Topul vitezelor de internet fix si mobil din Romania: Cum explica ANCOM de ce este mai relevant Netograf decat Speedtest

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 3 august 2015, 13:21 Economie | Telecom


Topul vitezelor de internet mobil la abonamente, in prima jumatate a anului 2015
Foto: ANCOM
Cine vrea sa-si testeze viteza de internet fix sau mobil si intra pe Netograf, aplicatia oficiala pentru testarea calitatii serviciilor de internet din Romania, va vedea ca aplicatia ii afiseaza automat IP-ul, orasul, browserul, sistemul de operare si terminalul folosit. De aici incolo, utilizatorul este liber sa selecteze orice furnizor doreste, tipul de oferta si de conexiune. Pe baza a peste 110.000 de teste facute de romani in Netograf, ANCOM a anuntat recent ca Orange are cele mai mari viteze pe internet mobil, iar RCS&RDS pe internet fix. Ce relevanta are acest top, cata vreme oricine poate minti asupra furnizorului? ANCOM precizeaza ca testele in care utilizatorul selecteaza un alt furnizor decat cel detectat pe baza IP-ului existent in baza de date a aplicatiei sunt eliminate din statistici.

Cum functioneaza Netograf.ro si ce semne de intrebare am ridicat catre ANCOM

Incepand din luna octombrie 2014, romanii pot folosi Netograf.ro, o aplicatie online gratuita de monitorizare si evaluare a calitatii serviciilor de internet din Romania, gestionata de Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Pe baza testelor facute de abonatii romani de internet in aceasta aplicatie, autoritatea a anuntat recent un top al furnizorilor cu cele mai bune viteze de internet fix si mobil, in care lideri sunt RCS&RDS pe fix si Orange pe mobil.

 • HotNews.ro a testat aplicatia si a adresat catre ANCOM o serie de intrebari legate de modul de functionare al acesteia.

Cand intri pe Netograf.ro pentru a-ti testa viteza de internet, aplicatia iti afiseaza automat: IP-ul, judetul, orasul si localitate din care faci testul, precum si browser-ul, sistemul de operare si terminalul folosit. Mai departe insa, oricine este liber sa-si aleaga furnizorul, precum si tipurile de oferta si conexiune.

Am facut acest test de la serviciu, de pe desktop, folosind o conexiune wireless. Initial am ales furnizorul real de internet - GTS Telecom, am selectat la tipul de oferta varianta 'Necunoscuta', la tipul de conexiune 'de la Serviciu', am apasat testeaza, apoi am bifat ca facem testul de pe o conexiune wireless, iar rezultatele afisate au fost urmatoarele:
- viteza de DOWNLOAD a datelor - 15,18 Mbps
- viteza de UPLOAD a datelor - 19 Mbps.
- intarzierea de transfer a datelor: 7 milisecunde (ms)

Click pe fotografia de mai jos pentru a mari:


Ce se intampla daca introduci date false in Netograf?

Pentru ca am vazut ca aplicatia te lasa, am introdus apoi numele altor furnizori pastrand aceleasi informatii la tipul de oferta si de conexiune. De notat, ca in toate situatiile, IP-ul, judetul, orasul si localitate din care faci testul, precum si browser-ul, sistemul de operare si terminalul folosit raman neschimbate. In aceste conditii, aplicatia ne-a afisat urmatoarele valori.

Pentru RCS&RDS SA:
- viteza de DOWNLOAD a datelor - 16,20 Mbps
- viteza de UPLOAD a datelor - 19,73 Mbps.
- intarzierea de transfer a datelor: 3,5 milisecunde (ms)

Click pe fotografia de mai jos pentru a mari:


Pentru Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom):
- viteza de DOWNLOAD a datelor - 15,16 Mbps
- viteza de UPLOAD a datelor - 21,25 Mbps.
- intarzierea de transfer a datelor: 21,38 milisecunde (ms)

Click pe fotografia de mai jos pentru a mari:


Pentru UPC Romania:
- viteza de DOWNLOAD a datelor - 17,87 Mbps
- viteza de UPLOAD a datelor - 18,62 Mbps
- intarzierea de transfer a datelor: 17,13 milisecunde (ms)

Click pe fotografia de mai jos pentru a mari:


 • Rezultate pe internet mobil, folosind o conexiune de internet fix:

Pentru RCS&RDS Mobil (la acest pas, aplicatia ne-a cerut sa introducem un cod captcha. In acelasi timp, fiind vorba de o conexiune de mobil, aplicatia te intreaba daca rulezi testul din interiorul unei incaperi sau nu. Am ales sa testam viteza de internet mobil ca si cand am fi in interiorul unei incaperi si am obtinut urmatoarele valori:

