​Nokia a anuntat ca a ajuns la un acord si va prelua producatorul francez de echipamente telecom Alcatel-Lucent, tranzactia urmand sa duca la crearea unui gigant telecom de peste 40 miliarde euro. Nokia va controla 66,5% din entitatea nou-formata, iar Alcatel-Lucent, 33,5%. E de asteptat ca tranzactia sa fie definitivata in prima parte din 2016. Entitatea creata va avea peste 110.000 de angajati si vanzari anuale cumulate de peste 26 miliarde euro. Alcatel are activitati si in Romania unde sunt peste 1.000 de angajati.

Ambele companii sunt emblematice pentru industria celor doua tari, insa in ultimii ani cele doua grupuri telecom au avut probleme financiare si au suferit si de pe urma unor decizii neinspirate de management. Negocierile pentru anuntul de azi au debutat in urma cu cateva luni si alianta este singurul mod in care cele doua companii pot face fata concurentei cu Ericsson si Huawei.

Principala conditie pusa de statul francez a fost ca Nokia sa nu reduca efectivele Alcatel_lucent in franta dincolo de tintele deja stabilite prin planul de reorganizare al companiei franceze. Alcatel_lucent are 6.000 de angajati pe cercetare-dezvoltare in Franta, iar statul este extrem de sensibil cand e vorba de concedieri si tine foarte mult la protejarea locurilor de munca.

Nokia are 62.000 de angajati, iar Alcatel-Lucent are peste 52.000 (din care peste 1.000 in Romania). Nokia valoreaza aproximativ 29 miliarde euro, iar Alcatel-Lucent, 15 miliarde euro. Vanzarile combinate ale celor doua grupuri ar fi de peste 26 miliarde euro/an.

Ambele grupuri au avut ani grei in lupta cu Ericsson si Huawei, insa exista multe puncte in care cele doua companii producatoare de echipamente telecom s-ar putea cmpleta reciproc (spre exemplu Nokia ar avea acces extins pe piata americana).

Ambele companii sunt considerate vulnerabile si o preluare nu ar crea neaparat un jucator puternic pe piata, insa ar crea noi teritorii de crestere pe diverse domenii. Impreuna, cele doua companii vor putea imparti costurile extrem de mari ale cercetarii si dezvoltarii de echipamente telecom de ultima generatie. In plus, si grupurile de telefonie mobila vor dori retele tot mai sofisticate pentru a face fata traficului de date care creste intr-un ritm uluitor.

Noua companie se va numi Nokia Corporation, va avea sediul in Finlanda si o prezenta puternica in Franta. Presedintele va fi Risto Siilasmaa, iar CEO-ul va fi Rajeev Suri.

Compania tinteste economii anuale de 900 milioane euro in 2019 la partea de costuri si reduceri anuale cu chletuielile din dobanzi de 200 milioane euro in 2017.

Nokia a vandut in 2013 divizia producatoare de telefoane mobile catre Microsoft, grupul finlandez ramanand cu o unitate de retelistica, o divizie mica de harti si o serie de brevete tehnologice. Ca semn al schimbarii, Nokia a anuntat ca va vinde divizia de harti HERE care este evaluata la peste 6 miliarde euro.

Alcatel a fuzionat in 2006 cu grupul american Lucent si, de atunci, a avut probleme financiare, anuntand in 2013 un plan de reorganizare prin car efectivele au fost reduse cu 10.000 de persoane.