Peste un milion de romani, in special din rural, care receptioneaza TVR si cateva posturi TV private printr-o simpla antena montata pe casa, fara a plati un abonament de cablu sau satelit, vor mai putea face temporar acest lucru si dupa 17 iunie 2015, data la care ar fi trebuit sa fie inchisa emisia TV analogica terestra, conform obligatiilor internationale asumate de Romania inca din anul 2006. Astfel, TVR si posturile TV private care emit acum analogic in banda VHF (very high frequency - 174-230 MHz) vor avea voie sa-si continue emisia pana la data de 31 decembrie 2016, dupa care emisia analogica va fi inlocuita cu emisia in format digital.

  • "Din punctul de vedere al masurilor propuse, prin proiect nu se aduce atingere legii prin care tratatul a fost ratificat, textul stabilind o serie de masuri ce trebuie avute in vedere fie pentru continuarea emisiei, fie pentru incetarea imediata a acesteia in cazul in care sunt produse interferente inacceptabile statiilor de radiocomunicatii ce utilizeaza spectrul radio in conformitate cu angajamentele internationale la care Romania este parte", se precizeaza in Expunerea de motive a acestui proiect de lege supus dezbaterii vineri pe site-ul Ministerului pentru Societatea Informationala. (vezi documentul atasat acestui articol).

HotNews.ro a scris anterior despre acest proiect de lege si alte scenarii luate in calcul de autoritati, in urmatorul articol: EXCLUSIV/UPDATE2 Ce scenarii iau in calcul autoritatile pentru ca romanii care nu sunt abonati la cablu sau satelit sa mai poata receptiona TVR de la 17 iunie 2015

Ce prevede proiectul de lege privind masurile de asigurare a tranzitiei la televiziunea digitala terestra:

Art. 2. - (1) Emisia pe cale radio terestra a serviciilor publice si private de televiziune in sistem analogic, in banda de frecvente radio 174-230 MHz, poate continua, cu caracter temporar, pana la data de 31 decembrie 2016, in baza unui acord tehnic eliberat de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, cu respectarea urmatoarelor conditii cumulative:

  • a) nu produce interferente statiilor de radiocomunicatii ce utilizeaza spectrul radio in conformitate cu angajamentele internationale la care Romania este parte;
  • b) nu beneficiaza de protectie radio din partea statiilor de radiocomunicatii ce utilizeaza spectrul radio in conformitate cu angajamentele internationale la care Romania este parte;
  • c) frecventele radio sa fie asignate, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, pentru furnizarea pe cale radio terestra a serviciilor publice si private de televiziune in sistem analogic.

(2) In cazul aparitiei unor interferente datorate continuarii emisiei in conditiile alin. (1), reclamate de administratiile de comunicatii ale statelor vecine, titularul acordului tehnic va lua imediat toate masurile necesare pentru eliminarea emisiei radio ce a produs interferenta.

(3) Titularul acordului eliberat in conditiile alin. (1), cu exceptia titularului ce transmite programele publice de televiziune, are obligatia a plati anual un tarif de utilizare a spectrului in conditiile art. 62 din Legea nr. 504/2002 a audiovizualului, cu modificarile si completarile ulterioare.

In acest moment, in Romania, banda VHF este utilizata pentru transmisia de programe in sistem analogic terestru de catre operatorul public de televiziune, prin intermediul a 339 de statii de emisie, si de catre 5 operatori privati de televiziune, prin intermediul a 7 statii de emisie.

  • SNR va putea sa transmita si programele radioului public pana la 31 decembrie 2016

O alta modificare adusa de acest proiect de lege vizeaza radioul public.

  • "In ce priveste emisia serviciului public de radiodifuziune furnizat de Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR), drepturile de utilizare a frecventelor radio sunt detinute prin licenta acordata SNR conform prevederilor Legii nr. 504/2002 a audiovizualului, cu modificarile si completarile ulterioare, extinderea temporara a acestora realizandu-se in considerarea art. 52 alin. (51) din actul normativ amintit. Fata de acest subiect, textul actului normativ in vigoare nu contine dispozitii cu privire la modalitatea de acordare a drepturilor de utilizare a frecventelor radio destinate furnizarii programelor publice de radiodifuziune, drept pentru care, prin proiect, se propune clarificarea aspectelor semnalate", se precizeaza in expunerea de motive.

Mai exact, SNR primeste dreptul de a transmite programele SRR pana la 31 decembrie 2016. Iata ce se spune in proiectul de lege:

"Art. 3. - (1) Drepturile de utilizare a frecventelor radio acordate conform Legii nr. 504/2002 a audiovizualului, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru furnizarea pe cale radio terestra a serviciilor publice de radiodifuziune, pot fi extinse, cu caracter temporar, pana la data de 31 decembrie 2016.

(2) Utilizarea frecventelor radio pentru furnizarea pe cale radio terestra a serviciilor publice de radiodifuziune, ulterior termenului stabilit conform alin. (1), este conditionata de obtinerea unei licente de emisie in conditiile prezentei legi.

(3) Licenta de emisie prevazuta la alin. (2) se acorda in conditiile art. 26 alin. (2)-(6) si art. 28 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice, aprobata, cu modificari si completari, prin Legea nr. 140/2012, cu modificarile si completarile ulterioare.

(4) Valabilitatea licentei de emisie prevazute la alin. (2) este de 9 ani".