Gigantul japonez Sony se gandeste sa renunte la o parte dintre produsele ce formeaza gamele de smartphone-uri si televizoare pentru a reduce costurile totale, relateaza Reuters. Compania spune ca nu o deranjeaza nici daca vanzarile acestor produse ar scadea cu 30%, atat timp cat ele reusesc sa genereze profit. Sony a avut pierderi record in ultimii ani si a luat o serie de masuri radicale, inclusiv vanzarea diviziei VAIO.

Sony Xperia Z3Foto: Sony

Sony merge bine pe segmentele PlayStation 4 si pe senzorii de imagine, insa pe partea de telefoane lucrurile nu au mers prea grozav in competitia cu Apple si Samsung.

"Nu avem ca obiectiv cresterea cotei de piata, ci vrem profituri mai bune", spune noul sef al diviziei mobile, Hiroki Totoki. Smartphone-urile Xperia s-au vandut sub asteptari, asta s-a vazut in ultimele rezultate financiare, iar compania isi va detalia planurile in luna martie 2015. Seful diviziei a admis si ca obiectivele gandite initial, ca Sony sa devina numarul trei mondial la smartphone-uri, au fost mult prea optimiste.

Sony va continua sa produca smartphone-urim TV-uri si tablete, dar acestea nu vor mai fi prioritare fiindca divizii precum Playstation, dar mai ales cea care produce senzori de imagine (utilizati si de Apple pe iPhone-uri) vor fi de baza fiindca aduc profit. Pentru companie va fi esential sa reuseasca sa obtina profit cu smartphone-urile si TV-urile, chiar daca asta inseamna ca vanzarile vor scadea puternic (cel putin 20-30%).

Cel mai scump telefon Sony este noul Xperia Z (generatia a treia) care costa circa 3.000 de lei "la liber", Z3 compact ajunge spre 2.300 lei, Xperia Z2 costa in jurul a 2.000 de lei, iar Z1, pe la 1.600 lei. Cele mai ieftine smartphone-uri Sony sunt Xperia E1 care costa sub 500 lei.