- viteza de DOWNLOAD a datelor - 12,16 Mbps
- viteza de UPLOAD a datelor - 20,31 Mbps.
- intarzierea de transfer a datelor: 21,88 milisecunde (ms)

Click pe fotografia de mai jos pentru a mari:


Pentru Orange Romania:
- viteza de DOWNLOAD a datelor - 17,08 Mbps
- viteza de UPLOAD a datelor - 19,91 Mbps.
- intarzierea de transfer a datelor: 21,71 milisecunde (ms)

Click pe fotografia de mai jos pentru a mari:


Pentru Vodafone Romania:
- viteza de DOWNLOAD a datelor - 15,17 Mbps
- viteza de UPLOAD a datelor - 20,35 Mbps.
- intarzierea de transfer a datelor: 21,75 milisecunde (ms)

Click pe fotografia de mai jos pentru a mari:


Pentru Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote):
- viteza de DOWNLOAD a datelor - 15,65 Mbps
- viteza de UPLOAD a datelor - 21,33 Mbps.
- intarzierea de transfer a datelor: 4 milisecunde (ms)

Click pe fotografia de mai jos pentru a mari:


 • Cata relevanta are topul prezentat de ANCOM cata vreme utilizatorii pot introduce date false in aplicatie

Dupa toate aceste teste, HotNews.ro a solicitat ANCOM sa explice care mai este relevanta topului pe care l-a prezentat recent "pe baza testelor utilizatorilor (peste 110.000 de teste de la lansarea aplicatiei Netograf.ro in octombrie 2014 si pana in prezent), cata vreme utilizatorii pot introduce la infinit date false in aplicatie?

 • Raspunsul ANCOM: Testele in care utilizatorul selecteaza un alt furnizor decat cel detectat pe baza IP-ului existent in baza de date a aplicatiei sunt eliminate din statistici

Oficialii ANCOM au prezentat urmatoarele explicatii pentru HotNews.ro:

"Pentru ca statisticile realizate si publicate de aplicatia Netograf.ro sa fie corecte, adica tocmai pentru a evita eventuale vicieri ale rezultatelor, testele in care utilizatorul selecteaza un alt furnizor decat cel detectat pe baza IP-ului existent in baza de date a aplicatiei sunt eliminate din totalul masuratorilor pe baza carora sunt elaborate statisticile privind calitatea serviciului de acces la internet fix si mobil.
Astfel, desi toate masuratorile se inregistreaza in baza de date a aplicatiei Netograf.ro, nu toate se vor regasi in statistici, intrucat anumite teste sunt excluse din calcul, pe baza unui set de criterii prestabilite. In afara testelor in care utilizatorul selecteaza un alt furnizor decat cel detectat pe baza IP-ului, mai sunt eliminate si testele:
 • nefinalizate (viteza download, viteza upload sau intarzierea au valoarea 0);
 • efectuate de la un IP proxy;
 • efectuate de la acelasi IP, in cazul in care sunt efectuate mai mult de 20 de teste pe zi;
 • a caror viteza de download sau upload depaseste viteza nominala/maxima specificata in oferta furnizorului (testele vor fi eliminate complet in cazul serviciului de acces la internet mobil si doar pentru oferta respectiva pentru serviciul de acces la internet fix).
Dupa eliminarea testelor conform criteriilor enumerate mai sus, din testele ramase se elimina si cele mai slabe 5% teste din punct de vedere al vitezei de download. Asupra testelor ramase se va aplica o medie aritmetica care da valorile parametrilor de calitate din statistici.

Aceste masuri de siguranta, la fel ca majoritatea specificatiilor tehnice ale aplicatiei au fost discutate pe larg cu industria in faza de implementare a aplicatiei, intr-un proces de consultare publica prelungit si foarte interactiv, in urma carora multe dintre propunerile de imbunatatire si observatiile provenite din partea furnizorilor de internet si asociatiilor acestora au fost acceptate si implementate.

Netograf.ro este aplicatia online de monitorizare si evaluare a calitatii serviciului de acces la internet dezvoltata de ANCOM pentru utilizatorii de internet din Romania, este gratuita si usor de utilizat si ofera masuratori imediate si corecte. Statisticile sunt menite sa informeze utilizatorii despre evolutia parametrilor serviciilor disponibile din piata si sunt bazate pe testele efectuate de utilizatori si ofertele introduse de operatori in aplicatie. De la lansarea aplicatiei Netograf.ro in octombrie 2014 si pana in prezent au fost efectuate peste 133.000 de teste, dintre care aproximativ 100.000 au fost validate si utilizate in procesul de generare a statisticilor cu privire la calitatea serviciului de internet fix si mobil".

