Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a atribuit in 8 iulie 2015 catre Teamnet International, grup fondat de Sebastian Ghita, un contract in valoare de peste 57,04 milioane lei (aproape 13 milioane euro) pentru extinderea Sistemului 112 pana la nivelul resurselor mobile ale agentiilor de interventie Ambulanta si SMURD si al Unitatilor de Primiri Urgente, potrivit unui anunt publicat, miercuri, in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Sebastian Ghita, urmarit penal de DNA, este acuzat ca ar fi constituit un grup in care erau implicate 53 de firme si 24 de persoane de maxima incredere - rude si prieteni - prin intermediul carora ar fi rulat sume imense de bani si ar fi prejudiciat statul, printre contractele anchetate fiind unele cu STS si MAE.

Interventie 112Foto: Hotnews

Conform datelor din SEAP, la aceasta licitatie au fost depuse 8 oferte, fiind declarata castigatoare oferta depusa de asocierea Teamnet Project Management Solutions, Teamnet International, Dedalus Teamnet si S&T Romania.

Alte oferte (vezi documentul atasat) au mai fost depuse de catre:

  • 1. Asocierea dintre Mira Telecom SA, Mira Technologis Group SRL si Radcom SRL, avand ca subcontractant pe Logic Computer SRL.
  • 2. Asocierea Elsaco Solutions SRL, Greensoft SRL
  • 3. Ericsson Telecommunications Romania SRL, avand ca tert sustinator pe Ericsson AB Suedia
  • 4. Asocierea Felix Telecom SRL si Info World SRL
  • 5. Asocierea dintre Beta 80 SpA, avand ca subcontractant Net Brinel SA
  • 6. Romsys SRL
  • 7. Asocierea Hewlett-Packard (Romania) SRL, Provus Service Provider SA, avand ca subcontractanti pe Ageximco SRL si pe Iello-Dev SRL

HotNews.ro a scris despre aceasta licitatie si modul operational de lucru preconizat in urma implementarii extinderii infrastructuii Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU), denumit si Sistemul 112, inca de la lansarea acesteia, in luna februarie 2015.

De notat ca Sebastian Ghita este in prezent urmarit penal de catre DNA, fiind acuzat de fapte de trafic de influenta, evaziune fiscala, spalare de bani, complicitate la schimbarea destinatiei fondurilor UE si coruperea alegatorilor la alegerile parlamentare din 2012 si la cele prezidentiale din 2014. Potrivit procurorilor DNA, Sebastian Ghita prin intermediul a nu mai putin de 54 de firme pe care le controleaza direct sau prin interpusi ar fi "spalat" banii europeni si de la buget pe care i-ar fi primit drept comisoane pentru sprijinul acordat unor firme sa castige contracte pe bani publici.

Procurorii sustin ca, Sebastian Ghita, desi a renuntat direct la actiunile pe care le avea in diversele sale firme inca din 2012 cand a devenit deputat, acesta controleaza inca, direct sau indirect (prin interpusi - 23 persoane fizice) 54 de firme.

Pentru detalii citeste si: Cum functiona reteaua Sebastian Ghita: DNA sustine ca 54 de firme controlate direct sau prin interpusi spalau comisioanele de 10% din contractele publice sau din bani europeni. Sechestru pe 130 de milioane de lei la cele 51 de firme controlate de deputatul PSD. Vezi lista completa

  • Procurorii DNA sustin ca MAE si STS ar fi fost prejudiciate in trecut de firmele controlate de Sebastian Ghita

Potrivit unor informatii recente prezentate atat de Stiripesurse.ro, cat si de Romania Libera, printre contractele cu probleme anchetate de DNA se numara un contract cu Ministerul Afacerilor Externe, de 18,2 milioane de euro, si un contract cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale, de 15,9 milioane de euro.

Astfel, intr-un raport de constatare preliminar intocmit de specialistii DNA la data de 28.05.2015, si prezentat de Stiripesurse.ro, se mentioneaza:

"Din analiza documentelor aflate la dosarul cauzei rezulta ca societatile comerciale controlate de numitul Ghita Sebastian Aurelian (identificate 53 de firme si 24 persoane fizice), asa numitul grup Ghita Asesoft, in perioada 2000-2015, au organizat pentru desfasurarea operatiunilor financiare, un labirint de operatiuni de incasari si plati in care intra sume provenind, in cea mai mare parte, de la unitati bugetare, fonduri publice (129.343.768 lei), si ies sume catre persoane fizice si persoane juridice avand sediul in asa numite paradisuri fiscale sau care se sustrag controlului fiscal, controlate de membrii grupului (27.329.576,13 lei, 3.206.384 euro si 307.791 USD). (..)

