Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a lansat vineri o noua licitatie pentru alocarea a 52 de licente de televiziune digitala terestra, care nu au trezit nici un interes intr-o licitatie similara organizata anul trecut. Amintim ca la sfarsitul anului trecut, autoritatea a incercat sa vanda 61 de licente de televiziune digitala terestra, dar interesul a fost foarte mic, fiind adjudecate doar noua licente, dintre care cinci licente de catre 2K Telecom, firma controlata de familia deputatului Sebatian Ghita.

Antena YagiFoto: Electromag.eu

ANCOM a lansat vineri o noua licitatie pentru alocarea celor doua multiplexuri nationale, 31 de multiplexuri regionale si 19 multiplexuri locale de televiziune digitala terestra nealocate in procedurile anterioare.

  • Multiplexul digital reprezinta un grup de programe de radiodifuziune si televiziune, servicii multimedia suplimentare si alte date asociate de identificare transmise de la statiile de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecventa.

Prin intermediul fiecarui multiplex national se vor putea furniza servicii de televiziune digitala terestra la nivelul intregii tari, in timp ce multiplexurile regionale si locale vor acoperi fiecare cate o anumita zona de alocare ce poate fi echivalenta cu un judet, respectiv o localitate. Toate aceste multiplexuri se acorda pentru o perioada de 10 ani.

Pentru a putea participa la licitatie, cei interesati trebuie sa achizitioneze caietul de sarcini al carui pret este de 4.000 de lei, caiet care poate fi cumparat incepand cu data de 18 martie 2015 de la sediul autoritatii.

Conditiile de admitere in licitatie raman nemodificate fata de licitatia anterioara organizata pentru acordarea multiplexurilor regionale si locale.

Astfel, candidatul trebuie sa fie persoana juridica (societate comerciala) romana sau straina, sa fi depus toate documentele prevazute in mod complet si corect, iar durata de functionare prevazuta in actul constitutiv sa fie de cel putin 10 ani de la data intrarii in vigoare a drepturilor de utilizare a frecventelor radio. In situatia in care candidatul depune oferta pentru multiplexurile nationale, cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani sau pe perioada scursa de la infiintare, daca aceasta este mai scurta de 3 ani, trebuie sa fie de minimum 2.000.000 euro. Nu pot participa la licitatie mai multe companii care fac parte din acelasi grup.

Asa cum a fost stabilit prin strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la televiziunea digitala terestra aprobata de guvernul Romaniei, alocarea multiplexurilor se face prin procedura de selectie competitiva. Aceasta presupune ca fiecare ofertant sa depuna o oferta initiala prin care sa indice categoriile si numarul de multiplexuri pe care doreste sa le achizitioneze.

In functie de existenta sau nu a unei cereri mai mari decat oferta, licitatia poate continua cu runde primare pentru multiplexurile unde cererea depaseste oferta, pentru celelalte categorii desemnarea castigatorilor facandu-se pe baza ofertei initiale. Dupa ce se stabilesc castigatorii si preturile pentru fiecare multiplex solicitat, licitatia poate continua cu o runda de alocare in care multiplexurile vor fi repartizate ofertantilor castigatori pe baza sumelor suplimentare pe care acestia vor fi dispusi sa le plateasca pentru a obtine o anumita alocare a frecventelor.

Data limita de primire a candidaturilor este 22 aprilie 2015, dupa care, in data de 24 aprilie 2015, Autoritatea va anunta candidatii calificati in etapele ulterioare ale procedurii de selectie. Primele oferte castigatoare vor fi cunoscute in data de 5 mai 2015 si ANCOM va anunta apoi daca se impune organizarea etapei de licitatie pentru anumite categorii.

Taxa minima de licenta, care reprezinta pretul de pornire in cadrul licitatiei pentru fiecare din cele doua multiplexuri nationale, este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale si locale aceasta variaza intre 1.000 de euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localitati care nu este resedinta de judet si 10.000 euro pentru un multiplex alocat la nivelul unui judet din categoria E, conform clasificarii din caietul de sarcini. Taxele de licenta au fost stabilite de catre Guvern in luna februarie 2014.

Documentatia licitatiei poate fi accesata pe pagina de internet a ANCOM - aici.