De notat ca dupa afisarea rezultatelor Autoritatii de reglementare in comunicatii, Orange Romania a pornit o campanie de publicitate in care subliniaza ca are "cel mai rapid net pe mobil din Romania", lucru confirmat oficial de ANCOM.

 • Netograf sau Speedtest: Care aplicatie ofera rezultate mai aproape de adevar?

Am solicitat apoi oficialilor ANCOM sa precizeze de ce sunt diferente notabile intre rezultatele afisate de Netograf si alte aplicatii.

Spre exemplu, Ookla, compania care detine cel mai folosit serviciu de testare a coᅡnexiunilor la internet, Speedtest.net, afiseaza un alt top, in care cel putin pe zona de mobil, lider, pentru mai multe luni la rand, este Vodafone (viteza de download de 51,36 Mbps in iulie 2015), urmat de Orange (46,23 Mbps), Cosmote (17,14 Mbps) si Digi Mobil (3,54 Mbps).

Click pe fotografia de mai jos pentru a mari:


 • Iata raspunsul ANCOM:

"Nu ne pronuntam cu privire la alte aplicatii de masurare a vitezei serviciului de acces la internet intrucat nu cunoastem in detaliu mecanismele si metodologia de calcul utilizate de alte aplicatii. Pe de alta parte viteza pe care o experimenteaza utilizatorii la accesarea unui site/accesarea de aplicatii depinde si de incarcarea conexiunii, calea intre sursa si destinatie, interconectarea intre furnizori si capacitatea conexiunilor distante.

Echipamentele Netograf sunt situate intr-un nod interexchange in care sunt prezenti furnizorii cu cel mai mare numar de abonati, putand fi considerat astfel un punct central al internetului din Romania. De aceea, masuratorile efectuate prin intermediul Netograf indica o valoare a parametrilor mai aproape de experienta reala a utilizatorilor din Romania in accesarea internetului deoarece calea masurata include toata reteaua furnizorului, precum si, in cazul furnizorilor de talie mica, alte retele interconectate cu reteaua proprie.

Spre deosebire de Netograf, alte aplicatii de masurare a vitezei serviciului de acces la internet folosesc servere de test puse la dispozitie de furnizorii de servicii de acces la internet ce sunt amplasate in retelele acestora.

Netograf este o aplicatie online dezvoltata de ANCOM pentru a oferi utilizatorilor din Romania un instrument independent (nu depinde de serverele puse la dispozitie de furnizori si/sau de amplasarea acestora), obiectiv (prezinta calitatea serviciului de acces la internet asa cum este ea experimentata de utilizator, aceasta masurandu-se in raport cu un punct unic pentru toti utilizatorii de servicii de acces la internet din Romania) si gratuit, pentru a verifica si monitoriza calitatea serviciului de acces la internet pe care il utilizeaza. Din faptul ca toate masuratorile se fac in raport cu un punct unic rezulta un alt avantaj al Netograf: un utilizator poate compara calitatea inregistrata in momente de timp diferite si poate evalua degradarea sau imbunatatirea calitatii serviciului de-a lungul timpului, creandu-si cont in aplicatie".

Pentru detalii privind topul prezentat luna trecuta de ANCOM, citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.20719 vizualizari

 • 0 (8 voturi)    
  Super internetul (Luni, 3 august 2015, 13:38)

  rcaon.ro [utilizator]

  Nu-mi vine sa cred ca cel mai tare internet din univers este mai prost decat cel de la orange...
  • +6 (6 voturi)    
   da (Luni, 3 august 2015, 14:13)

   I [utilizator] i-a raspuns lui rcaon.ro

   realitatea de la firul ierbii e alta: nu conteaza ce internet au ei in nu stiu ce loc, conteaza doar ce semnal exista pe unde umblii tu. Si de multe ori nu ai de ales pentru ca nu ai semnal de la nici o firma.
 • +7 (11 voturi)    
  Relevanta zero (Luni, 3 august 2015, 13:38)

  Qu [utilizator]

  Nu au relevanta graficele pentru ca depind de niste servere care au propriile limitari de viteza date chiar de ele iar apoi de traficul din locatia lor.

