​Anul trecut vanzarile de smartphone-uri au crescut cu 28%, pana la 1,3 miliarde unitati, Samsung ramanand lider, cu peste 310 milioane terminale livrate. Apple a avut insa un final de an excelent, avand in ultimul trimestru vanzari foarte apropiate de Samsung. Huawei si Lenovo au avut un an de crestere excelent, iar Xiaomi a intrat in top 5 pe final de an.

Top 5 vanzari de smartphone-uri in 2014Foto: IDC

In 2013 s-au vandut 1,09 miliarde smartphone-uri, iar anul trecut totalul a depasit 1,3 miliarde pe o piata cu o mare diversitate de modele si preturi. Samsung se mentine lider detasat, insa vanzarile sale au crescut cu sub 1%. In aceste conditii, Apple a recuperat teren datorita noilor iPhone 6 si iPhone 6 Plus, astfel ca in ultimul trimestru compania din Cupertino s-a apropiat la doar 600.000 de unitati de Samsung.

Samsung a pierdut anul trecut sapte puncte procentuale din piata (de la 31% la 25%), iar Apple a ramas la 15%.

Huawei a avut un an excelent, marindu-si vanzarile cu 50%, in timp ce Lenovo a urcat cu 54%, compania dominand segmentul telefoanelor de sub 150 dolari in China. Lenovo si-a lansat smartphone-urile in multe piete, inclusiv Romania, iar 2015 se anunta un an foarte bun pentru companie. Lenovo a livrat 70 de milioane de terminale anul trecut, insa punand la socoteala si Motorola, preluata in 2014, compania chineza ar fi pe trei, cu 96,5 milioane unitati.

Pentru pozitia a cincea se lupta mai multe companii: LG, Xiaomi si ZTE.

IDC noteaza ca in pietele mature vanzarile sunt generate de cei care isi inlocuiesc telefoanele, in timp ce in pietele emergente volumele sunt generate de cei care isi iau prima data smartphone. Pietele mature si-au diminuat enorm cresterea, iar piata smartphone-urilor se schimba la nivel global datorita terminalelor foarte ieftine.