Vodafone analizeaza posibile achizitii, inclusiv a celui mai mare operator de servicii prin cablu din Europa, Liberty Global, proprietarul UPC Romania, pentru a contracara consolidarea altor companii concurente din Marea Britanie, au declarat pentru Reuters cinci surse apropiate situatiei, informeaza Mediafax.

Discutiile interne din cadrul Vodafone, al doilea mare operator de telefonie mobila la nivel mondial, s-au intensificat in ultimele zile, dupa ce liderul de servicii broadband BT Group a dezvaluit ca analizeaza o posibila achizitie a companiei O2, divizia locala de telefonie mobila a grupului spaniol Telefonica, dar si cumpararea operatorului wireless EE, detinut de Orange si Deutsche Telekom.

Daca BT va finaliza o astfel de tranzactie, vor creste vanzarile grupului de servicii de telefonie fixa si mobila. In aceste conditii, va deveni mai important pentru operatori de telefonie mobila ca Vodafone, EE, O2 si 3 (a grupului Hutchison) sa detina retele fixe proprii, in caz contrar urmand sa fie nevoite sa devina simpli revanzatori ai serviciilor BT.

Atractivitatea Liberty Global, a miliardarului John Malone, rezida in detinerea unor retele prin cablu capabile sa asigure trafic de Internet de mare viteza in aproape 12 tari din Europa.

Surse apropiate situatiei au declarat anterior ca Vodafone a abordat Liberty Global in acest an, dar ca asteptarile legate de pret au fost diferite.

Liberty si Vodafone au concurat pentru active in domeniul serviciilor prin cablu in Europa. Anul trecut, Vodafone a invins Liberty cu o oferta de 10,5 miliarde de euro pentru preluarea companiei germane Kabel Deutschland Holding.

Reprezentantii Vodafone si Liberty Global au refuzat sa comenteze. In luna septembrie, directorul general al Vodafone Group, Vittorio Colao, a declarat ca Liberty Global ar putea fi o achizitie buna pe care ar lua-o in considerare in cazul unui pret corect.

In Romania, Vodafone avea 8,507 milioane de clienti la sfarsitul lunii septembrie, dintre care 7,914 utilizatori ai serviciilor mobile. Dintre acestia, abonatii serviciilor Vodafone reprezinta 42,2%, iar utilizatorii de cartele 57,8%.

Liberty Global detine UPC Romania, prin intermediul UPC Broadband, divizia europeana a grupului. UPC Romania furnizeaza servicii de televiziune (digitala, prin satelit si analogica), Internet in banda larga si telefonie in aproximativ 300 de localitati si are 1,16 milioane de clienti.