  Un speedtest adevarat se poate face doar prin peer-2-peer, unde nu depinzi decat de propria ta viteza, sursele testului putand fii sute sau mii concomitent.
 • +6 (8 voturi)    
  Orange ... (Luni, 3 august 2015, 14:06)

  Unu din multime [utilizator]

  Cu ce ma ajuta... Oricum acoperirea 4g este extrem de limitata, iar peste tot exista wi-fi, astfel incat nu vad relevanta. In plus serviciu este relevant doar pentru domeniile cu hosting .ro, deci de fapt nu este. Speedtest ramane un benchmark de incredere.

  O reclama ascunsa destul de elaborata Orange... dar cu impact zero..
  • -3 (7 voturi)    
   confunzi (Luni, 3 august 2015, 14:20)

   andrei [anonim] i-a raspuns lui Unu din multime

   poate peste tot e 4g si doar limitat wi-fi. unde ai tu atata wi-fi? sa il vad si eu ca sunt curios. sigur, nici 4g nu e peste tot, dar e oricum clar mai raspindit decat wi-fi. deci cred ca faci o confuzie.
   • +1 (3 voturi)    
    cred ca (Luni, 3 august 2015, 16:34)

    Unu din multime [utilizator] i-a raspuns lui andrei

    nu cred ca fac o confuzie. peste tot pe unde ma invart am wi-fi ... in plus sunt zone intregi in Bucuresti in care 4g lipseste cu desavarsire ... despre ce vorbim aici?
  • +8 (8 voturi)    
   netograf (Luni, 3 august 2015, 14:46)

   Sergiu [anonim] i-a raspuns lui Unu din multime

   Tocmai am facut un test in Cluj-Napoca. Am un abonament Fiberlink 1000 (teoretic 1000 download si 200 upload). Pe netograf: download 178 Mbps si upload 345 Mbps (?!?!?!? am testat de mai multe ori ca sa fiu sigur). Pe speedtest (serverele Orange sau UPC) download 600Mbps, upload 204Mbps. Concluzie: o alta caruta de bani folosita de statul roman pe o aplicatie/serviciu (Netograf) cu rezultate indoielnice.
 • +5 (5 voturi)    
  irelevant (Luni, 3 august 2015, 14:45)

  Tim [anonim]

  "Echipamentele Netograf sunt situate intr-un nod interexchange in care sunt prezenti furnizorii cu cel mai mare numar de abonati"

  RCS&RDS nu sunt prezenti in RoNIX unde sunt gazduite aceste echipamente, deci testele sunt irelevante.

  Sunt curios cite milioane de EUR a costat dezvoltarea acestei aplicatii pentru ca nu am gasit anuntul de achizitie publica, deci a fost dezvoltata intern.
  • 0 (0 voturi)    
   Interxchange (Marţi, 4 august 2015, 11:33)

   local observer [utilizator] i-a raspuns lui Tim

   Singurul "interxchnage" din Ro este NXDATA, si serverul netograf nu e acolo...
 • +4 (4 voturi)    
  Încă o escrocherie pe extrem de mulți bani publici (Luni, 3 august 2015, 14:47)

  Wan Ted [utilizator]

  Deci da..... pe Speedtest.net de pe un abon. fix FL 100 am cu server RDS București 94,14 pe download și 94,35 Mbps, ping 5 ms, cu Telekom, nextgen - cam tot pe acolo, cu UPC viteze aprox la fel , diferă doar pingul care e mai mare, cu GTS Hungary Budapesta 94,05 Down și 94,12 Upload, Vodafone UK London 93,76 down și 93,34 up. Pe Netopraf am 42,78 down și 77,84 up ;) [sic!]. Deci testele de pe Netograf au tot atâta relevanță ca un cartof în perete. Pe scurt Netograful ăsta nu e decât o altă escrocherie pe FOARTE mulți bani publici prin care niște bandiți politici și niște împingători de aer de pe la ANCOM își justifică salariile, viloaiele și Cayenne-urile de sute de mii de euro cumpărate din salariul de funcționar public.
  Cea mai haioasă parte a testului pe Netopraf e aia de dinainte de a începe testul unde te întreabă dacă faci testul de pe wireless [sic!] .....;)
  • 0 (0 voturi)    
   esti praf ... unwanted (Marţi, 4 august 2015, 11:54)

   dana [anonim] i-a raspuns lui Wan Ted

   daca ai net ai putea avea si acces la info ... daca nu e in SEAP, a fost dezvoltata intern - deci "ciu-ciu' bani publici;

   ti-ai amintit de 'caienurile" de la ministerul/agentia in care lucreaza familia ta, or what ?!
 • +7 (7 voturi)    
  manipulare grosoloana (Luni, 3 august 2015, 14:52)

  independentu [utilizator]

  A remarcat cineva ca viteza MEDIE pentru Orange este de peste 50Mbps, ca si cum toti ar avea 4G si toti ar locui la oras?

