Norvegia va fi prima tara din lume care va inchide emisia radio analogica FM in anul 2017 si va trece in schimb la emisia radio digitala - Digital Audio Broadcasting (DAB), o tehnologie care ofera o calitate superioara a sunetului si care permite transmiterea a zeci de programe in acelasi spatiu ocupat in prezent de cateva radiouri FM. Si alte tari din lume, in special din Europa si Asia de Sud-Est, se afla in plin proces de tranzitie catre implementarea standardului DAB. Care este situatia in Romania? La noi, 872 de statii FM publice si locale functioneaza in prezent in banda 87.5-108 MHz, iar implementarea unor retele T-DAB nu presupune inchiderea statiilor din FM, benzile utilizate de fiecare standard fiind diferite, au explicat pentru HotNews.ro oficialii Autoritatii de reglementare in Comunicatii.

Romania se pregateste de radioul digitalFoto: Free Images

Romania nu si-a asumat nicio obligatie la nivel international cu privire la intreruperea transmisiei analogice a posturilor de radio, asa cum este cazul televiziunii analogice terestre, au precizat pentru HotNews.ro oficialii ANCOM.

Am adresat aceasta intrebare in contextul in care Norvegia a anuntat recent ca va renunta complet la emisia radio analogica in standard FM in anul 2017 si va trece la emisia digitala in standard Digital Audio Broadcasting (DAB). Un proces similar de tranzitie de la analogic la digital se intampla si in televiziune.

Romania si alte 100 de tari s-au obligat in urma cu noua ani sa inchida emisia TV analogica terestra pana in 17 iunie 2015 si sa faca tranzitia tehnologica la emisia digitala, care permite difuzarea mai multor canale TV la o calitate superioara in acelasi spatiu ocupat de un canal analogic. Romania a ramas singura tara care nu a facut aceasta tranzitie si transmisia TV analogica risca sa creeze interferente prejudiciabile pentru emitatoarele ce functioneaza in tarile vecine. Peste un milion de romani si aproape 170 de televiziuni depind de difuzarea digitala terestra care risca sa nu fie implementata in termen.

Care este avantajul trecerii de la emisia radio FM la DAB si care este situatia in Romania?

  • "Ca si in cazul televiziunii digitale, transmisia posturilor de radio prin standardul Digital Audio Broadcasting - DAB ofera o calitate superioara a sunetului, precum si o utilizare mai eficienta a spectrului radio prin posibilitatea transmisiei mai multor programe intr-un spectru mai ingust", au precizat pentru HotNews.ro oficialii ANCOM.

Ministrul Culturii din Norvegia sublinia in aceasta luna avantajele digitizarii radioului in Norvegia.

Astfel, standardul DAB permite deja transmiterea a 22 de posturi radio nationale si mai este capacitate pentru alte 20 de posturi in acelasi pectru radio in care in sistemul FM nu puteau fi transmise decat 5 posturi radio la nivel national.

Conform comunicatului Ministerului Culturii din Norvegia, costurile transmiterii canalelor radio nationale prin tehnologia FM sunt de opt ori mai mari decat cele prin retele DAB.

  • Care este situatia in Romania? Se pregateste o licitatie pentru introducerea radioului digital in standard T-DAB

In tara noastra, Autoritatea de reglementare in comunicatii pregateste terenul pentru lansarea unei licitatii de introducere a radioului digital in standard T-DAB (Terrestrial Digital Audio Broadcasting).

  • "Romania are planificate 2 acoperiri de T-DAB in spectrul ocupat in prezent de canalele 11 si 12 de televiziune analogica (banda 216-230 MHz) prin intermediul carora se pot transmite 12 programe. In prezent, in Romania sunt 872 de statii FM publice si locale care functioneaza in banda 87.5-108 MHz, iar implementarea unor retele T-DAB nu presupune inchiderea statiilor din FM, benzile utilizate de fiecare standard fiind diferite", au declarat pentru HotNews.ro oficialii ANCOM.

Ce planuri sunt in aceasta directie?

  • "Pentru anul 2015, ANCOM a prevazut in planul de actiuni elaborarea unui chestionar prin care sa consulte si sa sondeze interesul operatorilor pentru T-DAB. In ceea ce priveste banda 87.5-108 MHz in care functioneaza in acest moment posturile de radio din Romania, nu exista nicio intentie de modificare a statutului acesteia", au mai spus reprezentantii autoritatii de reglementare.

In planul de actiuni pe 2015 al ANCOM este mentionat ca autoritatea va organiza o consultare publica pentru pregatirea unei licitatii in vederea alocarii spectrului radio pentru T-DAB (radiodifuziune digitala terestra) in banda VHF.

De subliniat ca Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR/Radiocom) care difuzeaza in prezent programele TV si radio ale SRTV si SRR are un proiect pilot de transmitere digitala a programelor de radio in sistem T-DAB. Serviciul este oferit in Bucuresti catre Societatea Romana de Radiodifuziune (Romania Actualitati, Romania Muzical, Radio Bucuresti si Radio 3Net).

  • Mai multe posturi radio romanesti transmit in prezent prin sistemul de emisie digitala terestra HD Radio

Standardul T-DAB nu este singurul sistem de emisie radio digitala. Potrivit Mediafax, modulatia in frecventa, sau FM, este un sistem de transmisie radio, patentat in 1933, in care unda purtatoare este modulata astfel incat frecventa sa variaza in functie de semnalul audio transmis.

Potrivit unui studiu realizat in 2012 de Pew Research Center, desi peste 90% dintre americani continua sa asculte posturile de radio AM si FM, cel putin o data pe saptamana, tot mai multi ascultatori din aceasta tara aleg in fiecare an sa renunte la radioul analog in favoarea posturilor cu transmisie exclusiv online.

Radioul digital reprezinta cea mai spectaculoasa imbunatatire de la introducerea standardului FM pentru radiodifuziune, in urma cu 50 de ani. HD Radio, DAB si DRM sunt principalele trei tipuri de transmisiuni digitale folosite in prezent.

In Romania, in prezent, posturile de radio Kiss FM, Magic FM, Rock FM si One FM transmit programe prin sistemul de emisie digitala terestra HD Radio, la Bucuresti si Craiova. Prin folosirea tehnologiei HD Radio, pe langa transmisia FM standard, este inserat, in aceeasi banda, si un sistem digital care transmite in Bucuresti si in Craiova posturile Kiss FM, Magic FM, Rock FM si One FM. Pentru receptionarea semnalului HD Radio este necesara achizitionarea unui aparat care detine aceasta tehnologie. Aceste aparate pot receptiona si posturile care emit in tehnologia clasica (AM si FM).