Consiliul de Administratie al Radiocom (SNR) l-a revocat din functie pe directorul general al companiei, Gabriel Grecu, din cauza ratarii unor obiective de performanta, intarzierii procesului de implementare a televiziunii digitale si nerespectarii unor hotarari ale MSI cu privire la acest proiect, informeaza Mediafax, citand surse din SNR. Actionarul unic al SNR este Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI). Contactati de HotNews.ro, oficialii MSI au confirmat faptul ca Gabriel Grecu a fost revocat de la conducerea SNR de catre Consiliul de Administratie al companiei de stat.

Gabriel GrecuFoto: AGERPRES
  • "Hotararea privind revocarea lui Gabriel Grecu a fost adoptata de CA saptamana trecuta. Directorul tehnic al SNR, Eugen Brad, a fost numit director general interimar pana la numirea definitiva a unei persoane in aceasta functie. Revocarea lui Grecu a fost efectul neatingerii unor obiective de performanta stabilite prin contract. O parte dintre acestea se refera la pasii necesari implementarii televiziunii digitale pana la data stabilita si la nerespectarea unor hotarari ale actionarului unic cu privire la aceasta tema", au declarat pentru MEDIAFAX surse din SNR.

Grecu a declarat pentru MEDIAFAX, in a doua parte a lunii februarie, ca Radiocom va relua licitatia pentru realizarea unei retele de antene care va permite operatorului sa furnizeze servicii de TV digitala, estimata la 120 milioane euro, dupa ce nu a primit nicio oferta pana la expirarea termenului, prelungit de trei ori.

"SNR nu a primit nicio oferta pana vineri, 20 februarie, cand a expirat termenul de depunere. Interes din partea potentialilor ofertanti a existat, dar au solicitat de mai multe ori prelungirea termenului in vederea obtinerii de la bancii a finantarii necesare achizitionarii echipamentelor pentru reteaua de antene. SNR a prelungit de mai multe ori termenul, dar exista o limita. Din acest motiv, SNR va relua procedura de atribuire in cel mai scurt timp", a declarat Grecu la 23 februarie.

Intrebat daca reluarea procedurii de atribuire a contractului nu va impidica Romania sa respecte termenul de trecere la televiziunea digitala, care expira la 17 iunie 2015, Grecu a afirmat ca intarzierea va fi recuperata.

Cu o durata de doi ani si jumatate, contractul avea o valoare estimata de 531,4 milioane de lei, TVA inclusa (120,2 milioane euro), urma sa fie finantat din surse atrase (credit furnizor) si presupunea realizarea si implementarea a trei multiplexe nationale in vederea trecerii la televiziunea digitala terestra.

SNR a castigat in iunie 2014 trei licente de TV digitala (multiplexe) pentru suma de 1,02 milioane de euro, in urma unei licitatii a autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM).

Potrivit surselor citate, Consiliul de Administratie al SNR a stabilit ca obiectiv conducerii interimare mentinerea si implementarea proiectului privind televiziunea digitala. In perioada imediat urmatoare va fi analizata situatia si stabilita strategia viitoare.

"De asemenea, Consiliul de Administratie a aprobat revocarea director economic al SNR, Adrian Victor Lupu. In plus, a fost reluat procesul de avizare a documentatiei aferente licitatiei proiectului privind televiziunea digitala", au mai spus sursele citate.

UPDATE (18:20) HotNews.ro a solicitat Ministerului pentru Societatea Informationala sa precizeze data si motivele care au stat la baza inlaturarii de la sefia SNR a alui Gabriel Grecu, precum si ce masuri vor fi luate in perioada urmatoare pentru tranzitia la televiziunea digitala terestra, tinand cont ca termenele sunt deja greu de atins.

Iata raspunsurile Ministerului pentru Societatea Informationala catre HotNews.ro:

  • "1. Domnul Gabriel GRECU a fost revocat din functia de Director General al al Societatii Nationale de Radiocomunicatii S.A. in cadrul sedintei Consiliului de Administratie care a avut loc joi, 05.03.2015, conform competentelor date prin lege Consiliului de Administratie;
  • 2. Revocarea din functie a directorului general a avut la baza temeiuri legale si contractuale, respectiv neatingerea obiectivelor de performanta asignate.
  • O parte dintre acestea se refera la pasii necesari implementarii televiziunii digitale pana la data stabilita si la nerespectarea unor hotarari ale actionarului unic cu privire la aceasta tema.
  • 3. Dupa obtinerea tuturor aprobarilor necesare, Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A. va relansa in cel mai scurt timp posibil procedura de achizitie pentru implementarea televiziunii digitale terestre in Romania".

In Romania, tranzitia de la emisia analogica terestra de televiziune la emisia digitala terestra trebuie sa se incheie pana la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de Romania si a strategiei din acest domeniu adoptate de Guvern.

Dupa aceasta data, orice transmisie analogica terestra va inceta, aceasta fiind inlocuita cu transmisia digitala terestra a programelor de televiziune si servicii multimedia suplimentare. Cu alte cuvinte, persoanele care receptioneaza posturile TV printr-o antena, fara a fi abonati la serviciile unui operator, nu vor mai putea face acest lucru de la 17 iunie 2015.

Trecerea de la transmisia analogica la cea digitala permite transmiterea mai multor posturi TV cu o calitate superioara prin spectrul dedicat unui singur program TV transmis analogic.

Un multiplex digital (licenta) reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.

TVR a solicitat Guvernului, la sfarsitul saptamanii trecute, sa permita transmisia analogica terestra si dupa 17 iunie 2015, respectiv pana la 31 decembrie 2016, pentru ca toti platitorii taxei TV sa poata viziona in continuare programele Televiziunii Romane.