Secretariatul General al Guvernului (SGG) a demarat o licitatie publica pentru achizitia a 90 de PC-uri si 30 de laptop-uri pe care sa fie preinstalat sistemul de operare al Microsoft - Windows 10 Pro sau echivalent, precum si echipamente de tip server, firewall si peste 500 de licente, contract cu o valoare estimata cu TVA la peste 1,7 milioane lei (peste 380.000 de euro), finantat din fonduri bugetare, potrivit unui anunt publicat, sambata, in Sistemul Electronic de Achizitii publice (SEAP). Amintim ca in luna decembrie 2014, Ministerul pentru Societatea Informationala a cerut in instanta suspendarea platii a 100 milioane de lei pentru licente Microsoft, invocand nereguli contractuale.

Dosarul licentelor MicrosoftFoto: Captura Tribunalul Bucuresti

Mai exact, contractul scos la licitatie de SGG presupune urmatoarea achizitie de echipamente de tehnica de calcul si software:

  • - Statii de lucru desktop - 90 buc.;
  • - Statii de lucru mobile - 30 buc.;
  • - Echipamente de tip server - 1+6 buc.;
  • - Echipamente de tip firewall - 3 buc.;
  • - Licente conform caietului de sarcini (12 +1 + 2 + 500)

Detalii in Caietul de Sarcini atasat

Contractul va fi finantat din fonduri bugetare, iar criteriul de atribuire este pretul cel mai scazut.

Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 12.11.2015. Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 13.11.2015. Data limita de evaluare a ofertelor este 07.12.2015.

  • Statul cere in justitie suspendarea platii a 100 milioane de lei pentru licente Microsoft din cauza unor nereguli contractuale

Achizitia demarata de Secretariatul General al Guvernului are loc in contextul in care statul roman cere in justitie suspendarea platii a 100 milioane de lei pe licente Microsoft.

Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala (MSI), a declarat in 5 ianuarie 2015 pentru HotNews.ro ca ministerul a cerut in instanta, in decembrie 2014, suspendarea platii a 100 milioane de lei pentru licente Microsoft, suma reprezentand transele pe 2014 si 2015 aferente unui act aditional incheiat in anul 2013 la un acord cadru din anul 2009, in timpul Guvernului Boc 1 (PD-L + Alianta PSD-PC). Grindeanu a mai spus atunci ca nu este vorba de denuntarea contractului. In urma unei analize interne asupra contractului pentru licente Microsoft am gasit lucruri care ne indreptatesc sa cerem in instanta suspendarea platilor, un alt motiv find si faptul ca daca nu platim transele se percep penalitati, a precizat ministrul.

Dosarul (45482/3/2014) se judeca in prezent la Tribunalul Bucuresti, urmatorul termen dat de instanta fiind 5 octombrie 2015. In acest dosar, MSI este reclamant, in timp ce paratii sunt:

  • - Asocierea D-Con.Net. AG (actualmente Synotech Global Services Switzerland AG)
  • - Unicredit Tiriac Bank
  • - D-Con Net GMBH
  • - Comsoft Direct AG
  • - Bechtle Holding Schweitz AG
  • - DIM Soft SRL (actualmente Synotech Global Services Romania SRL) cu DOM ALES la SCA Chirvase, Rilla si Asociatii
  • - Asocierea D-CON. Net. AG (actualmente Synotech Global Services Switzerland AG) cu sediul ales la SCA Chirvase Rilla si Asociatii

Intervenient in acest dosar este Microsoft Romania SRL.

Pentru detalii citeste si: