​Grupul Hutchison Whampoa, detinut de Li Ka-shing, cel mai bogat om din Asia, este foarte aproape de finalizarea tranzactiei cu grupul spaniol Telefonica pentru achizitia operatorului britanic de telefonie mobila O2, pentru 10,5 miliarde lire sterline (15,7 miliarde dolari), conform unor surse citate de Financial Times, informeaza Reuters. Hutchison Whampoa detine deja pe piata britanica operatorul mobil Three, iar in urma achizitiei O2, cele doua operatiuni vor fuziona creand cel mai mare operator mobil britanic cu peste 31 milioane de utilizatori.

Operatorul britanic O2Foto: http://news.o2.co.uk/
  • UPDATE Grupul Telefonica a anuntat ca a incheiat tranzactia prin care isi va vinde divizia de telefonie mobila O2 din Marea Britanie catre Hutchison Whampoa pentru 10,25 miliarde lire sterline (15,2 miliarde dolari), informeaza Reuters. Finalizarea tranzactiei este subiect al aprobarii autoritatilor de reglementare, lucru care ar trebui sa se intample pana la 30 iunie 2015, cu o posibila prelungire a termenului pana la 30 septembrie 2015.

Telefonica a anuntat in 23 ianuarie 2015 ca a intrat in negocieri exclusive cu Hutchison Whampoa pentru vanzarea catre grupul cu sediul in Hong Kong a operatorului britanic O2 contra unei sume in cash de 10,25 miliarde lire sterline (13,5 miliarde de dolari).

De la momentul tranzactiei si pana acum, cele doua companii nu au intampinat probleme, ceea ce ar putea face ca un anunt final sa fie facut marti. Totusi, in conditiile in care tranzactia este inca in desfasurare, termenul ar putea fi depasit, a relatat FT pe baza unor surse apropiate tranzactiei.

Pentru a face rost de finantare, grupul Hutchison Whampoa, detinut de Li Ka-shing, cel mai bogat om din Asia, este in negocieri cu mai multe fonduri de investitii, printre care China Investment Corporation, Temasek si GIC precum si un alt fond de investitii din Qatar, pentru vanzarea a 30% din actiunile grupului.

Hutchison Whampoa a spus marti, ca reactie la aceste informatii, ca este inca in negocieri exclusive cu Telefonica si va veni cu noi informatii cand va fi momentul.

De notat ca in lua februarie a acestui an Deutsche Telekom si Orange au ajuns la un acord cu grupul britanic de telecomunicatii BT pentru vanzarea EE - cel mai mare operator mobil din aceasta piata, valoarea tranzactiei fiind de 12,5 miliarde de lire sterline. Dupa finalizarea tranzactiei, BT va deveni cel mai mare operator de servicii de comunicatii integrate fixe si mobile din Marea Britanie, la care Deutsche Telekom va fi cel mai mare actionar individual cu 12% din actiuni.