Companiile Info Total Press si TV Sat 2002 au castigat prin licitatie dreptul de a transmite pe cale radio terestra, in urmatorii 10 ani, programe de televiziune digitala in Suceava, Botosani, Bacau si Buzau, a anuntat miercuri Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Autoritatea desfasoara in prezent a treia licitatie pentru atribuirea de frecvente de televiziune digitala terestra, in care sunt scoase la vanzare 52 de multiplexuri digitale (nationale, regionale si locale).

Antena YagiFoto: Electromag.eu
  • Multiplexul digital reprezinta un grup de programe de radiodifuziune si televiziune, servicii multimedia suplimentare si alte date asociate de identificare transmise de la statiile de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecventa.

In urma ofertelor initiale depuse de cei trei candidati admisi in licitatia pentru alocarea multiplexurilor de televiziune digitala terestra, comisia de licitatie a anuntat ca au fost adjudecate 4 multiplexuri.

  • Astfel, Info Total Press S.A. si-a adjudecat 3 multiplexuri (2 regionale in Suceava si Botosani si unul local in Bacau) si TV Sat 2002 a castigat 1 multiplex regional in Buzau.

Intrucat companiile Grup Est Security S.R.L. si Info Total Press S.A. au depus oferte pentru acelasi multiplex din Piatra Neamt, licitatia va continua cu rundele primare de licitatie care vor incepe luni, 18 mai 2015.

Taxa minima de licenta, care reprezinta pretul de pornire in cadrul licitatiei pentru fiecare dintre multiplexurile regionale si locale, variaza intre 1.000 de euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localitati care nu este resedinta de judet si 10.000 de euro pentru un multiplex alocat la nivelul unui judet. Taxele de licenta au fost stabilite de Guvern printr-o Hotarare in luna februarie 2014.

Prin intermediul fiecarui multiplex regional si local se vor putea furniza servicii de televiziune digitala terestra la nivelul cate unei anumite zone de alocare ce poate fi echivalenta cu un judet, respectiv o localitate. Toate aceste multiplexuri se acorda pentru o perioada de 10 ani.