Telekom Romania trebuie sa dezvolte pana la sfarsitul acestui an o retea de internet de banda larga in 783 de localitati defavorizate din tara, insa proiectul, in valoare de 85,6 milioane euro, nu presupune si conectarea la internet a celor aproape 400.000 de locuitori din aceste zone. Dupa ce va finaliza reteaua, Telekom o va opera pentru 18 ani, conform contractului de concesiune castigat cu statul, dar conectarea la internet a clientilor finali o poate face orice operator care inchiriaza capacitate in aceasta retea. "Bineinteles ca avem tot interesul sa conectam clientii finali, insa exista o perioada de 6 luni dupa implementarea retelei in care noi nu avem voie sa facem acest lucru", a precizat joi Ovidiu Ghiman, director executiv pe segmentul business in Telekom Romania.

Ovidiu GhimanFoto: Telekom Romania

"Obiectivul proiectului Ro-Net este de a dezvolta pana la sfarsitul anului in cele 783 de localitati infrastructura de banda larga. Nu presupune conectarea imediata la internet a clientilor. Dupa conectarea celor 783 de localitati la un backbone de banda larga vom continua sa operam reteaua timp de 18 ani si exista o perioada de cateva luni in care orice operator din aceasta tara poate sa vina sa inchirieze capacitate in retea, fie pentru a dezvolta bucla locala si a deservi clientii din localitatile respective, fie pentru a imbunatati calitatea retelelor de telefonie mobila.

Obiectivul acestei retele este bineinteles in final conectarea clientilor finali, insa conectarea acestor nu se va face neaparat de Telekom Romania, ci se face de catre orice operator din Romania care inchiriaza capacitate peste aceasta retea. Bineinteles ca noi avem interesul sa conectam clienti finali. Exista insa o perioada de 6 luni dupa implementare in care noi nu avem acest drept", a declarat joi Ovidiu Ghiman, director executiv pe segmentul business in Telekom Romania in cadrul evenimentului in care grupul de firme controlat de Deutsche Telekom si-a prezentat strategia pentru 2015.

  • Ce este RO-NET si cand vor putea fi conectati la internet locuitorii din cele 783 de localitati

783 de localitati din zonele rurale defavorizate din Romania vor fi conectate la Internet pana la sfarsitul acestui an, in cadrul proiectului Ro-Net in valoare de peste 85,6 milioane de euro, a anuntat in luna ianuarie 2015 Ministerul pentru Societatea Informationala. Proiectul, finantat cu fonduri europene, va fi implementat, in urma licitatiei castigate anul trecut, de catre Telekom Communications si Telekom Mobile, avand ca tert sustinator pe Huawei Technologies, iar subcontractori pe Nextgen Communications, Avitech Co si Business Service Consult International.

Ro-Net vizeaza construirea unei infrastructuri nationale de comunicatii de banda larga in scopul furnizarii de servicii de comunicatii electronice in zone rurale defavorizate, care, in acest moment, nu au acoperire pentru servicii de internet de mare viteza.

Potrivit contractului, MSI a concesionat companiilor castigatoare dreptul de utilizare a infrastructurii construite, pentru o perioada de 18 ani. In acest interval, cele doua companii vor asigura, de asemenea operarea si mentenanta infrastucturii. Infrastuctura va ramane in proprietate publica si va fi disponibila la nivel wholesale pentru orice operator interesat sa furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali.

RO-NET va acoperi 783 din cele 2.268 de localitati identificate in urma unui studiu de fezabilitate ca 'zone albe', cu esec de piata, in care operatorii nu aveau planuri sa investeasca. Proiectul va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urban si rural, aducand internetul in banda larga mai aproape de aproximativ 130.000 de gospodarii cu circa 400.000 de locuitori, in jur de 8.500 de intreprinderi si 2.800 de institutii publice. Noua retea de distributie va avea aproximativ 4843 km.

  • Ce raspund oficialii Telekom Romania intrebati cand ar putea ajunge efectiv internetul in casele oamenilor

"Conform cerintelor din caietul de sarcini al proiectului RONET, Telekom Romania Communications si Telekom Romania Mobile Communications vor dezvolta o infrastructura de distributie pentru implementarea de retele de mare viteza in zonele rurale fara acoperire pentru servicii de internet de mare viteza. Cu alte cuvinte, vor crea o infrastructura la care se va putea conecta (prin semnarea de contracte wholesale) orice operator interesat sa furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali.

Conform prevederilor contractuale, pana la finalul acestui an, cei doi castigatori ai licitatiei trebuie sa finalizeze lucrarile de infrastructura. Ulterior, Comisia Europeana si reprezentantii MSI vor face receptia lucrarilor. Dupa primirea avizului din partea acestor autoritati privind indeplinirea conditiilor contractuale, Telekom Romania Communications si Telekom Romania Mobile Communications vor putea incepe sa incheie contracte de servicii wholesale cu alti operatori, pe baza carora cei din urma vor putea furniza servicii de Internet pentru locuiitorii zonelor vizate.

Ofertele pentru utilizatorii finali, inclusiv tarifele, vor fi stabilite in functie de strategiile comerciale ale operatorilor care aleg sa furnizeze servicii intr-o anumita zona.

Conform contractului in care sunt stipulate clar conditiile de acces la infrastructura pentru Telekom Romania Communications si Telekom Romania Mobile Communications, cele doua entitati trebuie sa acorde un interval de 6 luni altor operatori in care acestia din urma ar trebui sa inceapa implementarea lucrarilor pentru furnizarea de servicii comerciale intr-o anumita zona. Daca in aceasta perioada alti operatori nu isi exprima interesul pentru semnarea de servicii wholesale, castigatorii licitatiei au dreptul de a incepe demersurile pentru furnizarea de servicii pentru utilizatorii finali, in conformitate cu strategia comerciala a celor doua companii.

Aceste conditii au fost predefinite de autoritatile contractante ale proiectului, in linie cu reglementarile europene privind astfel de proiecte".