​Contractele de servicii postale au din ce in ce mai mult o componenta tehnologica importanta si nu mai este de ajuns sa ai 12.000-13.000 de factori postali pe fiecare ulita din tara, astfel ca Posta Romana pregateste o campanie serioasa de achizitii IT in acest an, a declarat luni pentru HotNews.ro Alexandru Petrescu, directorul general al Postei Romane, companie cu 27.500 de angajati. Acesta a spus ca Posta va demara, pana la sfarsitul acestei luni, o licitatie pentru achizitia de echipamente IT, contract in valoare de 18-19 milioane de euro. Motivul il reprezinta vechimea echipamentelor din companie, ultima achizitie IT semnificativa in Posta Romana fiind facuta in urma cu 9 ani.

Alexandru Petrescu, directorul Postei RomaneFoto: Posta Romana
  • "Cautam un furnizor de tehnologie, care sa ne furnizeze echipamentele solicitate, care va veni in parteneriat fie cu o finantare prin credit furnizor, fie cu o companie de leasing. Ramane ca in decursul negocierilor cu cei care se califica sa stabilim care este cea mai ieftina si potrivita solutie pentru noi. Tehnologia este necesara pentru ca ultima achizitie semnificativa pe zona de tehnologie in Posta Romana s-a facut in urma cu 9 ani. Va dati seama ca echipamentele sunt invechite. Este poate si unul dintre motivele pentru care se produc cozi in oficiile postale fiindca aplicatiile merg incet", a declarat luni pentru HotNews.ro Alexandru Petrescu, prezent la Summitul regional pentru securitate cibernetica.

Acesta a precizat ca achizitia vizeaza numai partea de hardware - desktopuri, printere si periferice - dar ca se are in vedere ca la scurt timp dupa instalarea acestor echipamente sa se caute si solutii software de centralizare informatica a datelor.

  • Posta Romana a revenit pe profit net in 2014, dupa cinci ani de pierderi

Alexandru Petrescu a mai declarat ca in data de 28 mai Adunearea Generala a Actionarilor va aviza situatia financiara pe 2014, care va consfinti trecerea pe profit net de 22,8 milioane lei.

  • "Asteptam data de 28 mai cand este programata o intalnire AGA pentru avizarea situatiei financiare pe 2014. Pana cum am tot mers pe estimari. Acum se va consfinti conform raportului anual de audit situatia financiara cu un profit net de 22,8 milioane lei. Evident pentru 2015 avem ca tinta sa pastram sustenabilitatea companiei si sa ramanem in marja de profit, dar cel putin la fel de important este sa avem o campanie extrem de serioasa de achizitii pe linie tehnologica deoarece fara achizitii serioase ne uitam la 2016 si anii care vin cu un mare risc de a a nu mai securiza contracte importante pentru Posta, asa cum am facut pana acum", a mai spus directorul general al Postei Romane.

Data limita pentru privatizarea Postei Romane este 28 septembrie 2015. Ce s-ar putea intampla daca esueaza tranzactia cu bPost

In privinta privatizarii Postei Romane, Alexandru Petrescu a precizat ca data limita este 28 septembrie 2015.

  • "Privatizarea are o data limita de 28 septembrie. Suntem in proces de due diligence cu bpost, posta belgiana. La momentul de fata ei fac toate explorarile economice necesare pentru a intelege cat mai bine situatia financiara trecuta, prezenta si eventual sa-si stabileasca reperele unui business plan de viitor. La momentul de fata, alaturi de ei, avem discutii cu oficialii Comisiei Europene in ceea ce priveste identificarea elementelor de ajutor de stat din contractele prezente sau trecute. Sper sa finalizam astfel incat cei de la bpost sa poata fi in pozitia de a depune o oferta angajanta de aceasta data", a spus Petrescu.

Ce ar insemna mai exact data de 28 septembrie si ce se va intampla daca bPost nu va depune o oferta angajanta?

  • "28 septembrie ar trebui sa fie data la care noul investitor, daca este acceptat in urma depunerii ofertei, ar trebui sa se inregistreze la Registrul Comertului. In functie de ce se va intampla vom hotari daca aceasta privatizare prin majorare de capital, demarata in 2012, se va finaliza cu o tranzactie sau daca oferta bpost nu este una atragatoare pentru Guvernul Romaniei, pentru situatia de astazi a companiei, pentru ca astazi Posta Romana nu mai este o oportunitate investitionala de avarie, ci una de crestere - o oportunitate pentru un operator postal sa consolideze prezenta Postei si sa devina pe termen lung un lider postal in serviciile postale si de curierat din Romania.
  • Ne asteptam ca oferta sa reflecte totusi situatia de astazi a Postei Romane. Sa nu uitam ca in 2014 am platit 88 de milioane de euro la bugetul de stat. Sper ca potentialii investitori sa inteleaga ca situatia financiara a companiei astazi  este una diferita fata de 2012 - este primul an in care intram pe profit.
  • Strict ipotetic vorbind daca oferta angajanta a investitorului nu este una satisfacatoare este foarte probabil ca Guvernul sa previzioneze si sa ia in considerare o posibila listare. Compania a ajuns astazi la un punct la care listarea poate fi o miscare posibila dar vom vedea ce se va intampla cand vom primi o oferta angajanta. Deocamdata toata atentia noastra este pe finalizarea cu succes a acestei tranzactii conform actualului parcurs", a explicat pentru HotNews.ro directorul general al Postei Romane.

Posta Romana are in prezent 27.500 de angajati si in momentul de fata nu mai este in plan nici un fel de restructurare la nivelul personalului, a mai spus acesta.

Amintim ca la inceputul lunii februarie 2015, statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI), a anuntat ca a acceptat oferta neangajanta depusa de operatorul belgian de servicii postale bpost pentru achizitionarea pachetului de 51% din actiunile detinute la Compania Nationala Posta Romana.

Acordul inseamna trecerea la urmatoarea etapa a procesului de privatizare, cea de due diligence, premergatoare depunerii unei oferte angajante. In luna septembrie 2014, fostul ministru al Comunicatiilor, Razvan Cotovelea, a declarat ca Posta Romana are nevoie de investitii in tehnologie de 75-100 milioane de euro pentru a furniza servicii similare Postei din Belgia, Germania sau Marea Britanie, bani pe care evident ca statul nu-i poate oferi pentru ca ar fi ajutor de stat.

Posta Romana este detinuta de statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala, in proportie de 75%, si de Fondul Proprietatea (FP) in proportie de 25%. Compania detine cea mai mare retea de distributie la nivel national, insemnand peste 80% din totalul subunitatilor postale care opereaza, in prezent, in Romania.