Privitor la operatiunile efectuate cu unitati bugetare mentionam in mod deosebit contractele incheiate in anul 2010 cu:

- Ministerul Afacerilor Externe - 18,2 milioane euro (Sistem gestionare vize), fonduri PHARE din Facilitatea Schengen;

- Serviciul de Telecomunicatii Speciale - 15,90 milioane lei"

Bogdan Padiu

Bogdan Padiu

Foto: TeamNet

UPDATE1 (23 iulie 2015) Contactati miercuri, 22 iulie, de HotNews.ro in legatura cu atribuirea acestui contract, in contextul acuzatiilor formulate de DNA ca MAE si STS ar fi fost prejudiciate in trecut de firmele controlate de Sebastian Ghita, reprezentantii Teamnet au transmis urmatorul punct de vedere:

"Ca urmare a speculatiilor aparute in presa, reiteram faptul ca Teamnet Group respecta prevederile legale si standardele etice din Romania si UE in desfasurarea tuturor contractelor din sectoarele public si privat. De asemenea, precizam ca Teamnet nu are nicio legatura cu Sebastian Ghita de mai multi ani. Rezultatele Grupului au la baza o echipa bine pregatita, care livreaza oferte si solutii competitive, in linie cu cerintele clientilor. Expertiza noastra in domeniul managementului situatiilor de urgenta, demonstrata de-a lungul timpului prin proiectele de anvergura desfasurate, a adus premii si recunoastere internationala Romaniei. Distinctia EENA (European Emergency Number Association) acordata Serviciului de urgenta 112 din Romania in aprilie a.c., pe baza concluziilor celui mai recent raport al Comisiei Europene, a aratat faptul ca tara noastra se afla printre primele cinci state europene ca timpi de reactie si acuratete de localizare. Prin acest sistem sunt gestionate milioane de apeluri. Asadar, nu putem vorbi de un prejudiciu adus statului, dat fiind insusi scopul final al acestor proiecte, de a sustine eficientizarea activitatii echipelor operationale din sistemul national pentru servicii de urgenta", a declarat Bogdan Padiu, CEO al Teamnet Group.

De asemenea, in privinta sechestrului pus de DNA asupra conturilor societatii, Bogdan Padiu a precizat ca:

  • "Inalta Curte de Casatie si Justitie a aprobat in cursul zilei de 9 iulie, contestatia companiei noastre cu privire la masurile asiguratorii instituite asupra Teamnet International pe data de 24 iunie a.c. Teamnet isi desfasoara activitatea conform legislatiei internationale si nationale. In tot acest timp, ne-am mentinut deschiderea cu privire la colaborarea cu autoritatile si am ramas increzatori in decizia finala a acestora. Vom continua sa depunem toate eforturile pentru a ne asigura ca operatiunile Teamnet si relatia cu autoritatile si cu partenerii nostri se vor desfasura in conditii cat mai bune".

Tot in dosarul deschis de procurorii DNA lui Sebastian Ghita, judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis in 7 iulie ridicarea sechestrului pus pe conturile bancare si actiunile detinute de Radu Bogdan Nedelcu si Bogdan Padiu.

  • UPDATE2 (25 iulie) STS spune ca nu a primit nicio instiintare oficiala referitoare la vreun posibil prejudiciu si ca atribuirea acestui contract s-a facut in urma unei licitatii

"Serviciul de Telecomunicatii Speciale nu a primit nicio instiintare oficiala referitoare la vreun posibil prejudiciu in legatura cu cele mentionate de dvs. De altfel, atribuirea contractului la care faceti referire s-a facut in urma unei licitatii publice, cu stricta respectare a legislatiei in domeniu si a procedurilor din Sistemul Electronic de Achizitii Publice. Inscrierea firmei amintite a fost acceptata intrucat nu se afla in blacklist-ul companiilor ce au interdictie de a participa. Pe de alta parte, nu dorim sa facem niciun fel de aprecieri fata de unele informatii neoficiale aparute in spatiul public", a declarat pentru HotNews.ro, purtatorul de cuvant al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, colonel Adrian Fulea.

Pentru detalii privind acest dosar penal citeste si: