Stiati ca operatorul mobil Orange era singurul furnizor de internet fix in banda larga in 37 de localitati din mediul rural din Romania la sfarsitul anului trecut? Sau ca Vodafone era singura optiune de internet fix in 10 astfel de localitati rurale? Cifre prezentate joi de ANCOM arata ca aproape 2,5 milioane de romani locuiau anul trecut in 4.422 de localitati in care nu exista decat un singur furnizor de internet fix in banda larga. Fostul furnizor monopolist Romtelecom (in prezent Telekom Romania Communications) are in continuare cea mai extinsa retea, dar a pierdut din localitatile in care avea exclusivitate in trecut, in conditiile in care alti furnizori au intrat in piata. In mediul urban, la sfarsitul lui 2014, mai exista o singura localitate deservita de un singur furnizor, respectiv de Telekom, in timp ce in mediul rural un numar semnificativ de localitati este acoperit de concurenta.

Acoperirea populatiei cu retele telecomFoto: ANCOM
  • Evolutia numarului de localitati cu un singur furnizor de internet fix in banda larga, atat in rural cat si in urban, in perioada 2008-2014

In perioada 2008-2014, numarul de localitati urbane din Romania acoperite de un singur furnizor s-a diminuat, ajungand la o singura localitate, iar furnizorii si-au dezvoltat retelele de acces in banda larga, acoperind din ce in ce mai multe localitati din mediul rural, aceasta fiind explicatia pentru cresterea numarului de localitati acoperite de un singur furnizor in perioada mentionata, se arata intr-o analiza de piata publicata joi de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM).

  • Serviciul de acces la internet fix in banda larga este definit, in analiza ANCOM, ca acea conexiune permanenta la internet (conexiune dedicata) la o viteza de download 'best-effort' de peste 144 kbps.

Mai exact, fata de situatia existenta in Romania la momentul analizei de piata precedente (anul 2008), cand un numar de numai 2.898 de localitati (19 din mediul urban), carora le corespundea un procent de 15,6% din populatie, erau acoperite de un singur furnizor de servicii de acces la internet in banda larga, in 2014 se observa, pe de o parte, o crestere a numarului acestora la 4.422 localitati, in care se afla un procent de 12,3% din populatie, iar pe de alta parte se observa o scadere fata de 2012, cand existau 5.215 localitati de astfel de localitati, carora le corespundea 16,8% din populatie.

  • "Faptul ca numarul de localitati acoperite de un singur furnizor s-a redus in 2014 fata de 2012 este o dovada a intrarii pe piata a unui numar important de furnizori in localitatile care anterior erau acoperite numai de un singur furnizor, rezultand astfel ca piata este volatila, intr-o continua schimbare, o eventuala delimitare a unor granite stabile in functie de criteriul numarului de furnizori fiind imposibil de realizat", se mentioneaza in raportul ANCOM.

Numarul de localitati cu un singur furnizor de internet fix in banda larga, atat in rural cat si in urban la 31 decembrie 2014

La sfarsitul anului 2014, la nivel national existau 4.422 de localitati cu un singur furnizor de internet fix in banda larga. In aceste localitati locuiau 2,46 de milioane de persoane, iar numarul total al conexiunilor de internet din aceste localitati depasea 175.000 de conexiuni.

In mediul urban mai exista o singura localitate deservita de un singur furnizor, si anume societatea Telekom Romania Communications. Aceasta localitate avea 2761 de locuitori si 1011 de gospodarii. Din motive de confidentialitate, ANCOM nu a facut publice numele localitatilor si nici numarul de conexiuni pe care-l avea fiecare furnizor in aceste localitati.

Autoritatea a prezentat insa numele fiecarui furnizor care reprezinta singura optiune de internet fix in banda larga in fiecare din aceste localitati.

  • Topul furnizorilor care sunt singura optiune de internet fix in banda larga in 4.421 localitati din mediul rural din Romania

Astfel, in mediul rural,Telekom Romania era singurul furnizor de internet fix in banda larga pentru 2790 de localitati, care cuprindeau 623.804 de gospodarii si 1.725.770 de locuitori, fiind lider pe acest segment de piata.

Pe locul secund se afla Digital Cable Systems (DCS), operator de comunicatii prin cablu care furnizeaza servicii televiziune analogica si digitala, internet si telefonie fixa in orasele mai mici si localitati rurale din peste 30 de judete, era singurul furnizor de internet fix in banda larga pentru 439 de localitati, care cuprindeau 72.622 de gospodarii si 195.365 de locuitori.

Pe locul trei se afla RCS&RDS, cel mai mare operator de comunicatii prin cablu, care era singurul furnizor de internet fix in banda larga pentru 327 de localitati, care cuprindeau 49.087 de gospodarii si 140.471 de locuitori.

