Telekom Romania va implementa de la 1 aprilie 2015 un "proces de aliniere salariala" pentru angajatii din magazine care va schimba structura veniturilor totale astfel: salariul de baza fix se reduce de la 85% la 65%, iar comisionul de vanzari creste de la 15% la 35%, potrivit unor documente obtinute de HotNews.ro. Cei care nu sunt de acord sunt concediati de la 1 iulie 2015, urmand sa primeasca compensatii. Astfel, unii angajati au intrat vineri in greva japoneza considerand ca aceasta este o masura abuziva de reducerere a salariilor. Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Telekom sustin ca masura va duce la cresterea venitului total lunar pentru noua din zece angajati din magazine, in conditiile atingerii obiectivelor de vanzari.

Cum se modifica salarizarea angajatilor din magazinele TelekomFoto: Hotnews

Proces verbal

Proces verbal

Foto: Hotnews

Administratia Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) s-a consultat in data de 17 martie 2015 cu doua organizatii sindicale - Sindicatul National din Telecomunicatii (SNTc) si Sindicatul Liber din Telecomunicatii (SL-TC) cu privire la implementarea unui proces de aliniere salariala pentru angajatii din magazine, conform unui proces verbal obtinut de HotNews.ro.

Procesul de aliniere salariala prezentat celor doua sindicate prevede modificarea componentei veniturilor lunare totale prin reducerea partii fixe de la 85% la 65% si cresterea partii variabile, respectiv a comisionului de vanzari de la 15% la 35%.

Cele doua sindicate nu au fost de acord cu aceasta masura. Mai mult, pe site-ul Sindicatului Liber Independent Telecomunicatii 'Bogdan Voda' Suceava este anuntata o greva japoneza in cadrul Telekom Romania pentru vineri, 20 martie.

  • Iata comunicatul acestui sindicat in care se anunta greva japoneza:

"Dupa ce 3 ani la rand s-au taiat din CCM aproape toate beneficiile, ieri Administratia Telekom s-a gandit sa alinieze salariile personalului din magazinele TELEKOM. Defapt in traducere libera alinierea nu este altceva decat o diminuare a salariilor care si asa sunt mici raportate la cele 10-11 ore/zi pe care le lucreaza salariatii de acolo.

Pe de alta parte Administratia a inceput un fel de santaj si teroare la adresa celor din magazine trimitindu-le doua variante si anume: fie semneaza un aditional de diminuare a salariului fie semneaza un acord de plecare din Companie daca nu sunt de acord cu diminuarea de salariu.

Planul de aliniere salariala

Planul de aliniere salariala

Foto: Hotnews

Este umilitor ceea ce se intampla pentru ca in acest moment statul roman care inca mai detine 46 % in Telekom sa nu sprijine in nici un fel salariatii si asa putini care au mai ramas si duc greul in spate.

Cer public ca autoritatile statului cu competente in materie sa verifice ilegalitatile care se fac in acest moment in cadrul Telekom prin care practic obliga salariatii sa semneze diminuari de salarii in conditiile in care in data de 12.martie.2015 CEO Telekom a anuntat un profit EBITDA de 106 milioane de euro.

Consiliul de coordonare a decis ca vineri, 20.03.2015 pe parcusul intregii zile, toti membrii Sindicatului Bogdan Voda dar si cei ai Aliantei Sindicatelor din Tehnologia Informatiilor si Comunicatii-ANTIC, sa poarte pe mana stanga o banderola de culoare alba in semn de protest pentru decizia abuziva si absolut nejustificata de diminuare a salariilor de la magazinele TELEKOM.

Este de dorit ca si ceilalti salariati care sunt in asentimentul nostru sa procedeze la fel.

Pe banderola se poate scrie cu marcher negru textul de ,,GREVA JAPOZENZA" mai ales daca aceasta este pusa peste o haina sau camasa deschisa la culoare.

Cred ca este un precedent periculos, motiv pentru care trebuie sa fim uniti si sa nu cedam la aceste presiuni care vin din partea unor salariati care au salarii cu multe zerouri in spate.

Lider SLITc ,,Bogdan Voda"

  • Reactia conducerii Telekom Romania: Veniturile totale lunare vor creste pentru noua din zece angajati, in conditiile atingerii obiectivelor de vanzari

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Telekom Romania au precizat ca masura va duce la cresterea veniturilor angajatilor daca isi ating obiectivele de vanzari si au prezentat si alte detalii legate de un pachet de beneficii introdus tuturor angajatilor in acest an precum si o crestere salariala care va intra in vigoare de la 1 mai 2015.

Va prezentam in cele ce urmeaza toate precizarile facute pentru HotNews.ro de reprezentantii Telekom Romania:

"Incepand cu 1 aprilie, Telekom Romania va implementa o noua schema de remunerare pentru angajatii din magazinele Telekom, cu scopul de a alinia structura salariala si de a accelera eficienta in vanzari, prin aplicarea unei noi scheme de comisionare mult mai atractive, orientate spre performanta.

Acest proces de aliniere va determina cresterea venitului total lunar pentru noua din zece angajati din magazine, in conditiile atingerii obiectivelor de vanzari.

De asemenea, grupul de companii a introdus anul acesta un pachet flexibil de beneficii ce include 17 optiuni, printre care prime de vacanta, tichete de masa, asigurare de viata sau pensie privata.In plus, o crestere salariala de pana la 3,25% va fi implementata incepand cu 1 mai 2015.

Aceasta initiativa a fost discutata in mod transparent de managementul Telekom Romania cu reprezentantii sindicatelor. Totodata, compania a implementat o serie de canale interne de comunicare, pentru a raspunde fiecarei intrebari specifice din partea angajatilor.

Alinierea si imbunatatirea continua a politicilor de resurse umane fac parte din strategia Telekom de a deveni operatorul integrat numarul unu din Romania si, implicit, cel mai atractiv angajator din industrie. Noua schema de remunerare pentru angajatii din magazine este una competitiva la nivel de industrie si adaptata conditiilor actuale de piata"

Grupul Telekom Romania:

Grupul Telekom Romania este format din Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) si Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote) si are venituri anuale de peste un miliard de euro.

Actionarii Telekom Romania Communications sunt grupul elen OTE - 54,01% si Ministerul pentru Societatea Informationala - 44,99%.

Actionarii Telekom Romania Mobile Communications sunt: Cosmote Group, parte a OTE Group - 70% si Telekom Romania Communications - 30%.

Grupul Telekom Romania este controlat indirect de catre gigantul german Deutsche Telekom, in conditiile in care grupul german este actionarul majoritar al grupului elen OTE, cu 40% din actiuni.