Proiectul pilot al Centrului de inovare in Securitate Cibernetica va fi lansat miercuri in Bucuresti, cu ocazia Summitului regional in domeniul securitatii cibernetice, a declarat luni Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala. Amintim ca in vara anului trecut, fostul ministru al Comunicatiilor, Razvan Cotovelea, a semnat marti un grant in valoare de 800.000 de dolari privind finantarea infiintarii unui Centru de inovare in domeniul securitatii cibernetice acordat de Agentia pentru Comert si Dezvoltare din SUA (USTDA) catre Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT - RO).

Sorin GrindeanuFoto: AGERPRES

La acel moment, ministrul Razvan Cotovelea a declarat ca Romania a fost aleasa dintre alte tari si centrul va fi unul de importanta regionala si ca finantarea de 800.000 de dolari va viza realizarea unui studiu de fezabilitate privind infiintarea unui Centru de inovare in domeniul securitatii cibernetice in Bucuresti, studiu realizat de firma americana General Dynamics. Ministrul a spus ca Romania a fost aleasa dintre alte tari si centrul va fi unul de importanta regionala.

Pentru detalii citeste si: UPDATE Guvernul SUA finanteaza cu 800.000 de dolari un studiu de fezabilitate privind infiintarea unui centru de inovare in domeniul securitatii cibernetice in Bucuresti

  • Augustin Jianu, directorul general al CERT-RO: Centrul de inovare se va focaliza pe rezolvarea problemelor dificile de securitate cibernetica ce afecteaza lumea de astazi

Prezent la Summitul regional de securitate cibernetica, Augustin Jianu, directorul general al CERT-RO, a facut urmatoarele declaratii despre proiectul pilot de infiintare a unui Centru de inovare in securitate cibernetica:

"- Pentru a imbunatati cadrul necesar cooperarii intre autoritatile publice din Romania, tarile vecine si marile companii ce produc solutii de securitate cibernetica, CERT-RO a infiintat Centrul de Inovare in securitate Cibernetica al carui proiect pilot va fi lansat miercuri cu prilejul Summitului Regional.

- Acest proiect pilot face parte din acordul de finantare incheiat in luna iunie 2014 intre CERT-RO si Agentia de Comert si Dezvoltare a Statelor Unite (USTDA) privind elaborarea unui studiu ce urmareste fezabilitatea strategia de implementare si modelul recomandat pentru infiintarea in Romania a Centrului de inovare in securitate cibernetica.

- In cadrul acestui proiect pilot CERT-RO asigura infrastructura conexa necesara, cadrul organizatoric general, precum si resursa umana necesara in vederea derularii activitatilor specifice inovarii.

- Centrul de inovare in securitate cibernetica isi propune sa dezvolte un spatiu de lucru bazat pe cunoastere in jurul domeniilor de activitate ale echipelor de tip CERT si sa incurajeze colaborarea servind drept canal de comunicare pentru institutii din Romania si companii private specializate pt a impartasi idei si a testa metode si tehnologii avansate de raspuns la incidente de securitate cibernetica.

- Prin centrul de inovare, CERT-RO va promova colaborarea intre resursele regionale si globale pt a rezolva seturi de probleme complexe. Centrul de inovare se va focaliza pe rezolvarea problemelor dificile de securitate cibernetica ce afecteaza lumea de astazi.

- Unele dintre capacitatile esentiale ale centrului de inovare includ: solicitari pt inovare sau asistenta; colaborarea dintre entitatile guvernamentale, militare, sectorul privat si institutii de invatamant; facilitati de testare si inovare ale tehnologiilor; training cu livrare locala sau la distanta si facilitarea oportunitatilor regionale comerciale de colaborare".