Urmatoarea pozitie era detinuta de Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), operatorul care transmite programele publice de televiziune si radio, care era singurul furnizor de internet fix in banda larga pentru 124 de localitati, care cuprindeau 16.688 de gospodarii si 45.396 de locuitori.

Interesanta in aceasta statisitca este si prezenta celor mai mari doi operatori locali de telefonie mobila, Orange si Vodafone, ca singurele optiuni de internet fix in banda larga in localitati rurale.

Orange era singurul furnizor de internet fix in banda larga pentru 37 de localitati, care cuprindeau 4.664 de gospodarii si 12.956 de locuitori.

Vodafone era singurul furnizor de internet fix in banda larga pentru 10 localitati, care cuprindeau 1300 de gospodarii si 3.595 de locuitori.

  • Acoperirea la nivel national cu retele de internet in banda larga

La nivel national in ceea ce priveste gradul de acoperire a localitatilor din Romania cu retele de comunicatii electronice in banda larga la puncte fixe, in functie de numarul de furnizori care ofera servicii intr-o localitate, analiza ANCOM, a identificat 4 situatii:

I. Localitati in care sunt prezenti 3 sau mai multi furnizori: 66,4% din populatie locuieste in astfel

de zone, fata de 58,0% in anul 2008. Numarul de operatori din aceste localitati variaza de obicei intre 3 si 39. Un caz particular il constituie municipiul Bucuresti, unde 202 operatori furnizau servicii de acces la internet in banda larga la puncte fixe la data de 31 decembrie 2014.

In ceea ce priveste gradul de acoperire a populatiei cu retelele principalilor furnizori de servicii de acces la internet in banda larga la nivel national, distingem urmatoarele situatii:

  • 46,4% din populatie se afla in localitatile in care sunt prezenti toti cei trei furnizori principali (RCS & RDS, Telekom Romania Communications si UPC Romania);
  • 19,8% din populatie se afla in localitatile in care sunt prezenti numai unul sau doi dintre principalii operatori.

II. Localitati in care sunt prezenti 2 furnizori: 18,0% din populatie este deservita de 2 furnizori,

comparativ cu 7,9% in anul 2008. De asemenea, este important de subliniat ca, in respectivele localitati, situatia este foarte eterogena in ceea ce priveste furnizorii de servicii de acces la internet in banda larga la puncte fixe operationali:

  • 4,2% din populatie locuieste in localitati acoperite de doi dintre cei trei furnizori principali (RCS& RDS, Telekom Romania Communications sau UPC Romania);
  • 13,8% din populatie se afla in localitati in care sunt prezenti unul sau niciunul dintre furnizorii principali.

III. Localitati in care este prezent un singur furnizor: 12,3% din populatie este deservita de un

furnizor, in scadere fata de anul 2008 (15,6%). In majoritatea cazurilor, furnizorul este Telekom Romania Communications (8,6% din populatie locuieste in localitati acoperite doar de catre Telekom Romania Communications), existand si o serie de exceptii:

  •  0,7% din populatie locuieste in localitati acoperite doar de RCS & RDS;
  • 0,1% din populatie locuieste in localitati acoperite doar de UPC Romania.;
  • 1,0% din populatie locuieste in localitati acoperite doar de Digital Cable Systems;
  • 1,9% din populatie locuieste in localitati acoperite doar de un singur furnizor, altul decat Telekom Romania Communications, RCS & RDS, UPC Romania sau Digital Cable Systems.

IV. Localitati in care NU sunt prezenti furnizori de servicii de acces la internet in banda larga: doar 3,3% din populatie se afla in localitati care nu sunt acoperite de retele de comunicatii electronice in banda larga la puncte fixe, in scadere semnificativa fata de 18,5% in anul 2008.

Concluziile ANCOM

In urma acestora date, autoritatea concluzioneaza ca "din punct de vedere al numarului de furnizori cu retele de comunicatii electronice la puncte fixe care permit furnizarea serviciilor de acces la internet in banda larga in Romania si al gradului de acoperire a localitatilor si populatiei/gospodariilor, piata serviciilor de acces la internet in banda larga este dinamica, intr-o continua schimbare, delimitarea unor granite clare si stabile intre zone in functie de nivelul de concurenta existent sau potential fiind foarte dificil de realizat. De asemenea, un aspect important de observat este si acela ca, in majoritatea localitatilor din mediul urban, caracterizate de o densitate mare a populatiei, sunt prezenti cel putin trei furnizori, dat fiind potentialul economic de dezvoltare din aceste zone, conditiile concurentiale fiind relativ omogene".

Cifrele prezentate joi de catre ANCOM vin in contextul in care autoritatea propune, in baza unei analize de piata, retragerea obligatiilor impuse anterior in sarcina Telekom Romania Communications (n.a fostul Romtelecom), deoarece acest operator fost monopolist nu mai detine putere semnificativa pe piata serviciilor de acces la elemente de infrastructura.