Orange Romania a infiintat in luna noiembrie a anului trecut o firma pentru plati si tranfer de bani de pe mobil, numita Orange Money SRL, iar in 17 decembrie 2014 a desemnat si un director general pentru aceste operatiuni - Cristina-Oltea Cosniceru (43 de ani). Conducerea celui mai mare operator local de telefonie mobila a anuntat in aceasta luna ca va lansa acest serviciu de plati pana la sfarsitul acestui an, fara alte detalii. Cum functioneaza? Datele grupului francez arata ca serviciul, lansat in 2008, permite transferuri de bani, plati si servicii financiare, fiind disponibil in 13 tari: Botswana, Camerun, Guineea, Coasta de Fildes, Iordania, Kenya, Madagascar, Mali, Mauritius, Maroc, Niger, Senegal si Uganda.

Orange MoneyFoto: Captura YouTube
  • VIDEO Cum functioneaza Orange Money:

Orange Money SRL a fost inregistrata la Registrul Comertului in 27 noiembrie 2014, conform datelor de la Ministerul de Finante. Firma este detinuta de Orange Romania (99,999375% din capitalul social) si de Jean Francois Fallacher, seful Orange Romania, care detine (0,000625% din capitalul social).

In 17 decembrie 2014, asociatii Orange Money au numit ca director general al firmei, pentru o perioada nedeterminata, pe Cristina-Oltea Cosniceru (43 de ani), potrivit unei decizii publicate miercuri, 25 martie in Monitorul Oficial.

Decizia a modificat si principalul obiect de activitate al firmei, care in prezent este urmatorul:

- Grupa CAEN 649 - alte activitati de intermedieri financiare, exclusiv activitati de asigurari si fonduri de pensii

- Clasa CAEN 6499 - alte intermedieri financiare n.c.a.:

A. emiterea de moneda electronica

B. operatiuni de plata cu moneda electronica in cazul in care fondurile nu sunt acoperite printr-o linie de credit: operatiuni de transfer-credit;

C. remiterea de bani".

Contactati joi, 26 martie, de HotNews.ro pentru mai multe detalii, oficialii Orange Romania au transmis numai urmatoarea precizare:

  • "Am creat compania Orange Money SRL cu scopul de a oferi clientilor nostri modalitati la indemana pentru plata rapida a diverselor facturi si servicii sau pentru a efectua transfer de bani".

Amintim ca tot in aceasta luna, Jean Francois Fallacher, seful Orange Romania, a spus ca serviciul Orange Money va fi lansat pana la sfarsitul acestui an.

  • Orange Money - un serviciu de succes pe continentul african, unde mai putin de 10% din populatie are conturi bancare, in timp ce mai mult de o treime are telefoane mobile

Datele grupului Orange arata ca "acest serviciu permite clientilor care se inregistreaza sa efectueze trei tipuri de tranzactii: transferuri de bani, ceea ce face posibil de a trimite si a primi bani de la telefon; plati ale unor anumite facturi de la distanta; servicii financiare - transferuri la si de la un cont bancar, plata salariilor, etc.

Acest serviciu de plata mobil, lansat in 2008, este in prezent disponibil in Botswana, Camerun, Guineea, Coasta de Fildes, Iordania, Kenya, Madagascar, Mali, Mauritius, Maroc, Niger, Senegal si Uganda.

De la lansarea sa, Orange bani sa dovedit a fi extrem de popular: mai mult de 20% din clientii Orange au deja un cont Orange Money in tarile in care a fost lansat serviciul. Acest procent arata nivelul de interes in aceasta oferta pe continentul african, unde mai putin de 10% din populatie au conturi bancare, in timp ce mai mult de o treime au telefoane mobile".

Conform datelor de pe site-ul Orange Botswana, pentru a folosi acest serviciu, clientii trebuie sa se inregistreze si sa-si activeze un nou cont - Orange Money, in care trebuie sa depuna si o suma minima care difera de la tara la tara. Inregistrarea se face la orice Orange Shop sau la magazine partenere. Pentru acest serviciu nu este nevoie sa ai smartphone. Transferul de bani se face simplu apeland un numar scurt si apoi urmand niste pasi, confirmarea tranzactiei fiind facuta prin SMS.

In luna martie 2014, Vodafone a lansat un serviciu de transfer de bani si plati, numit M-Pesa, prin care clientii operatorului pot trimite si primi bani sau face plati cu orice tip de telefon mobil, fara a avea nevoie de un cont bancar sau o conexiune de internet. Serviciul se activeaza gratuit si nu are costuri lunare asociate. Singurele operatiuni tarifate sunt depunerile si retragerile de bani, iar taxele sunt fixe, in functie de suma. Astfel, clientii platesc intre 1 si 3 lei, in functie de suma, pentru trimiterea de bani instant catre alt utilizator inregistrat M-Pesa. La retrageri, se plateste o taxa fixa per tranzactie, intre 2.5 si 30 de lei, in functie de suma.