii autoritatii au spus ca importatorul amendat este firma Geomatica SRL.

Autoritatea de reglementare a demarat un control in zona in urma sesizarii primite din partea unui furnizor de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale din comuna Timisesti, judetul Neamt, care a reclamat perturbatii ale retelei de comunicatii pe care o detine.

Pe baza multiplelor masuratori efectuate de catre inspectorii ANCOM si a verificarilor tehnice realizate la Institutului National de Cercetare-Dezvoltare si Incercari pentru Electrotehnica ICMET de la Craiova, s-a demonstrat ca perturbatiile electromagnetice proveneau de la corpurile de iluminat cu LED-uri montate in sistemul de iluminat public.

Corpurile de iluminat nu respectau cerintele europene de compatibilitate electromagnetica, iar perturbatiile electromagnetice generate de reteaua de iluminat public depaseau limitele maxime in vigoare si afectau astfel buna functionare a retelei de retransmise prin cablu a programelor audiovizuale.

Autoritatea a solicitat Primariei Timisesti scoaterea din uz a lampilor neconforme cu normele europene. In plus, ANCOM a sanctionat importatorul echipamentelor cu amenda in valoare de 10.000 lei si i-a solicitat acestuia lista de clienti pentru a-i notifica cu privire la perturbatiile electromagnetice generate de aceste echipamente, astfel incat acestea sa fie retrase din uz in cel mai scurt timp.

ANCOM ii atentioneaza pe cei care achizitioneaza echipamente electrice si electronice sa verifice daca acestea au inscriptionat marcajul CE, pentru a evita ca prin utilizarea unor echipamente neconforme sa determine perturbatii electromagnetice ale retelelor si serviciilor de comunicatii electronice.

Prezenta marcajului CE pe echipamente este o indicatie ca acestea indeplinesc cerintele tehnice necesare pentru a fi comercializate oriunde in Spatiul Economic European - EEA (statele membre ale UE, plus Norvegia, Islanda si Liechtenstein), precum si in Turcia. Marcajul se aplica si produselor fabricate in tari terte si care sunt comercializate in Spatiul Economic European. Comercializarea in cadrul Uniunii Europene a echipamentelor care pot genera perturbatii electromagnetice sau care pot fi afectate de astfel de perturbatii este reglementata de Directiva 2004/108/CE, transpusa in legislatia din Romania prin Hotararea Guvernului nr. 982/2007 privind compatibilitatea electromagnetica.

Mai multe informatii despre marcajul CE si compatibilitatea electromagnetica pot fi regasite pe portalul ANCOM - aici.