Consiliul Concurentei vrea sa finalizeze in acest an o investigatie ce vizeaza posibila trucare a unei licitatii in IT, se arata in raportul autoritatii pe anul 2014. Contactati de HotNews.ro, oficialii Consiliului au precizat ca deruleaza din 2013 o investigatie privind o posibila intelegere intre companii de a participa cu oferte trucate, individuale si in asociere, la licitatia organizata de A.P.I.A. in 2008 pentru un contract IT de 12 milioane de euro. In cadrul investigatiei s-au efectuat inspectii inopinate la patru companii participante la licitatie, respectiv: Siveco, Teamnet, IBM si Intrarom.

Bogdan Chiritoiu, presedinte Consiliul ConcurenteiFoto: AGERPRES
  • "Din punct de vedere al aplicarii regulilor de concurenta, pentru anul 2015, autoritatea de concurenta urmareste finalizarea unor investigatii importante privind posibila incalcare a regulilor de concurenta, precum: investigatiile ce vizeaza trucarea de licitatii din sectorul laptelui, al energiei si din IT si investigatiile privind posibilele intelegeri anticoncurentiale din sectorul cerealelor si sectorul cinematografiei", se arata fara alte detalii in raportul Concurentei pe anul 2014.

Contactati de HotNews.ro, oficialii Conciliului Concurentei au facut urmatoarele precizari:

  • "Consiliul Concurentei deruleaza din anul 2013 o investigatie privind o posibila intelegere intre companii de a participa cu oferte trucate, individuale si in asociere, la licitatia organizata de A.P.I.A. in 2008 pentru atribuirea contractului cadru pentru servicii de extindere si dezvoltare a sistemului informatic.
  • In cadrul acestei investigatii, s-au efectuat inspectii inopinate la sediile a patru companii participante la procedura de achizitie. Cele patru companii sunt Siveco Romania S.A., Teamnet International SA, IBM Romania si Intrarom S.A.
  • Contractul cadru, avand o valoare estimata de 12 milioane euro (fara TVA) a fost atribuit asocierii "Siveco - Teamnet International si Abaco srl" pentru o perioada de trei ani".

"Raportul de investigatie va fi trimis si la Comisia Europeana cand va fi finalizat. Daca sunt gasite vinovate, firmele vor fi amendate pentru cartel", a precizat pentru HotNews.ro Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

In caz de cartel, cuantumul preconizat al sanctiunii este intre 4% si 8% din cifra de afaceri pe anul anterior sanctionarii.

Contactati de HotNews.ro, oficialii Siveco Romania, liderul asocierii care a castigat licitatia - conform datelor din SEAP - nu au dorit sa comenteze o investigatie in desfasurare.