Ministrul pentru Societatea Informationala, Sorin Grindeanu, a declarat joi ca a trimis catre CNA o propunere legislativa privind scaderea TVA-ului la 9% pentru distribuitorii de programe TV si constituirea unui fond la care acestia sa cotizeze cu 5% din veniturile anuale pentru incurajarea programelor educative, informative si culturale. Intrebat daca initiativa legislativa se refera doar la cablisti, Ministrul Grindeanu a declarat ca nu vrea sa faca nici o discriminare intre cablu si satelit si ca atat scaderea TVA la 9% cat si crearea unui fond la care sa se cotizeze cu 5% din veniturile anuale se vor aplica distribuitorilor de servicii TV.

Sorin GrindeanuFoto: Hotnews

"Am citit foarte atent propunerea membrului CNA Valentin Jucan, referitoare la constituirea acelui fond de 5% pentru incurajarea programelor educative si informative. Este o propunere pe care noi ca si minister am trimis-o catre CNA azi. Concomitent propunem si scaderea TVA la 9% pentru cablisti", a spus Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala, in cadrul unei conferinte organizate de Institutul National de Cercetare in Informatica (ICI) in colaborare cu Agentia Nationala pentru Societatea Informationala NIA din Coreea de Sud.

Intrebat ulterior daca initiativa legislativa se refera doar la cablisti, Ministrul Grindeanu a declarat ca nu vrea sa faca nici o discriminare intre cablu si satelit si ca atat scaderea TVA la 9% cat si crearea unui fond la care sa se cotizeze cu 5% din veniturile anuale se vor aplica distribuitorilor de servicii TV.

Paginademedia.ro a informat marti, 2 iunie, ca mai multi senatori PNL au inaintat proiectul propus de Valentin Jucan, membru CNA, de instituire a unui fond audiovizual care sa ajute principalele televiziuni din Romania.

Potrivit acestui proiect, companiile de cablu ar trebui sa cotizeze cu 5% din incasarile anuale iar banii ar urma sa fie impartiti primelor 12 televiziuni din lista must carry. O Comisie va stabili la cine ajung banii, pe baza unor "proiecte editoriale".

Reamintim ca Valentin Jucan a adresat in luna aprilie o scrisoare scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis si premierului Victor Ponta, prin care propunea instituirea acestui fond.