​​Posta Romana vrea sa ia un credit de 20 milioane de lei pentru finantarea activitatii curente, potrivit unui anunt publicat marti, 26 mai, in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Perioada de rambursare va fi de 12 luni, iar costurile cu acest credit sunt estimate la 1,004 milioane lei fara TVA. Directorul general al Postei Romane, Alexandru Petrescu, a declarat in 12 mai pentru HotNews.ro ca operatorul national de servicii postale a revenit pe profit net de 22,8 milioane lei in 2014, dupa cinci ani de pierderi.

Alexandru Petrescu, directorul Postei RomaneFoto: Posta Romana

Procedura este cea de negociere, iar criteriul de atribuire este pretul cel mai scazut. Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 26 iunie 2015, iar termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 29 iunie 2015. In aceeasi zi va avea loc si sedinta de deschidere a ofertelor.

Alexandru Petrescu, directorul general al Postei Romane, a declarat in 12 mai pentru HotNews.ro ca operatorul national de servicii postale, aflat in proces de privatizare, a revenit pe profit net de 22,8 milioane lei in 2014, dupa cinci ani de pierderi.

  • Data limita pentru privatizarea Postei Romane este 28 septembrie 2015. Ce s-ar putea intampla daca esueaza tranzactia cu bPost

In privinta privatizarii Postei Romane, Alexandru Petrescu a precizat ca data limita este 28 septembrie 2015.

  • "Privatizarea are o data limita de 28 septembrie. Suntem in proces de due diligence cu bpost, posta belgiana. La momentul de fata ei fac toate explorarile economice necesare pentru a intelege cat mai bine situatia financiara trecuta, prezenta si eventual sa-si stabileasca reperele unui business plan de viitor. La momentul de fata, alaturi de ei, avem discutii cu oficialii Comisiei Europene in ceea ce priveste identificarea elementelor de ajutor de stat din contractele prezente sau trecute. Sper sa finalizam astfel incat cei de la bpost sa poata fi in pozitia de a depune o oferta angajanta de aceasta data", a spus Petrescu.

Ce ar insemna mai exact data de 28 septembrie si ce se va intampla daca bPost nu va depune o oferta angajanta?

  • "28 septembrie ar trebui sa fie data la care noul investitor, daca este acceptat in urma depunerii ofertei, ar trebui sa se inregistreze la Registrul Comertului. In functie de ce se va intampla vom hotari daca aceasta privatizare prin majorare de capital, demarata in 2012, se va finaliza cu o tranzactie sau daca oferta bpost nu este una atragatoare pentru Guvernul Romaniei, pentru situatia de astazi a companiei, pentru ca astazi Posta Romana nu mai este o oportunitate investitionala de avarie, ci una de crestere - o oportunitate pentru un operator postal sa consolideze prezenta Postei si sa devina pe termen lung un lider postal in serviciile postale si de curierat din Romania.
  • Ne asteptam ca oferta sa reflecte totusi situatia de astazi a Postei Romane. Sa nu uitam ca in 2014 am platit 88 de milioane de euro la bugetul de stat. Sper ca potentialii investitori sa inteleaga ca situatia financiara a companiei astazi  este una diferita fata de 2012 - este primul an in care intram pe profit.
  • Strict ipotetic vorbind daca oferta angajanta a investitorului nu este una satisfacatoare este foarte probabil ca Guvernul sa previzioneze si sa ia in considerare o posibila listare. Compania a ajuns astazi la un punct la care listarea poate fi o miscare posibila dar vom vedea ce se va intampla cand vom primi o oferta angajanta. Deocamdata toata atentia noastra este pe finalizarea cu succes a acestei tranzactii conform actualului parcurs", a explicat pentru HotNews.ro directorul general al Postei Romane.

Posta Romana are in prezent 27.500 de angajati si in momentul de fata nu mai este in plan nici un fel de restructurare la nivelul personalului, a mai spus acesta.

Amintim ca la inceputul lunii februarie 2015, statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI), a anuntat ca a acceptat oferta neangajanta depusa de operatorul belgian de servicii postale bpost pentru achizitionarea pachetului de 51% din actiunile detinute la Compania Nationala Posta Romana.

Acordul inseamna trecerea la urmatoarea etapa a procesului de privatizare, cea de due diligence, premergatoare depunerii unei oferte angajante. In luna septembrie 2014, fostul ministru al Comunicatiilor, Razvan Cotovelea, a declarat ca Posta Romana are nevoie de investitii in tehnologie de 75-100 milioane de euro pentru a furniza servicii similare Postei din Belgia, Germania sau Marea Britanie, bani pe care evident ca statul nu-i poate oferi pentru ca ar fi ajutor de stat.

Posta Romana este detinuta de statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala, in proportie de 75%, si de Fondul Proprietatea (FP) in proportie de 25%. Compania detine cea mai mare retea de distributie la nivel national, insemnand peste 80% din totalul subunitatilor postale care opereaza, in prezent, in Romania.