Nokia a confirmat luni ca ar putea incepe proiectarea si licentierea de telefoane mobile sub brand propriu in 2016, informeaza Reuters. Nokia, care si-a vandut in primavara lui 2014 divizia de telefoane mobile catre Microsoft, dupa ani de scaderi ale vanzarilor, a anuntat luni ca isi cauta un partener comercial care sa se ocupe de producerea, vanzarea, marketingul si suportul tehnic al acestor terminale. De notat ca, Microsoft a anuntat saptamana trecuta concedierea a 7.800 de angajati pentru reducerea costurilor, disponibilizari care vor afecta inclusiv divizia producatoare de smartphone-uri cumparata de la Nokia.

Nokia XFoto: Hotnews

In anuntul facut luni, si citat de Reuters, Nokia a precizat ca primele telefoane sub brand propriu nu vor putea fi puse in vanzare mai devreme de trimestrul patru al anului 2016, data la care, potrivit acordului cu Microsoft, are dreptul de a-si folosi din nou numele pe telefoane mobile.

Microsoft a cumparat divizia de telefonie mobila a Nokia cu 7 miliarde dolari in primavara lui 2014, producatorul finlandez ramanand cu o unitate de retelistica, o divizie mica de harti si o serie de brevete tehnologice.

In luna aprilie din acest an, Nokia a anuntat ca a ajuns la un acord si va prelua producatorul francez de echipamente telecom Alcatel-Lucent, tranzactia urmand sa duca la crearea unui gigant telecom de peste 40 miliarde euro. Nokia va controla 66,5% din entitatea nou-formata, iar Alcatel-Lucent, 33,5%. E de asteptat ca tranzactia sa fie definitivata in prima parte din 2016. Entitatea creata va avea peste 110.000 de angajati si vanzari anuale cumulate de peste 26 miliarde euro. Alcatel are activitati si in Romania unde sunt peste 1.000 de angajati.

De cealalta parte, dupa preluarea diviziei de terminale mobile de la Nokia, Microsoft a renuntat treptat la folosirea numelui Nokia pe smartphone-urile Lumia, care in prezent se numesc Microsoft Lumia.

Totusi, lucrurile nu sunt deloc simple pe piata telefoanelor mobile. Saptamana trecuta, Microsoft a anuntat ca intentioneaza sa desfiinteze pana la 7.800 de locuri de munca, in cadrul masurilor de reorganizare a diviziei de telefoane si hardware puse in practica de directorul general Satya Nadella, potrivit Mediafax.

Concedierile vor afecta angajatii diviziei hardware si alte parti ale companiei, inclusiv divizia producatoare de smartphone-uri cumparata de Microsoft anul trecut de la compania finlandeza Nokia

Grupul va reevalua in scadere valoarea fondului comercial la divizia de telefoane Nokia cu aproximativ 7,6 miliarde de dolari si va inregistra costuri de restructurare de aproximativ 750-850 milioane de dolari.