Valoarea pietei de servicii de tip cloud computing din Romania va depasi 150 de milioane de euro pana in 2017, in conditiile in care companiile si institutiile publice constientizeaza necesitatea acestora si incep sa le implementeze, estimeaza Euroweb, un important furnizor de solutii IT pentru segmentul companii. Amintim ca Institutul National de Cercetare in Informatica (ICI) a atribuit prin licitatie la sfarsitul anului trecut un contract de peste 17 milioane de euro, finantat cu fonduri UE, catre asocierea formata din grupul UTI, Ymens Teamnet (parte a grupului fondat de Sebastian Ghita) si CP Consultant Services, avand ca subcontractanti pe Siveco si Romsys, pentru realizarea unei platforme de tip cloud pentru institutiile publice din Romania, care ar trebui finalizata la sfarsitul acestui an.

Nazmi Caglar Boluk, CEO Euroweb RomaniaFoto: Euroweb Romania

"Gradul de adoptie in Romania al serviciilor cloud era sub 10% in 2013, insa, in urmatorii ani, ne asteptam la o crestere semnificativa, tinand cont de faptul ca se va da unda verde la fondurile europene, pentru perioada 2014 - 2020. Estimam o crestere semnificativa a cererii din partea firmelor mici si a institutiilor publice, odata ce Comisia Europeana a stabilit regulile de finantare a proiectelor din IT in 2014", sustine Nazmi Caglar Boluk, CEO Euroweb Romania.

Euroweb estimeaza pentru 2015 un avans de 20% a industriei locale de servicii de tip cloud.

Adoptia serviciilor cloud in sectorul privat reduce costurile de utilizare a solutiilor IT (companiile pot face economii de la cheltuieli pentru servere, licente software, hosting, colocare, mentenanta sau personal tehnic ultraspecializat), ofera acces la un model de tarifare bazat pe procentul de utilizare SAAS (Software As A Service), presupune flexibilitate, iar informatia este foarte bine structurata si centralizata.

Sectorul public se orienteaza catre tehnologia cloud computing din mai multe motive: in primul rand, reducerea costurilor si cresterea semnificativa a eficientei muncii in cadrul administratiilor. In plus, adoptarea unor astfel de tehnologii permite realizarea facila a unor sisteme orientate pe functionalitate si pe nevoia cetateanului pentru o interactiune eficienta cu administratia publica.

Si la nivelul utilizatorilor individuali lucrurile se schimba. Potrivit Euroweb, aplicatiile de mobil din cloud, elementele media, retelele de socializare, muzica si video-streaming-ul vor cunoaste o crestere semnificativa, iar elementele create in cloud vor deveni si mai necesare utilizatorilor.

Euroweb furnizeaza in prezent servicii de tip cloud, precum Virtual Private Server (VPS - Server Virtual Privat) si Virtual PBX (Private Branch Exchange - sistem privat de comutatie telefonica gazduit de un operator de telecomunicatii) - solutii care pot fi permanent customizate pentru a raspunde nevoilor imediate ale companiilor. Un astfel de sistem functioneaza la distanta, permitand comunicatii clare si eficiente. Sistemul este individual si este dedicat fiecarui abonat in parte.

Euroweb are in vedere pentru perioada urmatoare sa lanseze solutii de infrastructura si de securitate in cloud. Un exemplu in acest sens este Managed DDoS Protection, un serviciu care protejeaza companiile impotriva atacurilor de tip DDoS (Distributed-Denial-of-Service), care se afla intr-o continua evolutie.

Obiectivul atacurilor de tip DDoS este sa distribuie un numar foarte mare de cereri catre sistemul informatic sau baza de date ale unui website, pentru ca acesta sa nu mai fie disponibil pentru utilizatori. Serviciul Managed DDoS Protection opreste aceste atacuri inainte ca ele sa ajunga la destinatie.

  • 17 milioane de euro intr-o platforma de tip cloud pentru institutiile publice din Romania. Marea intrebare e daca o va folosi cineva

Amintim ca Institutul National de Cercetare in Informatica (ICI) a atribuit prin licitatie la sfarsitul anului trecut un contract de peste 17 milioane de euro, finantat cu fonduri UE, catre asocierea formata din grupul UTI, Ymens Teamnet (parte a grupului fondat de Sebastian Ghita) si CP Consultant Services, avand ca subcontractanti pe Siveco si Romsys, pentru realizarea unei platforme de tip cloud pentru institutiile publice din Romania, care ar trebui finalizata la sfarsitul acestui an.

Teoretic, server-e virtualizate si alte servicii de tip cloud ar putea fi folosite gratuit de institutiile publice prin aceasta platforma. Practic insa, desi mai sunt sase luni pana la finalizare, in afara de ICI, nu se stie inca cine o va folosi si nici nu este vreo reglementare care sa oblige institutiile sa-si reduca cheltuielile IT prin folosirea acestei platforme.

Introducerea serviciilor de tip cloud este prevazuta de autoritatile romane in Strategia Agenda Digitala pentru Romania 2020, un document strategic adoptat prin Hotarare de Guvern in luna aprilie din acest an si care a fost o conditie ex-ante pentru accesarea de catre Romania a celor peste 30 de miliarde de euro fonduri structurale si de coeziune care i-au fost alocate pentru perioada 2014-2020. ICI-PRO - un proiect dat ca exemplu in Strategia Agenda Digitala pentru Romania 2020

Despre Euroweb

Euroweb Romania este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala de telecomunicatii. Compania este specializata in furnizarea de solutii de busines IT&C dedicate segmentului B2B. Euroweb are in prezent 80 de angajati si dispune de centre operationale in Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca si Iasi, care deservesc peste 1.000 de clienti din segmente precum: financiar-bancar, servicii, productie si telecomunicatii.

Incepand cu anul 2010, actionarul principal al Euroweb Romania S.A. este TT International Holdings BV, parte a grupului Turk Telekom care detine cea mai mare infrastructura de telecomunicatii din regiune.