Primii castigatori ai licitatiei pentru reteaua nationala de televiziune digitala terestra: 50% din populatie ar trebui sa poata receptiona 'free to air' maxim 16 programe TV pana la sfarsitul lui 2015

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 30 iulie 2015, 12:11 Economie | Telecom


Televiziune digitala terestra
Foto: Free Images
 documente
(30 Iul 2015) PDF, 561KB
(30 Iul 2015) PDF, 102KB
Ericsson Romania, Frontal Communication, Imagine Communications si RomTek sunt primii castigatori ai licitatiei pentru reteaua nationala de televiziune digitala terestra, care ar trebui sa le ofere romanilor posibilitatea de a receptiona din eter, fara plata unui abonament, pana la maxim 16 programe TV publice si private. Pentru receptia programelor este nevoie de o simpla antena terestra si un televizor digital (in standard DVB-T2) sau un televizor clasic legat la un receptor digital (set top box) tip DVB-T2. Deocamdata, Societatea Nationala de Radiocomunicatii, care opereaza aceasta platforma, face teste in Bucuresti, Timisoara, Cluj si Iasi, iar pachetul de programe transmis este sarac: TVR1, TVR2, TVR3, TVR News si TVR HD.

Dupa esecul unei licitatii de peste 120 milioane de euro, soldata cu demiterea directorului general, Gabriel Grecu, Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) a relansat in luna mai 2015 licitatia pentru implementarea unei retele nationale de televiziune digitala terestra. De aceasta data se doreste implementarea unui singur multiplex digital pe care se vor transmite 'free to air' programe publice si comerciale de televiziune si care va asigura o acoperire de minim 90% din populatia tarii pana la data de 31 decembrie 2016. Licitatia este impartita in doua parti, iar proiectul are o valoare cumulata estimata la 115,64 milioane de lei cu TVA (peste 26,2 milioane de euro) si va fi finantat din surse atrase (credit furnizor).

 • Un multiplex digital reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.

Acest multiplex DVBT-2, pentru care a fost lansata licitatia de 115,6 milioane lei, ar trebui sa fie capabil sa transmita 16 programe in format Standard Definition (SD) sau o combinatie de programe SD-HD, cu minim 4 licente pentru programe HD (High Definition), potrivit documentatiei de atribuire.

 • Licitatia pentru reteaua nationala de televiziune digitala terestra a fost impartita in doua parti. Ce oferte au fost depuse si cine sunt primii castigatori

HotNews.ro a scris in luna mai din acest an despre relansarea acestei licitatii, impartite in doua parti:

- primul contract, care are o valoare estimata fara TVA de peste 101,5 milioane lei, precupune achizitia de echipamente, servicii si lucrari conexe.
- al doilea contract, care este impartit in 4 loturi, are o valoare totala estimata, fara TVA de peste 14,05 milioane lei si presupune presupune:
    -reconfigurare si extindere functionala Headend DVB-T Herastrau pentru 1 MUX DVB-T2 cu 16 programe SD, EPG, insertie date, sistem management pentru includerea emitatoare site inclusiv verificare conditie SFN, etc.;
    - Sistem billing pentru producatori content inclus in sistem management Headend.

Datele din SEAP (vezi documentele atasate articolului) arata ca pentru primul contract au fost depuse doua oferte:
 • 1. Asocierea formata din Frontal Communication SRL (lider) si GatesAir INC (asociat), cu subcontractant Prime Telecom SRL
 • 2. Asocierea formata din Ericsson Telecommunications Romania SRL (lider) si Ericsson AB (asociat).

Pentru cel de-al doilea contract au fost depuse sapte oferte:
 • 1. Asocierea Frontal Communication SRL (lider de asociere) si Electrotehnica Echipamente Electrice
 • 2. Asocierea Frontal Communication SRL (lider de asociere) si Imagine Communications EMEA Ltd (UK)
 • 3. Ericsson Telecommunications Romania SRL
 • 4. Felix Telekom SRL
 • 5. Sprinter 2000 SA
 • 6. Rohde&Schwarz Romania SRL
 • 7. RomTek Electronics SRL

In conditiile in care data limita de evaluare a ofertelor era sfarsitul lunii iunie 2015 si datele disponibile in SEAP aratau ca la ambele licitatii au fost depuse oferte, HotNews.ro a solicitat SNR (companie care opereaza sub marca Radiocom) sa precizeze daca au fost desemnati castigatorii acestora.

