- "Hotararea privind revocarea lui Gabriel Grecu a fost adoptata de CA saptamana trecuta. Directorul tehnic al SNR, Eugen Brad, a fost numit director general interimar pana la numirea definitiva a unei persoane in aceasta functie. Revocarea lui Grecu a fost efectul neatingerii unor obiective de performanta stabilite prin contract. O parte dintre acestea se refera la pasii necesari implementarii televiziunii digitale pana la data stabilita si la nerespectarea unor hotarari ale actionarului unic cu privire la aceasta tema", au declarat pentru MEDIAFAX surse din SNR.
Grecu a declarat pentru MEDIAFAX, in a doua parte a lunii februarie, ca Radiocom va relua licitatia pentru realizarea unei retele de antene care va permite operatorului sa furnizeze servicii de TV digitala, estimata la 120 milioane euro, dupa ce nu a primit nicio oferta pana la expirarea termenului, prelungit de trei ori.
"SNR nu a primit nicio oferta pana vineri, 20 februarie, cand a expirat termenul de depunere. Interes din partea potentialilor ofertanti a existat, dar au solicitat de mai multe ori prelungirea termenului in vederea obtinerii de la bancii a finantarii necesare achizitionarii echipamentelor pentru reteaua de antene. SNR a prelungit de mai multe ori termenul, dar exista o limita. Din acest motiv, SNR va relua procedura de atribuire in cel mai scurt timp", a declarat Grecu la 23 februarie.
Intrebat daca reluarea procedurii de atribuire a contractului nu va impidica Romania sa respecte termenul de trecere la televiziunea digitala, care expira la 17 iunie 2015, Grecu a afirmat ca intarzierea va fi recuperata.
Cu o durata de doi ani si jumatate, contractul avea o valoare estimata de 531,4 milioane de lei, TVA inclusa (120,2 milioane euro), urma sa fie finantat din surse atrase (credit furnizor) si presupunea realizarea si implementarea a trei multiplexe nationale in vederea trecerii la televiziunea digitala terestra.
SNR a castigat in iunie 2014 trei licente de TV digitala (multiplexe) pentru suma de 1,02 milioane de euro, in urma unei licitatii a autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM).
Potrivit surselor citate, Consiliul de Administratie al SNR a stabilit ca obiectiv conducerii interimare mentinerea si implementarea proiectului privind televiziunea digitala. In perioada imediat urmatoare va fi analizata situatia si stabilita strategia viitoare.
"De asemenea, Consiliul de Administratie a aprobat revocarea director economic al SNR, Adrian Victor Lupu. In plus, a fost reluat procesul de avizare a documentatiei aferente licitatiei proiectului privind televiziunea digitala", au mai spus sursele citate.
UPDATE (18:20) HotNews.ro a solicitat Ministerului pentru Societatea Informationala sa precizeze data si motivele care au stat la baza inlaturarii de la sefia SNR a alui Gabriel Grecu, precum si ce masuri vor fi luate in perioada urmatoare pentru tranzitia la televiziunea digitala terestra, tinand cont ca termenele sunt deja greu de atins.
Iata raspunsurile Ministerului pentru Societatea Informationala catre HotNews.ro:
- "1. Domnul Gabriel GRECU a fost revocat din functia de Director General al al Societatii Nationale de Radiocomunicatii S.A. in cadrul sedintei Consiliului de Administratie care a avut loc joi, 05.03.2015, conform competentelor date prin lege Consiliului de Administratie;
- 2. Revocarea din functie a directorului general a avut la baza temeiuri legale si contractuale, respectiv neatingerea obiectivelor de performanta asignate.
- O parte dintre acestea se refera la pasii necesari implementarii televiziunii digitale pana la data stabilita si la nerespectarea unor hotarari ale actionarului unic cu privire la aceasta tema.
- 3. Dupa obtinerea tuturor aprobarilor necesare, Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A. va relansa in cel mai scurt timp posibil procedura de achizitie pentru implementarea televiziunii digitale terestre in Romania".
In Romania, tranzitia de la emisia analogica terestra de televiziune la emisia digitala terestra trebuie sa se incheie pana la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de Romania si a strategiei din acest domeniu adoptate de Guvern.
Dupa aceasta data, orice transmisie analogica terestra va inceta, aceasta fiind inlocuita cu transmisia digitala terestra a programelor de televiziune si servicii multimedia suplimentare. Cu alte cuvinte, persoanele care receptioneaza posturile TV printr-o antena, fara a fi abonati la serviciile unui operator, nu vor mai putea face acest lucru de la 17 iunie 2015.
Trecerea de la transmisia analogica la cea digitala permite transmiterea mai multor posturi TV cu o calitate superioara prin spectrul dedicat unui singur program TV transmis analogic.
Un multiplex digital (licenta) reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.
TVR a solicitat Guvernului, la sfarsitul saptamanii trecute, sa permita transmisia analogica terestra si dupa 17 iunie 2015, respectiv pana la 31 decembrie 2016, pentru ca toti platitorii taxei TV sa poata viziona in continuare programele Televiziunii Romane.
- Pentru detalii despre cati romani ar putea fi afectati de intarzierea tranzitiei la televiziunea digitala terestra citeste si: Aproape 500.000 de gospodarii din Romania risca sa ramana fara servicii TV de la 17 iunie 2015/TVR si SNR cer Guvernului sa prelungeasca transmisia analogica pana la sfarsitul anului 2016
De aia e Guvern, sa ne dea o Ordonanta si sa mai amanam...
Cand nu ne convine nu mai comentam, a?l
Eu nu sint de acord, de exemplu.
Si nici nu ma impresioneaza vreun Acord de la Geneva prezentat ca o fatalitate venita din cer. Care a fost pozitia Romaniei la respectivele negocieri si cine - cu nume si prenume - si in ce baza a dat mandatul fara sa intrebe populatia?
Nu am auzit de nicio debatere publica pe acest subiect inainte de semnarea respectivului Acord.
Si daca nu-l respectam, se intimpla ce?
in Canada de pilda nici macar emisie (digitala) in eter nu mai este, totul e pe cablu sau satelit, adica pe cartela. TV-ul desi tip nou, avea ecranul numai cu "purici".
Sunt sigur ca si in celelate provincii este aceiasi situatie.
In SUA transmisie digitala terestra ,e drept nu in standard dvb-t exista de peste 15 ani, in primii ani a fost o situtaie de simulcast, fiecare post tv a emis simultan si analogic si digital.
V-ati intrebat parintii daca v-au cerut aprobarea inainte de a va concepe? Rau ati facut, uite ce a iesit!
PS: Sunt sigur ca v-ati postat opinia folosind un mare foc pe varful Omu si un operator binevoitor le-a pus pe net.
PS2: Si masinile trebuiesc toate arse, sunt creatia Diavolului, cine a mai vazut trasura fara cai? Si strazile, auzi, din asfalt, despre care se stie ca e plin IADUL. Si cum sa vorbesti cu cineva fara sa fii langa el? E vrajitorie! Sau lumina fara untdelemn? Sa apesi un buton si sa ai lumina noaptea?
Pentru "mai binele" meu si nu numai al meu, e bine ca toti cetatenii sa aiba acces la sursa de informare.
2 contraexemple - cine are caruta nu are voie pe drumuri publice.
Se lucreaza pe interes public, nu interes individual - daca cel public e prevalent, ghici care va fi aplicat.
Atentie, multiplexul digital DVB-T2 pe care se transmit (experimental de cativa ani, in Bucuresti si Brasov programele TVR) nu sunt si nu vor fi niciodata codate, deci sunt gratuite la receptie (in contul taxei TV). Acolo unde exista semnal digital, o antena (150 RON) plus un receiver/convertor (200 RON) poate furniza semnal RF si unui televizor pe lampi.
Toata discutia asta este legata de pierderea de capacitate (de la acoperirea analogica de 95% pe analogic la 15% pe digital cat e in prezent pe emitatoarele experimentale).
Emisia analogica va fi stinsa din iunie 2015 in toata Europa iar spectrul analogic VHF/UHF va fi realocat altor intrebuintari. Noi suntem printre ultimii cu becul asta aprins, altii l-au stins din 2009. Ce zici sa il intrebe de frecvente pe badea Gheorghe?
Dar de miile de comisii si comitzii care arunca pisica moarta dintr-o curte in alta si se faulteaza reciproc, dar pe salarii frumoase, nu se spune nimic in guvern?
Si asta nu e numai la nivel de radio...
Ce-o fi asa de grozav, pentru noi, potentialii utilizatori si nu afaceristi cu transmisii TV, ca nu se va mai putea prinde niciun canal TV pe virf de munte, de exemplu.
Ce-o fi asa de grozav ca in tara sta, in care exista gospodarii care traiesc din agricultura de subzistenta sau in catune din munti, 500.000 oameni, dintre care multi batrini, nu vor mai putea nici sa-si foloseasca televizoarele, si nici nu-si pot cumpara altele. Se vor intoarce in epoca de piatra?
Ce-o fi asa de grozav ca in multe orase, chiar mari, precum Galatiul, nu mai exista niciun cinematograf.
Cinismul si superficialitatea nu aduc nimic bun.
N-am nimic impotrica televiziunii digitate, dar asta nu inseamna ca trebuie sistata cea analogica.
Are el dreptul sa abandoneze 500.000 gospodarii, probabil oameni saraci si izolati?
Foarte bine ca emite digital, dar cit costa mentinerea si a emisiei analogice, in conditiile in care echipamentele sint deja amortizate?
Vreti sa obtineti venituri pentru privati cu orice pret si din orice. In schimb, veti obtine salbaticie. nti-populismul e un bumerang care-l loveste pe cel ce-l promoveaza.
Daca nu se anula lcitatia , deja aveam transmisii DVB-T si eram si noi in rand cu lumea .Bulgaria , Ucraina, Rep Moldova au reteaua instalata deja si ne asteapta pe noi ca sa poata intra in emisie.
Caietul actual contine cateva conditii de eligibilitate pe care nu le poate indeplini nicio firma romaneasca. De asemenea fiind vroba de credit furnizor suma de 120 mil euro este foarte mare deoarece s-a inclus in aceiasi lcitatie echiparea celor 3 mux-uri pentru care snr are licenta.
Probabil ca in licitatia viitoare se va renunta la doua mux-uri si se va licita punere ain functiune numai a mux-ului care are ca termen de finalizare 31.12.2016 si care trebuie pus in functiune, macar si partial cu 40% acoperire incepand cu 17 iunie 2015 mux gratuit care va difuza obligatoriu programele TVR
Suma ar fi mult mai mica, poate la jumatate.
Ce are lipsa lantului nostru DVB-T/2 cu emisia vecinilor? Relevanta este ulterioara, cand se va redistribui spectrul VHF/UHF.
In rest de acord, probabil se va licita doar pentru muxul obligatoriu, ca sa ne acoperim obligatiile asumate international. DVB-T comercial nu are viitor in piata din RO, e prea mult cablu ieftin si lumea nu va cumpara decodor, plus nu intra posturile in multiplex pentru ca nu au avantaje economice. Catch 22.
Intrebarea este: ce au pazit pana acum domnii de la MSI, care au obligatia de a trece la DVB-T.
Cine pleaca ("in shuturi") de acolo?