Posta Romana va avea, incepand cu 1 ianuarie 2015, echipamente de monitorizare GPS pe toata flota auto, a anuntat luni operatorul national postal. Aproape 800 de masini vor fi echipate cu astfel de module, in urma unei investitii de aproximativ 400.000 de euro. Pana in acest moment, doar 150 de autovehicule ale companiei au fost dotate cu sistem GPS, in perioada 2010 -2011.

Autovehicul Posta RomanaFoto: Posta Romana

Potrivit informatiilor Postei Romane, fiecare autovehicul monitorizat, din cele 796 din categoria autoutilitare, va avea cate un modul GPS si echipament CANBUS, prin care se vor colecta date privind pozitia si viteza autovehiculului, dar si parametrii de functionare, asa cum sunt monitorizati pe computerul de bord. Din acestea, 390 de autoutilitare destinate transportului de valori vor fi dotate cu butoane de panica si vor fi dispecerizate printr-un serviciu special autorizat de Inspectoratul General al Politiei Romane. Prin actionarea acestor butoane, in caz de atac, va fi alarmat dispeceratul de serviciu al Politiei conectat la 112.

  • 'In Departamentul de Transport al Postei Romane va exista un colectiv de monitorizare a intregii flote dotate cu echipamentele GPS. Aceasta activitate se va face printr-un centru de monitorizare cu video-wall si statie de control complet echipata. In teritoriu vor fi distribuite 10 unitati PC special destinate acestui scop. Aplicatia folosita va permite urmarirea si inregistrarea tuturor evenimentelor de pe traseu, putand sa genereze rapoarte complete, care sa contina consumul de carburanti, vitezele medii de deplasare, foaia de parcurs sau rutele urmate', a declarat Gabriel Dumitru, Directorul Directiei Logistica a Postei Romane.

Conducerea companiei de stat spune ca introducerea sistemului GPS pe intreaga flota auto va reduce cheltuielile generate de consumul de carburanti, pe cele cu plata orelor suplimentare ale soferilor, dar si pe cele cu reparatiile, prin controlul vitezei de deplasare. In plus, va reduce timpii de parcurs prin folosirea rutelor optime, fara kilometri nejustificati, si va creste siguranta in exploatare.

Flota auto a Postei Romane este compusa din 925 de autovehicule si 35 de mopede. Contractul de servicii de monitorizare si dispecerizare ale flotei operatorului national de servicii postale, castigat prin licitatie publica si incheiat in 18 decembrie 2014, are valoarea de 397.680 de euro, pentru o perioada de 2 ani.

Posta Romana este lider pe piata serviciilor postale in Romania, cu o cifra de afaceri anuala de peste 1,2 miliarde lei, si opereaza printr-o retea de peste 5.600 de oficii postale cu acoperire nationala. Anual, compania proceseaza un volum de sute de milioane de trimiteri postale si distribuie, lunar, catre 5 milioane de beneficiari drepturile banesti aferente sistemului public de pensii, al asigurarilor sociale de stat, IOVR, agricultori si pensii militare. In acest moment, Posta Romana are peste 27.000 de salariati, fiind cel mai mare angajator din Romania.