Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a demarat la sfarsitul lunii ianuarie din acest an doua licitatii pentru achizitia unor sisteme IT de gestionare a concediilor si trimiterilor medicale, precum si a retetelor necompensate si retetelor pentru substante stupefiante si psihotrope. Valoarea totala cumulata a celor doua proiecte, care implica finantare UE, este estimata la peste 163,2 milioane lei (cu TVA inclusa), echivalentul a mai mult de 37,1 milioane euro, conform datelor din Sistemul Electronic de Achizitii publice (SEAP).

Primul contract de achizitie implica dezvoltarea unui nou sistem care sa permita eliminarea formularelor pretiparite pentru concediile medicale si biletele de trimitere, de asemenea si conectarea la DES (n.a. Dosarul Electronic de Sanatate) a furnizorilor de servicii de recuperare si ingrijiri la domiciliu.

  • Valoarea estimata fara TVA: 68.118.750  lei (84.467.250 lei cu TVA).

Ce beneficii va aduce implementarea acestui sistem IT - date din caietul de sarcini:

"Sistemul informatic propus indeplineste aceste obiective prin implementarea si punerea la dispozitie, prin acces securizat la internet, catre diferitele grupuri tinta a unor servicii online care vor permite:

Pentru Casele de Asigurari de Sanatate

- reducerea riscului de aparitie a fraudelor privind decontarea de servicii medicale de specialitate fara trimitere

- eficientizarea validarii raportarilor de servicii medicale

- eficientizarea decontarii concediilor medicale

Pentru medicii prescriptori

- reducerea timpului alocat activitatilor administrative in avantajul actului medical;

- reducerea erorilor cauzate de implicarea factorului uman.

Pentru furnizorii de servicii medicale

- reducerea timpului alocat activitatilor administrative;

- accesul la datele medicale relevante ale pacientului;

- reducerea erorilor cauzate de implicarea factorului uman.

Beneficiarii directi ai serviciilor de sanatate (persoanele asigurate)

- scade numarul erorilor cauzate de interpretarea gresita a scrisului de mana

- servicii medicale imbunatatite, printr-o mai buna utilizare a fondului de sanatate"

Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 11.03.2015. Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare 17.03.2015, in aceeasi zi urmand sa aiba loc si deschiderea ofertelor.

Al doilea contract implica achizitia de sisteme informatice pentru gestionarea retetelor medicale necompensate si a retetelor pentru substante stupefiante si psihotrope, conectarea la DES a furnizorilor de servicii de laboratoare medicale, stomatologie, dispozitive medicale si ambulante.

  • Valoarea estimata fara TVA: 63.569.250 lei (78.825.870 lei, cu TVA).

La aceasta licitatie, termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 10.03.2015. Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 16.03.2015. In aceeasi zi va avea loc si deschiderea ofertelor.

Amblele sisteme ar urma sa fie implementate oin 8 luni de la data atribuirii contractelor. Valoarea totala cumulata a celor doua contracte este estimata la 163,29 milioane lei (cu TVA), echivalentul a peste 37,1 milioane de euro.

  • Mai multe detalii despre cele doua proiecte IT - in caietele de sarcini atasate acestui articol.