Controversatul gigant chinez al telecomunicatiilor Huawei "sustine Partidul Comunist" si "iubeste" China, dar nu a fost niciodata "insarcinat" cu spionarea altor tari, a afirmat joi fondatorul si directorul companiei, Ren Zhengfei, intr-o rara interventie publica, scrie AFP.

"Suntem o companie chineza, sustinem cu siguranta Partidul Comunist Chinez (PCC), ne iubim tara", a spus Ren, la Davos (Elvetia), unde participa la Forumul Economic Mondial.

"Acesta fiind spuse, evident ca nu compromitem interesele unei alte tari sau ale unui alt guvern, respectam litera legii si reglementarile tuturor tarilor unde operam", a sustinut acesta.

Intrebat despre o eventuala folosire a echipamentelor Huawei pentru accesarea frauduloasa a sistemelor americane de informatii, directorul general a spus: "Nu am primit niciodata o astfel de cerere din partea guvernului chinez", adaugand ca Huawei nu are in niciun caz capacitatea de a face acest lucru.

Fondata in 1987 de Ren, fost inginer al Armatei populare de eliberare, Huawei a devenit numarul doi mondial al echipamentelor de telecomunicatii, fiind insa acuzata de prezumtive legaturi cu autoritatile chineze.

Grupului i s-a interzis accesul la proiecte de infrastructura in Statele Unite si in Australia din motive de securitate, pe fondul temerilor ca echipamentele sale ar putea fi folosite pentru spionaj sau atacuri cibernetice.

Cand a fost intrebat joi daca grupul are in prezent relatii cu armata sau cu guvernul chinez, Ren nu a raspuns explicit negativ.

"Oamenii din afara Huawei ar putea sa spuna ca exista in culise motive foarte speciale care explica succesul nostru (...) Sunt o multime de idei false asupra Huawei, in China ca si in strainatate, dar daca lucram cu seriozitate, identitatea noastra adevarata va iesi la suprafata", a spus directorul, asigurand ca nu exista "nimic misterios" in ceea ce il priveste.

Discursurile sale sunt rarisime iar discutiile cu presa si mai rare.

Huawei spera sa revina intr-o zi pe piata americana, afisand in acest sens o atitudine ostentativ concilianta.

"Nu am crezut niciodata ca Statele Unite nu au fost corecte fata de noi, nu am crezut niciodata asta", a spus Ren Zhengfei, argumentand ca grupul sau ar putea "invata lectii de la SUA" si din lunga traditie americana de "deschidere".

Huawei a anuntat marti la Beijing ca se asteapta la o crestere de 20% a cifrei de afaceri in 2014, o crestere sustinuta de vanzarile de telefoane smartphone.

In trimestrul trei 2014, Huawei se afla pe locul cinci la nivel mondial in ceea ce priveste vanzarile de smartphone, potrivit Strategy Analytics.