Iata raspunsul SNR:

"Licitatia pentru reteaua nationala de televiziune digitala terestra a fost impartita in doua parti, respectiv:
-Partea I (Lot unic: emitatoare, antene, transport IP, transport SDH, monitorizare in site, sheltere, integrare retea) si
-Partea a II - a (Lot 1: upgrade headend DVB-T, Lot 2: upgrade retea SDH, Lot 3: aparate de masura DVB-T2, Lot 4: grupuri electrogene, redresori, baterii stationare)
Pentru echipamentele din Partea a II - a, s-a incheiat analiza si au fost publicati ofertantii castigatori, astfel:
 • Lot 1: castigatoare oferta Ericsson Romania, oferta Frontal-Imagine Communications fiind neconforma
 • Lot 2: castigatoare oferta Frontal - Imagine Communications (oferta unica)
 • Lot 3: castigatoare oferta RomTek (cu pretul mai mic decat al ofertei Rohde&Schwarz)
 • Lot 4: toate cele 3 oferte (Frontal, Sprinter 2000, Felix Telecom) au fost declarate neconforme din punct de vedere tehnic.
Pentru echipamentele din Partea I analiza ofertelor este in derulare, cantitatea de informatii fiind foarte mare. Au fost depuse 2 oferte".

 • Cand va deveni functional acest multiplex free to air?

Oficialii SNR au precizat pentru HotNews.ro ca "primul multiplex va fi deplin functional (acoperire cca 90% din populatia Romaniei conform licentei) la finalul anului 2016, cu o tinta de acoperire de cca 50% pentru finalul anului 2015".

 • Ce rezultate are SNR pana acum in urma etapei de testare a implementarii televiziunii digitale in Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara?

"Prima etapa (etapa de tranzitie) pentru transmisiunile digitale, are scopul de a testa din punct de vedere tehnic echipamentele existente, echipamente care vor fi inglobate in reteaua finala DVB-T2. In cazul transmisiunilor "free to air" nu poate fi cuantificat numarul clientilor atrasi, pentru ca nu exista o legatura directa cu utilizatorul final. Tot ceea ce am putut observa in mod direct pana la aceasta data, este numarul de mesaje scrise, via e-mail, sau de pe Facebook, in toate mesajele solicitandu-se informatii referitoare la momentul cand se va putea receptiona semnal DVB-T2 in diferite localitati din tara", au raspuns oficialii SNR.

Informatii despre ce este televiziunea digitala terestra si stadiul implementarii in Romania se gasesc pe o sectiune didicata in pagina web a SNR. Aici se precizeaza ca "pachetul de programe transmis contine TVR1, TVR2, TVR3, TVR News si TVR HD".

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9006 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Corectati titlu va rog si rezumatul! (Joi, 30 iulie 2015, 17:04)

  eugen [anonim]

  Acestea duc in eroare sugerand ca s-a finalizat licitatia mare, adica primul contract in care se vor cumpara cele 116 emitatoare noi (parca). Ori, pentru aceea licitatie inca nu s-a decis nimic, si daca va esua, e foarte putin probabil sa se respecte acea acoperire de 50% pana la sf. anului. Si chiar daca licitatia s-ar finaliza cu succes, dupa instalarea emitatoarelor, nimeni nu garanteaza ca se vor transmite si alte programe decat TVR-urile, si nici numarul lor, sau pana la ce data!

  Practic, inca asteptam! Nu s-a decis ceea ce era important sa se decida, si ramanem in continuare cu planuri teoretice de realizare!

  Sper sa iasa cu bine, de data asta, licitatia.
  • 0 (0 voturi)    
   e dificil de decis atunic cand nu ai bani (Joi, 30 iulie 2015, 18:55)

   eu [anonim] i-a raspuns lui eugen

   Cele doua grupuri care au licitat pentru partea cea mai importanta a implementarii DVBT nu par a avea multa experienta in realizarea acestui tip de retea asa cum se cerea in primul caiet de sarcini.
   Pentru ofertantul Ericsson nu se spune ce producator de emitatoare DVB-T are in spate.
   GatesAir pe care il aduce Frontal, produce emitatoare cu licenta de la Harris pentru amplificatoare finale care nu se ridica la nivelul de eficienta energetica a tehnologiei Doherty poate nici la nivelul celei cu anvelope tracking.
   Subcontractorul Prime Telecom , nu are la prima citire, tangente cu sectorul.
   Asa se intampla cand esti la mana celui care vine cu banii si mai ales cand esti presat de timp.
   La astfel de licitatii pe langa pretul cel mai mic conteaza la fel de mult calitatea echipamenteleor, eficienta energetica, serviciile oferite de catre producator in garantie cat si post garantie, etc, intr-un cuvant OPEX.
 • 0 (0 voturi)    
  la o citire mai atenta (Joi, 30 iulie 2015, 19:04)

  tot eu [anonim]

  Observam ca licitatiiel pentru partea de "hardware " a retelei inca se analizeaza.
  Lot unic: emitatoare, antene, transport IP, transport SDH, monitorizare in site, sheltere, integrare retea)
  sau nu s-au atribuit deloc
  Lot 4: grupuri electrogene, redresori, baterii stationare)
  Nu s-a atribuit deloc.
  S-au atribuit numai loturile pentru upgrade a echipamente existente si pentru cumpararea aparatelor de masura.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by