  Ce sa mai vorbim ca rezultatele sunt prelucrate: "a caror viteza de download sau upload depaseste viteza nominala/maxima specificata in oferta furnizorului". De unde stie ANCOM care e oferta pentru fiecare utilizator in parte?

  care e scopul acestei eliminari?
  care e scopul eliminarilor celor mai slabe 5%?

  eu imi mananc telefonul daca am 50MBps undeva mai aproape de 20 de km de cel mai apropiat oras
 • +8 (8 voturi)    
  informatie (Luni, 3 august 2015, 20:59)

  packardbell [anonim]

  Serverele pe care se fac testele de viteza netograf sunt gazduite de Orange la Brasov. Eu, ca operator privat in provincie nu am peering direct cu Orange. Inspectorii ANCOM mi-au facut test de viteza si au spus ca sunt praf.... In loc sa oblige operatorii sa se interconecteze, ANCOM-ul face publicitate mascata ORANGE-ului. Multumesc ANCOM, esti praf!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Update articol (Marţi, 4 august 2015, 7:53)

  muzungu [utilizator]

  Cred ca autorul articolului ar trebui sa intrebe la Ancom multe din comentarii. Cum de la orange da viteza ca si cum toti clientii sunt 4G, cum de la rcs uploadul e mai mare ca downloadul, daca exista conexiune directa intre netograf si rcs, daca serverele netograf sunt gazduite de orange, daca exista intre primii 10 operatori vreunu care sa nu fie conectat direct cu netografu, etc.

  Sunt prea multe intrebari bune care risca sa ramana fara raspuns, ceea ce inseamna ca comentam in van si nu-i frumos.
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 4 august 2015, 8:16)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  netograf.ro e varza (Marţi, 4 august 2015, 10:30)

  shpagasin [anonim]

  Tocmai ce am testat viteza pe netograf si pe speedtest. Netograf nu poate mai mult de 10/20 Mbps, pe cand pe speedtest se duce in 95/95 Mbps, asta la o conexiune de 100 Mbps. Ancom striga lupul la speedtest, insa serverele netograf sunt la pamant.
  ps: am verificat traficul afisat/efectuat prin router cu iptraf
 • 0 (0 voturi)    
  Digimobil (Marţi, 4 august 2015, 11:58)

  IULYK [anonim]

  Daca ANCOM si-ar face traba atlfel ar sta lucrurile , in cazul meu am facut mai multe sesizari in legatura cu lipsa semnal acasa , raspunsul a fost evaziv , ca nu sunt obligati sa acopere si interioarele cladirilor , dar totusi este telefonie mobila nu fixa , ar fi ok din partea furnizorilor sa iti dea 14 zile sa testezi serviciul este ok ,mergi mai departe cu abonamentul
  • 0 (0 voturi)    
   si daca te documentai ... (Marţi, 4 august 2015, 16:41)

   dana [anonim] i-a raspuns lui IULYK

   ... desteapta te faceai :) iulikk

   in general: ANCOM preia de la tine sesizarea si o trimite la operator, de unde primeste raspunsul pe care ti-l retransmite tie; daca e vorba de viteze, trimite si o echipa proprie care face niste masuratori pe teren - care iti vin, probabil, ca anexa

   in alta ordine de idei: daca mentionata casa este ascunsa dupa jepii mici, pe jumatate in munte si cu cealalta jumatate din caramida de 50 cm - well, DA, NU VEI AVEA SEMNAL IN EA !

   si daca te documentai 2: aflai de "portabilitate" - asta doar daca-ti faceai intr-adevar treaba de client nemultumit. de care atat de nepriceputul ANCOM are grija
   ia d-acilea, sa nu iti oboseasca neuronul dand sarci pe goagal http://www.portabilitate.ro/ro-home

   DAR E MAI USOR SA DAI DIN GURA IN LOC SA TE DOCUMENTEZI - Q.E.D.
 • 0 (0 voturi)    
  balonul orange (Marţi, 4 august 2015, 13:30)

  ecou [anonim]

  Sambata eram in Vama. La semnal 3G+ teoretic full aveam net in valuri sau deloc. Netograf spunea ceva de 4.5Mbs down si 0,3x Mbs up. Problema e ca Netograf.ro nu stie de Vama Veche, fiind obligat sa aleg Mangalia. Sunt 100% sigur ca acest rezultat fabulos, comparat cu media Mangaliei si nu a Vamii, intra in zona celor 5% eliminati.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by